Romania va avea un sistem de inventariere, masurare si monitorizare a calitatii serviciilor publice, realizat cu fonduri UE, care va fi dezvoltat printr-un proiect implementat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), in parteneriat cu Scoala Nationala de Studii Politice, informeaza Mediafax.

Romania va avea un sistem de inventariere, masurare si monitorizare a calitatii serviciilor publice, realizat cu fonduri europene. Sistemul va fi dezvoltat printr-un proiect Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA) implementat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), in parteneriat cu Scoala Nationala de Studii Politice (SNSPA) si cu sprijinul intregii administratii centrale si locale.

"Scopul realizarii unui astfel de sistem este de a avea, la nivelul intregii tari, un nivel minim unitar de calitate a serviciilor publice. In acest fel, orice cetatean al Romaniei va avea asigurate servicii publice de calitate similara, indiferent de locul in care se afla", anunta MDRAP.

Proiectul a fost prezentat unui numar de 130 de participanti din administratia publica centrala, locala si din mediul academic, in cadrul unei conferinte de lansare.

"Concret, ne propunem sa inventariem toate serviciile publice din Romania si sa stabilim pentru fiecare in parte un set de indicatori, standarde de calitate si standarde de cost, acolo unde acestea nu exista deja. Ulterior, vom sprijini institutiile publice centrale si locale sa implementeze efectiv aceste standarde si vom monitoriza cum sunt ele aplicate. Proiectul este cu atat mai relevant cu cat ne aflam intr-un proces de reforma a administratiei publice. Guvernul a aprobat mai multe strategii in domeniu si in domenii conexe, iar reforma inseamna performanta in administratia publica. Cu totii ne dorim institutii publice performante, care sa asigure servicii de calitate cetatenilor, atat la nivel guvernamental, cat si la nivel local ", a declarat, in deschiderea conferintei, Sirma Caraman, secretar de stat in MDRAP.

Proiectul, intitulat Consolidarea cadrului pentru cresterea calitatii serviciilor publice si pentru sprijinirea dezvoltarii la nivel local, este unul dintre primele proiecte din generatia 2014-2020 cofinantate prin Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA) si ese estimat a se finaliza in martie 2019. Valoarea totala eligibila a proiectului este de 37,13 milioane lei, din care 31,2 milioane lei reprezinta valoarea nerambursabila (84,032%), iar 5,9 milionane lei cofinantarea eligibila a beneficiarului (15,968%), informeaza Ministerul Dezvoltarii.

In opinia initiatorilor, sistemul va fi util atat pentru cetateni, cat si pentru administratia publica, el fiind o baza de date utila in procesul decizional, avand in vedere necesitatea de a fundamenta politicile publice pe seturi de date cat mai exacte.

Proiectul isi propune analiza situatiei existente din perspectiva serviciilor publice furnizate/prestate de administratia publica, respectiv analiza cadrului legislativ si institutional, analiza situatiei existente la nivel local, precum si elaborarea analizei integrate privind situatia existenta la nivel central si local, toate acestea din perspectiva serviciilor publice furnizate/prestate de administratia publica.

Totodata, sistemul va analiza metodologia de elaborare a standardelor de calitate si de cost pentru servicii publice descentralizate si aplicarea acesteia in vederea elaborarii de propuneri de standarde de calitate si, dupa caz, de cost, pentru 2 domenii de servicii publice, mai precizeaza MDRAP.