Impozitul pe venitul angajatilor va scadea la 10%. Anunturi confuze de la Ministerul Finantelor si Guvern privind trecerea CAS si CASS din sarcina angajatorului in cea a angajatului
Intrebat in mod repetat de ziaristi in ultimele zile ce se intampla cu CAS si CASS, premierul a raspuns ca "ele vor ramane pe modelul actual".
"Nu stiu de unde tot scoateti lucrul acesta. Spuneti-mi si mie cine v-a spus dumneavoastra ca cele doua (CAS si CASS - n.r.) ... Nu, ele vor ramane pe modelul actual. Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi platite de angajator, fiindca astfel riscam", dclara nu mai tarziu de marti premierul Tudose, intrebat despre posibila trecere a platii CAS si CASS din sarcina angajatorului in cea a angajatului. (sursa - Agerpres)
Comunicatul ministerului de Finante, pe care il publicam mai jos, pare insa sa-l contrazica:
"Ca urmare a solicitarilor primite din partea presei si a mediului de afaceri referitoare la clarificarea aspectelor legate de transferul obligatiilor privind CAS si CASS datorate de angajator catre angajat, facem urmatoarele precizari:
Programul de guvernare 2017 - 2020 contine un pachet de masuri ce vizeaza contributiile sociale obligatorii, care urmeaza a se implementa incepand cu 1 ianuarie 2018.
Astfel, nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeasi data de 1 ianuarie 2018, se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului.
In acest sens, sumele reprezentand CAS si CASS, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu vor fi preluate de catre angajat. Aceasta masura va asigura angajatului cresterea punctajului luat in calcul la stabilirea pensiei si implicit o pensie mai mare.
Masurile nu vor implica cresterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodata, avand in vedere si scaderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat".
Modificari la calculul contributiilor sociale - de la 1 august 2017. Ce se schimba, cui NU i se aplica noile prevederi plus un exempu de calcul

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Nu zic ca l-au injurat pesedistii cum ii injura dreptacii acum.
Sunt anticomunist si am fost multe zile in piata.
Dar Biris spune atunci: Cate firme ati vazut dumneavoastra la pensie?
Clar ca la privati netul se va micsora!.
La bugetari le mareste brutul si la net ajung cam la fel.
Nevirarea contributiei angajatului e fapta penala pt angajator, deci se asigura colectare mai buna.
Privatii sa se descurce! Votantii lor sunt mai mult bugetari.
Deci e o masura cu 2 taisuri.
E vina lor ca nu comunica pe limbajul prostilor.
Orcum cred ca ei stiu ca nu o sa mai fie PSD cind vor trebui platite pensile caci nu vor fi bani.....
Sper sa dispara mai repede toti politicienii... dar daca nu vin americanii in loc vor veni rusii...
aia care le stie pe toate.
aia care marea lefurile de ziceai ca-i aluat de cozonac pus la dospit.
te pomenesti ca nu si-a putut desprinde buzele-i fierbinti de fesele dragniene, motiv pentru care e cu sefu impreuna in concediu.
PSD-izare placuta mai draga!
Toti banii furati au ca rezultat oameni care mor cu zile. Le-as da inchisoare pe 200 de ani, este genocid ce fac, este atac la viitorul ROmaniei.
"Platite de angajator" inseamna de fapt retinute de angajator in sarcina angajatului si virate la buget ca sa nu-l oblige pe salariat sa faca ordine de plata, etc...
E o masura foarte buna, Gabi Biris a propus-o acum doi ani si a fost dat afara, si ma mir ca PSD o sa o aplice pentru ca e in defavoarea lor.
Aparent.
Sensul este urmatorul marirea se va calcula in functie de brut, daca sarcina angajatorului trece la angajat brutul se mareste. Si scade cresterea de 25%
Oamenii se tin de promisiuni, cat au zis atata dau, doar ca e un mic detaliu...
In rest numai de bine...
Schema pe care vor sa o aplice de la 1 ian 2018 e foarte clara : sa pacaleasca bugetarii cu maririle promise. Nu se va mari nimic, net-ul va ramane acelasi, ba chiar ar putea sa scada cu 1,5%. Pentru abureala, se mareste brutul , dar se trec in contul angajatului impozitele care trecute pana acum in contul angajatorului, asa ca zero marire la net. Ca aia intere pe angajat. Restul sunt povesti cu expresiile de mai sus. Si e o abureala programata. E comic sa-i vezi pe astia de la televiziunile arondate pesedeului care inteleg mascarada dar se fac ca nu inteleg, cer lamuriri, apoi brusc , cand vad ca pesedistii se balbaie, trec la gudurare.
