BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,75 la suta (de la 6,00 la suta) pe an incepand cu data de 6 ianuarie 2012, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit se arata intr-un comunicat dat publicitatii joi la pranz. Reducerea dobanzii era asteptata de jucatorii din piata, cei mai multi mizand pe scaderea cu 25bp a ratei dobanzii de politica monetara. Contactat de HotNews, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economist sef al Raiffeisen Bank a declarat ca decizia a fost motivata de evolutia favorabila a inflatiei, urmand ca in prima parte a anului sa asistam la pasi similari din partea bancii de emisiune.

"Inflatia in decembrie a fost in jurul a 3,2-3,3% cu perspective sa scada pana sub 2,5% asa incat exista spatiu de manevra. Din pacate, evolutia economiei din zona Euro limiteaza acest spatiu de manevra al BNR. Efectele pe piata dobanzilor la lei vor fi mici, mesajul BNR e important mai degraba ca semnal", a mai spus Dumitru.

Citeste aici articolul din Financial Times dedicat deciziei BNR

  • Hancila: Economia are nevoie acuta de stimulente interne de crestere care sa contracareze scaderea iminenta a cererii externe

"Decizia BNR este in linie cu asteptarile noastre, atat in privinta scaderii ratei cheie, cat si a mentinerii neschimbate a nivelului RMO. Consider ca este adecvata continuarea trendului de scadere a ratei cheie, in conditiile scaderii ratei inflatiei in zona de 3%, ceea ce ofera spatiu suficient de relaxare a politicii monetare, in conditiile in care economia are nevoie acuta de stimulente interne de crestere care sa contracareze scaderea iminenta a cererii externe, precum si reducerea fluxurilor de capital strain anul acesta. Este necesara consolidarea eforturilor Bancii Nationale de a reduce costurile creditarii, in conditiile in care ratele de rentabilitate ale companiilor sunt sub presiunea crizei economice si abia acopera costul creditelor si de asemenea dificultatile de finantare ar putea exercita socuri pe oferta si transmite presiuni negative asupra preturilor de consum", a explicat pentru HotNews Melania Hancila, Head of Research&Strategy Department Volksbank.

  • BCR: Credem că ciclul de relaxare monetară politică va continua

Intr-raport al BCR dat joi publicitatii e exprimata aceeasi convingere- ca pana in martie vom mai asista la o reducere a nivelului dobanzii cheie. "Punerea în aplicare puternică a programului de consolidare fiscală convenit cu FMI şi UE, precum şi buna performanţă a ratei inflaţiei, sunt principalele motive din spatele deciziei de astăzi. Rezervele FX se află la un nivel confortabil de 33.2bn EUR, care va permite BNR să intervină în piaţa FX pentru a apăra RON in orice moment, dacă va fi necesar. În acelaşi timp, decizia de politică monetară ar putea fi citita ca o încercare a BNR de a stimula băncile sa acorde credite clientilor non-guvernamentali. Credem că ciclul de relaxare monetară politică va continua şi estimam un nivel al dobanzii cheie de 5,5% în luna martie", se mai arata in raportul citat.

  • Citu: Decizia BNR inseamna profituri mai mari pentru bancile care au investit in titluri de stat

"Decizia BNR inseamna profituri mai mari pentru bancile care au investit in titluri de stat. In loc ca Statul sa isi reduca cheltuielile, se prefera varianta finantarii mai ieftine- sa iei bani cu 5,75% si sa ii plasezi la 7% in titluri. Mesajul BNR este si in directia relaxarii dobanzilor la lei, dar cum mecanismul de transmisie nu functioneaza normal, nu ma astept ca acest lucru sa se produca. Nu mai putin adevarat este ca prin acest mesaj, BNR se arata increzatoare in trendul sustenabil al ritmului dezinflatiei", a declarat pentru HotNews si analistul economic Florin Citu.

  • Argumentele BNR

Analiza evoluţiilor recente ale indicatorilor macroeconomici atestă consolidarea procesului de dezinflaţie, rata anuală a inflaţiei coborând la nivelul de 3,44 la sută în luna noiembrie 2011 în condiţiile unei evoluţii favorabile a preţurilor volatile, ale disipării efectului de runda întâi al majorării cotei TVA şi ale menţinerii conduitei prudente a politicii monetare. Rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat a scăzut de asemenea la 2,64 la sută în luna noiembrie 2011 faţă de 4,77 la sută în martie – maximul anului 2011.

Evaluările actuale ale băncii centrale indică plasarea în luna decembrie 2011 a ratei anuale a inflaţiei în apropierea punctului central al ţintei de 3 la sută, în linie cu prognoza BNR, şi reconfirmă perspectiva decelerării în lunile imediat următoare atât a inflaţiei totale, cât şi a celei de bază, împreună cu ajustarea descendentă a anticipaţiilor inflaţioniste.

Procesul de redresare a economiei româneşti a continuat – susţinut de dinamica favorabilă a exporturilor, producţiei industriale şi a celei agricole – însă perspectivele activităţii economice pe termen scurt sunt marcate de sporirea incertitudinilor privind creşterea economică la nivel european şi mondial, pe fondul înrăutăţirii apetitului global faţă de risc şi al accentuării crizei datoriilor suverane din zona euro.

În acelaşi timp, în pofida unei uşoare accelerări în ultimele luni, creşterea în termeni anuali a creditului acordat sectorului privat, în principal a împrumuturilor în monedă naţională, rămâne relativ modestă, inclusiv pe fondul accentuării percepţiilor de risc legate de evoluţia sectorului bancar european.

În condiţiile menţinerii incertitudinilor legate de evoluţiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preţurilor administrate, precum şi ale unor preţuri volatile, conduita prudentă a politicii monetare va consolida perspectivele favorabile convergenţei ratei inflaţiei la ţintele stabilite pe termen mediu prin intermediul ancorării eficace a anticipaţiilor inflaţioniste, stabilitatea preţurilor reprezentând o precondiţie a unei creşteri economice sustenabile şi de durată.

În acest context, CA al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,75 la sută pe an de la 6,00 la sută. Astfel, începând cu data de 6 ianuarie 2012, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 1,75 la sută de la 2,00 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 9,75 la sută pe an faţă de 10,00 la sută.

Totodată, CA al BNR a hotărât gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi, respectiv, în valută ale instituţiilor de credit. CA al BNR reiterează de asemenea că ajustarea graduală a condiţiilor monetare este de natură să contribuie nu numai la reluarea unei creşteri economice sănătoase, dar şi la stimularea economisirii interne, inclusiv pentru a sprijini sustenabilitatea deficitului extern şi a reduce dependenţa de finanţările externe.

BNR va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global, astfel încât, prin adecvarea corespunzătoare a instrumentelor sale, să asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preţurilor şi de stabilitate financiară, şi, pe această bază, o creştere economică de durată, în contextul realizării angajamentelor stabilite în acordurile cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale.

Potrivit calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 2 februarie 2012, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.