Cei 28 de ministri de Finante ai Uniunii Europene au retras marti opt state de pe lista neagra a paradisurilor fiscale, la mai putin de doua luni dupa ce fusesera inscrise pe aceasta lista, o decizie criticata imediat de ONG-uri, scrie AFP.

"Opt tari (le Panama, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Tunisia, Mongolia, Macao, Grenada si Barbados) au fost retrase de pe lista neagra (...) dupa ce s-au angajat sa remedieze ingrijorarile UE", a anuntat Consiliul ministrilor de Finante ai UE, intr-un comunicat in urma unei reuniuni la Bruxelles.

Acum raman doar noua tari pe aceasta lista, adoptata in 5 decembrie 2017, prima din istoria UE.

"UE se grabeste sa retraga tari de pe lista neagra fara sa spuna clar ce au promis sa amelioreze, acest lucru submineaza procesul", a afirmat Aurore Chardonnet, experta la ONG-ul Oxfam.

Pentru fiecare dintre cele opt tari, autoritatile au oferit angajamente "prin scrisori semnate la un nivel foarte inalt", a argumentat Consiliul de ministri.

Pe aceasta lista au ramas in prezent Bahrain, Guam, Insulele Marshall, Namibia, Palaos, Samoa, Samoa Americana, Santa Lucia, Trinidad si Tobago.

Cele opt tari retrase de pe lista neagra figureaza acum pe o "lista gri", cea a tarilor care si-au asumat angajamente de buna conduita in materie fiscala si sunt obiectul unei monitorizari. Pana la sfarsitul anului, se va decide daca se impune revenirea la lista neagra.

Eva Joly, tot de la Oxfam, si-a exprimat regretul ca o serie de tari europene nu figureaza pe lista neagra, afirmand ca "Irlanda, Luxemburg, Olanda sau Malta nu indeplinesc nici macar criteriile UE".