Guvernul si BNR mentin tinta de aderare la euro pentru 2015, reiese dintr-un comunicat remis redactiei de catre oficiali guvernamentali. Luni, sub presedintia Primului Ministru Emil Boc, a avut loc reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea la euro, anunta un comunicat al Guvernului. "In cadrul sedintei, s-a discutat stadiul indeplinirii criteriilor de convergenta nominala si(...) s-a reiterat mentinerea tintei de aderare la euro pentru anul 2015, subliniindu-se faptul ca aceasta are un efect de armonizare si disciplinare a politicilor macroeconomice, iar indeplinirea criteriilor pentru adoptarea euro este un indicator esential de evaluare atat pentru Comisia Europeana, cat si pentru pietele internationale", se mai spune in document.

Vezi si opinia profesorului Daianu despre trecerea la euro: Adoptarea euro. Dezbaterile de la noi sunt extrem de precare, ceea ce nu ajuta formularea politicii publice

"A fost analizat, de asemenea, Cadrul european de asistenta financiara pentru stabilitatea macroeconomica a Uniunii Europene si au fost prezentate recentele masuri adoptate de Consiliul European. Momentul adoptarii euro depinde de dezvoltarile de pe plan european si mondial, coerenta politicilor macroeconomice interne si implementarea reformelor structurale fiind imperios necesare", conchid autorii comunicatului.

  • Adrian Vasilescu: Oricat am amana trecerea la euro, tot nepregatiti vom fi

"Oricat am amana trecerea la euro, tot nepregatiti vom fi. Nici pentru Unirea din 1918 nu am fost pregatiti. Nici pentru intrarea in UE nu am fost pregatiti. Pentru batalia de la Marasesti nici atunci nu eram pregatiti. Si acum suntem admirabil de nepregatiti. Oricat am amana suntem nepregatiti", a declarat consilierul. Daca stabilim anul 2016 amanam pregatirile pentru 2017 si tot asa", declara in aceasta varaAdrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

La reuniunea gazduita de Banca Nationala a Romaniei au participat Primul Ministru Emil Boc, presedinte al Comitetului interministerial pentru trecerea la euro, Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, viceprecedinte al acestui comitet, Zoltan Nagy, secretar de stat, din partea vicepremierului Marko Bela, ministrul Finantelor Publice Gheorghe Ialomitianu, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri Ion Ariton, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale Sulfina Barbu, ministrul Administratiei si Internelor Traian Igas, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului Daniel Funeriu, ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi, ministrul Justitiei Catalin Predoiu, Seful Departamentului Afaceri Europene Bogdan Manoiu, Consilier de Stat Andreea Paul-Vass, Presedintele ANEIR Mihai Ionescu, Presedintele confederatiei sindicale Meridian Ion Popescu, precum si membrii Consiliului de Administratie al BNR. Reuniunile Comitetului Interministerial au loc trimestrial. Urmatoarea intanire va fi gazduita de Guvernul Romaniei.

  • Ce ne trebuie pentru o aderare reusita? (idei compilate din studii ale Bancii Centrale Europene)

1. deficitele fiscale trebuie sa fie scazute si rigiditatile reduse. Posibila persistenta a volatilitatii cererii si a cresterii productiei fata de standardele din zona euro înseamna ca nivelurile prudente ale datoriilor (al caror serviciu sa nu induca tensiuni în economie) sa nu depaseasca 40% din PIB.

Pentru sustinerea unor astfel de niveluri moderate ale datoriei având în vedere evolutiile probabile ale ratelor dobânzii si cresterea economica potentiala, este nevoie de un excedent initial. Tarile trebuie, de asemenea, sa prevada deficite fiscale care sa atenueze socul limitei de 3% din PIB, pentru a permite functionarea automata a stabilizatorilor fiscali. În acelasi timp, politica fiscala trebuie sa aiba capacitatea de a raspunde unei restrângeri a cererii în eventualitatea cresterii considerabile a volumului si a cererii de credite. Este oare Ministerul de Finante capabil de asemenea performante?

2. flexibilitatea salariilor si a preturilor trebuie mentinuta în cazul când se afla la un nivel semnificativ si marita în cazul unui nivel scazut

3. supravegherea pietei financiare trebuie sa fie întarita. Prezenta masiva a bancilor straine în tarile din Europa Centrala face necesara coordonarea activitatii de supraveghere cu cea din tarile zonei euro

4. trebuie atins un nivel corespunzator de competitivitate la intrarea în uniunea monetara. Acest nivel corespunzator de competitivitate trebuie sa fie reflectat mai întâi în paritatea centrala cu care se intra în ERM2 si mai târziu în rata de conversie stabilita împreuna cu BCE, Comisia Europeana si celelalte tari membre. Rigiditatile la scadere ale preturilor si salariilor ar îngreuna si ar face costisitoare ajustarea unei paritati supraevaluate sub raportul ocuparii fortei de munca si al cresterii economice.