Banca centrala americana (Fed) a anuntat miercuri ca este pregatita sa ia noi masuri pentru a asigura o relansare economica "mai puternica" in Statele Unite, mentinand totodata politica monetara ultra-permisiva, relateaza AFP.

Comitetul de politica monetara al Fed (FOMC) a notat ca economia tarii s-a "intarit usor", dar si persistenta "riscurilor importante".

In ciuda ameliorarii conjuncturii, indicatorii recenti dovedesc "o slabiciune persistenta a conjuncturii pe piata muncii", spune FOMC, dupa o reuniune de doua zile la Washington.

Potrivit Comitetului, cresterea primei economii mondiale va continua intr-un "ritm moderat" in trimestrele urmatoare, iar somajul masiv, care afecteaza tara de peste doi ani, nu ar urma sa scada decat "gradual".

FOMC nu intrevede amenintari pe frontul inflatiei si precizeaza ca Fed intentioneaza sa mentina dobanda de interventie la un nivel cvasi-nul, in vigoare din decembrie 2008, "pana la jumatatea lui 2013", daca este necesar.

Masurile FOMC au fost adoptate cu marea majoritate a voturilor, singura exceptie fiind Charles Evans, presedintele filialei centrale din Chicago. Potrivit comunicatului Comitetului, Evans ar fi dorit ca Fed sa relaxeze si mai mult politica monetara.