Energia- in special cea regenerabila, petrolul si mineritul sunt principalele zone de business in care ar fi preferata Romania in privinta investitiilor straine directe, a declarat Ioana Filipescu Managing Director la Raiffeisen InvestmentRomania intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro. Cat priveste primele 3 motive care determina un investitor de a-si inchide o subsidiara sunt cele legate de lipsa profitabilitatii, a perspectivei de crestere si dificultatea mentinerii complexitatii organizationale in absenta unor justificari precise.

Vezi aici raspunsurile Ioanei Filipescu din cadrul intalnirii online

Cele mai importante declaratii ale Ioanei Filipescu:

  • Un investitor strategic vizeaza profitabilitatea si perspectivele de crestere. Acestea se circumscriu unui context strategic. Decizia de a inchide operatiuni poate avea la baza oricare din elementele de mai sus, de multe ori coroborate cu "costurile complexitatii". Altfel spus decizia de a crea sau mentine o subsidiara este validata la nivel organizational prin perspectiva beneficiilor.
  • Atuurile Romaniei raman aceleasi, suntem cea de-a doua piata ca marime din regiune, dar si cu un grad redus de saturatie, cu perspective de crestere. Din pacate, si carentele noastre, pe care ar trebui sa incercam sa le amelioram sunt tot aceleasi- in primul rand o competitivitate redusa. Romania nu poate constitui o alternativa investitionala izolata de contextul global.
  • Putem privi companiile de stat ca facand parte din doua categorii: cele care sunt profitabile si cele care nu sunt. In contextul prezent, cu atat mai mult, cred in necesitatea privatizarii celor din urma. In ceea ce priveste companiile profitabile, cred ca judecata ar trebui facuta de la caz la caz. Chiar si in contextul prezent anumite active pot fi evaluate rezonabil, deci cu bune perspective de incasari la bugetul de stat. Factorii de care depind evaluarile sunt multipli, specifici sectoarelor sau companiilor in sine. In orice caz, pe termen lung operarea cu succes a unor active de catre investitori privati nu poate fi decat benefica mediului economic.
  • Organizatia RBL este diferita de FIC sau AMCHAM in special prin aceea ca este o organizatie "de persoane" si nu una "de organizatii". Din aceasta perspectiva ne asteptam ca demersurile noastre sa gaseasca un ecou amplu la nivelul profesionistilor din management si antreprenorilor. Credem ca interesele promovate de membrii RBL si de participantii la Summit se vor suprapune cu aspiratiile sau interesele legitime ale unei parti substantiale a populatiei. Speram ca actiunea noastra sa faciliteze coagularea elitelor societatii romanesti, de care credem ca este mare nevoie in special in momente critice.
  • Dificultatea de accesare a finantarilor poate fi contracarata, la nivel corporatist, de cresterea calitatii proiectelor, cu siguranta posibila- pentru domenii selectate in urmatorii ani. Exporturile au contribuit la cresterea economica, si o vor putea face in continuare, in limitele situatiei economice globale. Cu siguranta, preocuparea de a accesa piete noi trebuie sa ramana centrala. Nu in ultimul rand, cred ca rolul agriculturii poate creste semnificativ pe baza unor masuri adecvate. 

Filipescu este membru al Fundatiei Romanian Business Leaders, care reuneste peste 50 de lideri de business din Romania. Acestia vor organiza un forum la Bucuresti, in perioada 3-5 februarie, precedat de o masa rotunda in data de 8 decembrie.

Vezi aici mai multe despre Ioana Filipescu

Vezi aici raspunsurile Ioanei Filipescu din cadrul intalnirii online