Si daca e asa neclar, de ce nu vine Dragnea la tabla si sa explice? Asa cum facea in campania electorala. De ce?
Intrebare retorica, evident.
Astfel, angajatul ar vedea clar care este salariul lui brut și cât plătește contribuții în realitate.
Acum este o păcăleală, prin care mulți angajați cred că salariul lor brut și contribuțiile sunt mai mici, ceea ce nu este corect nici pentru angajat și nici pentru angajator.
Așa se face în toată Europa.
Bineînțeles, modificarea n-ar trebui să ducă la scăderea salariului net al angajatului, ci doar să arate simplu realitatea.
Se vor lauda ca au crescut salariul brut si se vor lauda ca au scazut contributiile (ca si procent ele vor fi mai mici cu ~20-25% avind in vedere ca se aplica unui brut cu 20-25% mai mare). Si bugetarul cind va primi banii, va vedea fix aceeasi suma in cont.
E o modificare pozitiva, se simplifica putin raportul catre anaf, dar nu se schimba practic nimic din punct de vedere financiar.
Acu sper sa nu le vina ideea sa pastreze procentele intacte si sa creasca brutul prin mutarea contributiilor, desi cu astia nu e exclus nimic.
Contributiile angajatorului exista pentru a finanta ajutoarele sociale acordate unor categorii de persoane care nu contribuie la buget (vezi elevii, studentii etc.)
Daca sunt prea mari, asta e alta discutie, dar nu ar trebui desfiintate in totalitate.
Angajatorul le plateste in sensul ca se ocupa de formalitatile de virare a banilor catre Bugetele aferente, ca sa nu-i oblige pe oameni sa lucreze cu Banca.
E o masura foarte buna care e in defavoarea PSD. Singura mea explicatie este ca nu au alta modalitate de a-si respecta promisiunea de marire a salariilor cu 25%, adica cu fostul CAS+CASS trecut la angajat.
Pe de alta parte, daca firma nu platea contributiile societatii i se calculau penalitati si cam atat. Daca nu plateste banii retinuti de la angajat, treaba devine caz penal si iar e foarte bine.
1. Salariatul va constientiza cat este toata cheltuiala pentru salariul lui
2 In conditiile in care impozitul scade de la 16% la 10% , aceasta scadere se va vedea in netul salariatului
3 Colectare va fi una mai buna altfel, dosar penal pt angajator
-------------
Pentru 1500 ron net + 22 bonuri de 15 ron, salariatul va vedea ca in fapt el a trebuit sa produca de 3018 ron .
In plus nu inteleg cum credeti tot ce zic astia: ei au gaura in buget si o rezolva printr-o scadere de taxe sau cum zic unii mai sus ca doar muta de la x la y si taxa ramane la fel? Pai si gaura cum o acopera?
lei.Avem deci: 16.5% retinuti de la salariat; echivalenta intre Contributiile angajatorului de 22,75% din venitul sau( care se adauga salariului brut al angajatului) va fi, pentru fiecare 100 de lei salariu platit , cu retinerea din salariul angajatului,calculata ,ai jos avem;
122,75 22,75
100 Y;Y= 100x22,75:122,75= 18,5%
Total= 18,5 + 16.5= 35%- in situatia actuala.
Concluzie: nu se micsoreaza contributiile platite prin trecerea tuturor contributiilor la angajat de la 39,25% la 35% ! PSD-ul minte, nu poate insela matematica. Ce-i drept au avut un bun consultant matematician. Si cealalta sustinere ca aceasta modificare ar duce la cresterea pensiilor! este probabil falsa, mai ales ca in principiu nr. de puncte echivalente unui salariu mediu nu depinde de rata CAS-ului( in Romania) .Cu toate acestea, pentru cei care participa la Pilonul II - cu 5,1 la suta acum- va avea o usoara scadere a punctajului, deoarece coeficientul care determina micsorarea punctajului(datorita faptului ca 5,1% sunt transferate la Pilonul II se modifica.
Acum:Coef = (26,3-5,1):26,3=0,806
Dupa modificarea produsa de PSD Coef=(25-5,1):25=
0,796. OBS. am considerat ca din cei 35% contributii 25% vor fi pt. pensii ceea ce este f. probabil.Scaderea punctelor acumulate va fi : 0,796:0.806=0,9875, deci de 1,25%. O scadere f. mica, dar nu ocrestere asa cum afirma mincinos PSD-ul.
Masura are o serie de dezavantaje:
1. necesita o marire mare a salariului brut deoarece contributiile cresc brusc de la 16.5% la 35%;
2. contributiile constituie un procent prea mare salariu angajatului