Proiectul BNR de restrictionare a creditarii in valuta a populatiei ar putea suferi modificari, o serie de banci urmand sa trimita propriile propuneri de amendamente, sustin surse din piata bancara. Cei mai multi vorbesc despre eliminarea uniformizarii avansului (30% in actualul proiect). Desi au existat consultari intre BNR si Asociatia Romana a Bancilor, reprezentantii bancherilor comerciali spun ca proiectul mai poate fi modificat. Oficial, nimeni nu comenteaza nimic, pana cand varianta finala a proiectului va fi disponibila. Surse din BNR spun ca nu se asteapta la proiecte similare si pentru companii. "Deocamdata e vorba despre persoanele fizice. In cazul companiilor nu cred sa asistam la proiecte similare", spun sursele noastre.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro
  • Ce "reproseaza" bancherii actualului proiect

“Pana acum, bancile percepeau avansuri diferite la creditul de consum. Daca demonstrai ca ai NPL-uri (credite neperformante- n.red) intr-un procentaj rezonabil, puteai sa ai si avans de 5%. Depindea de la banca la banca. Acum, acest avans se “universalizeaza” si toate bancile sunt puse pe picior de egalitate. Pe de o parte e corect, dar pe de alta parte sunt banci puternice care isi permit sa “tina” un avans mai mic pentru a castiga cota de piata sau volume de vanzari. Probabil ca unele banci vor veni cu propuneri in aceasta directive”, spune reprezentantul unei banci comerciale de top.

Inainte de a fi publicat de BNR, Proiectul a fost discutat cu reprezentantii ARB, insa nu punctual. “Au existat discutii- de un an de zile incoace- intre noi si BNR. Unele de principiu, altele punctuale. Ceea ce s-a publicat tine mai degraba de prudentialitate decat de restrictionarea pe cale administrative a creditarii in valuta”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Radu Ghetea, seful ARB si CEO al CEC Bank.

  • Efectul noului regulament: in conditii egale de venit, accesezi mai putin de jumatate din suma pe care o puteai imprumuta astazi

“Noi am facut o simulare pe parametrii indicate de BNR. La un venit de 1000 de euro, fara alte credite, un solicitant de imprumut

E nevoie de masuri de limitare a creditarii in valuta concomitent cu masuri de stimulare a creditarii in lei, dar momentul de restrictionare a creditarii este inoportun avand in vedere dinamica lenta a creditarii de pana acum.

Nicolaie Chidesciuc, ec.sef ING

in valuta – in cazul unui credit de 50.000 de euro- ar putea sa acceseze cu pana la 60% mai putin dupa noile reguli. O echipa din banca va veni cu propuneri concrete pe care sa le discutam cu reprezentantii BNR”, spune si directorul de retail al unei alte institutii de credit locale.

Despre limitarea creditarii in valuta s-a mai pomenit prin 2008, dar in termeni mai duri, daca nu chiar extremisti. Existase o propunere venita din partea ARB, de interzicere a creditarii in valuta. Atunci, propunerea sefului ARB starnise valuri. Economistul sef al BRD spunea pe buna dreptate ca nu poti impune omului in ce moneda sa se imprumute. Insusi Isarescu iesise sa combata ideea.

Brusc, lucrurile capata tendinte exact opuse. Sa limitam creditul in valuta, sustine astazi Guvernatorul. Ce s-a intamplat intre timp?

  • BNR a mai incercat limitarea creditarii in valuta si in trecut

BNR a mai incercat sa limiteze creditarea in valuta si, contrar opiniilor exprimate de unii apropiati ai bancii de emisiune, tentativa nu le-a reusit. Concret, iata ce masuri a luat in trecut BNR:

August 2004- Martie 2006

Majorarea RMO pentru pasivele în valută diferenţiat după scadenţă. Pentru pasivele în valută cu o scadenţă mai mare de 2 ani este majorată de la 0% până la valoarea de 40%. Pentru pasivele cu o scadenţă mai mică de 2 ani, RMO a fost majorat de la 25% la 40%;

Februarie 2004 -August 2005

Reglementări pentru descurajarea creditării (lei şi valută): limitarea gradului de îndatorare (30/35/40%) şi a nivelului valorii garanţii în total credit (75%).

Septembrie 2005

- Limitarea expunerilor instituţiilor de credit (persoane juridice române) reprezentând credite în valută acordate persoanelor fizice şi companiilor la maximum 300% faţă de fondurile proprii (după deducerea provizioanelor specifice de risc de credit);

- Clienţii persoane fizice care nu dispun de venituri certe în aceeaşi monedă cu împrumutul contractat nu pot fi încadraţi de instituţiile de credit decât în cel mult categoria de performanţă financiară B;

Februarie 2008

Stabilirea în mod diferenţiat a coeficienţilor de provizionare pentru creditele acordate în valută sau indexate la cursul unei valute acordate persoanelor fizice expuse la riscul valutar;

August 2008

Luarea în considerare a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de curs de schimb pentru stabilirea gradului maxim de îndatorare (stabilit la nivel individual prin folosirea modelelor interne de risc).