Doar 18% dintre americani cred că tara lor este "pe drumul cel bun" (conform celui mai recent sondaj Rasmussen, şi 20 la suta, potrivit ABC News / Washington Post). Mai puţin de jumătate consideră că preşedintele Obama abordeaza corect solutia infiintarii locurilor de munca. Pe toti acestia Obama va trebui sa ii convinga in discursul din fata Congresului ca ambitiile sale sunt realizabile. De cum „se misca” economia SUA depinde in mare masura mersul economic al restului lumii.

Perspectivele nu sunt deloc optimiste, dar daca cele 300 de miliarde de dolari sunt cheltuiti inteligent, trendul se poate schimba.

Unii spun ca planul e nascut mort. Altii ca dimpotriva, e absoluta nevoie de el, mai ales dupa ce FED a publicat un raport deloc incurajator. A treia tabara, in care intra si CNN, se intreaba sec daca planul va functiona.

E drept, simpla propunere a presedintelui ar putea intalni rezistenta opozantilor politici, asa cum s-a intamplat si in situatia cresterii plafonului datoriei.

Scenariul pozitiv ar fi acela in care planul va fi bine primit si isi va face efectele. Cel negativ e cel in care Congresul ar respinge propunerile presedintelui, situatie care ar echivala cu o infrangere categorica a lui Obama.

Indiferent de impactul discursului presedintelui american, la sfarsitul acestei saptamani urmeaza o noua intalnire a tarilor din grupul G7, unde am putea asista la decizii revolutionare in privinta politicilor fiscale.

Planul de relansare a angajarilor pe care presedintele american Barack Obama urmeaza sa-l prezinte joi Congresului prevede injectarea a 300 de miliarde de dolari in economie, concomitent cu realizarea de economii de aceeasi valoare, potrivit informatiilor publicate de presa americana si citate de AFP.

Potrivit CNN, care citeaza surse din Partidul Democrat, planul prevede cheltuieli suplimentare de 300 de miliarde de dolari.

Agentia Bloomberg a indicat ca injectia de fonduri in circuitul economic va lua forma unor reduceri de impozite, investitii in infrastructura si ajutoare acordate statelor sau colectivitatilor locale.

Obama va propune ca finantarea acestui plan de sustinere sa se realizeze prin cresteri de impozite in anii urmatori, in cadrul planului de reducere a datoriei federale, care prevede de asemenea si reduceri de cheltuieli.

Astfel de masuri vor fi insa intampinate cu ostilitate de republicani, care domina Congresul si care sustin ca reducerea simultana a impozitelor si a cheltuielilor reprezinta cel mai bun mijloc pentru relansarea pietei muncii.

Presedintele Obama se va adresa Congresului in conditiile in care foarte multi indicatori economici sunt aproape de rosu, alimentand temerile de reinstaurare a recesiunii, la trei ani dupa izbucnirea crizei financiare.

In august, rata somajului s-a mentinut la valoarea de 9,1%.