Fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor Gabriel Biris a declarat vineri, la Targu-Jiu, ca marii castigatori ai ordonantei de urgenta privind transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat vor fi persoanele care obtin venituri din activitati independente, potrivit Agerpres.

Gabriel BirisFoto: Adi Iacob / StartupCafe

El a facut referire inclusiv la cazul sau, fiind avocat, si a spus ca desi castiga de 20 de ori mai mult decat secretara sa, anul viitor angajata lui va plati mai mult decat el.

'Marii castigatori ai acestei ordonante de urgenta sunt persoanele care obtin venituri din activitati independente, pentru ca la noi contributiile nu mai sunt la cat castigam, ci la salariul minim. Am facut socoteala, desi castig de vreo 20 de ori mai mult decat secretara mea, venit impozabil, la anul ea o sa plateasca de patru ori mai mult decat mine. Nu ma bucura ca platesc mai putin la anul, pentru ca eu vreau stabilitate si predictibilitate si cred ca toti vrem acelasi lucru', a spus Gabriel Biris in cadrul conferintei 'Managementul fiscalitatii aplicate. Impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Probleme si posibile solutii', organizata de Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii ''Constantin Brancusi'' Targu-Jiu.

Biris a mai afirmat ca si bugetele primariilor vor fi afectate anul viitor ca urmare a scaderii impozitului pe venit.

'La niste lucrari atat de importante, care sunt baza pentru altele, ca sa nu ai efecte secundare negative trebuie sa identifici unde ai influente si sa neutralizezi influentele. Genul problemei ridicate de primari, in mod firesc scade impozitul pe venit, scad alocarile la bugetele locale, ca o parte importanta din impozitul pe salarii retinut de angajator se duc acolo unde e angajatorul, la localitatea respectiva si normal ca oamenii aceia raman fara bani, pentru ca a scazut baza. Cum rezolvi o scadere cu 40% a bazei? Simplu, maresti cu 40% procentul de alocare', a mai spus fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor.