Domnul Ionescu figureaza in statisticile BNR dar si ale catorva banci locale, dar nu se mandreste cu asta. La BNR face parte oarecum indirect din comunicatele in care se vorbeste despre creditele neperformante, iar doua banci il au in lista neagra. E sunat saptamanal de firmele de recuperare, dar degeaba. Domnul Ionescu nu are de gand sa restituie banii, bancilor. "La voi am citit despre neperformante. "Pai cand o economie intreaga nu are performante, creditul meu cum sa nu fie neperformant?" se intreaba dl. Ionescu aprinzandu-si o tigara. "Le-am spus ca nu mai am de unde plati, dar ei tot ma suna. De parca pe vremurile astea iti gasesti un loc de munca de pe o zi pe alta. Mai mult cheltuie cu mine, decat incaseaza", mai zice dl. Ionescu zambind.

Domnul Ionescu si-a cumparat pe credit urmatoarele: una bucata aspirator "made in Germany", una bucata aragaz 4 ochiuri si una bucata Dacia 1300 second hand de la vecinul de la III, care isi luase prin leasing o Toyota. Ionescu a luat 10.000 de euro imprumut si a dat bancii numarul de telefon al vecinului de la III, mai mult la misto. "Oricum nu a verificat nimeni pana anul trecut", zice Ionescu. Adica la 4 ani de la luarea imprumutului.

(Fotografia de mai jos face parte dintr-un document intern al unei banci,de circa 60 de pagini, cu restantierii unei singure sucursale ale unei banci din zona Moldovei)

Atunci cand i-a dat banii d-lui Ionescu, banca s-a imprumutat de la Centrala din strainatate. A atras o linie de credit scadenta pe 5 ani, iar la anul ar trebui sa returneze banii. Partea proasta e ca Ionesti - oameni carora le-a dat banii, sunt cu sutele de mii in bilant. De la ei isi poate lua adio.

A tocmit firme de recuperare, cei de la asigurari invoca propriile probleme, asa incat dupa nenumarate schimburi de emailuri intre banca fiica si banca mama, s-a trecut la masuri mai serioase. Cativa directori din Romania au fost schimbati, iar liniile de credit n-o sa mai fie "rostogolite", cum se intamplase in trecut.

(Mai jos aveti o scrisoare a unei companii de asigurari, in care sunt "povestite" necazurile provocate de creditele de consum" date de banci)

Nici dl. Ionescu nu e mai fericit. "Aragazul e prost. Se infunda de doua ori pe an, de nu-ti mai vine sa gatesti", zice el uitandu-se suparat catre usa care da in bucatarie. Iar aspiratorul a mers un an si a mers "fix un an". Dom`ne, zice dl Ionescu, de cand cu globalizarea asta, degeaba scrie pe el made in Germany, ca tot prin China sunt facute. Marfa proasta, pacat de bani, mai agauda dl. Ionescu. Bani care oricum nu i-a dat de la el.

Il intreb daca va mai achita vreodata banii bancii. "Pai adica, cum?", zice nervos Ionescu. Adica bancile au adus criza in lume si eu sa ma duc luna de luna sa le ajut cu banii mei? Sa mai stea si sa se linga pe bot de banii mei!", zice zambind dl. Ionescu.

Luna viitoare va pleca definitiv din tara. "Mi-a iesit viza, asta e. Ii pup pe bilant si plec, hahaha. Sa-si scoata banii de unde tot ei i-au aruncat in porcariile alea de produse cu Madoff in frunte. Sa se descurce Isarescu cu bancherii, eu n-am treaba", imi explica dl. Ionescu, tragandu-mi complice cu ochiul.

Una peste alta, toata lumea e nemultumita. Banca pentru ca a dat banii mult prea usor si poate sa isi ia adio de la ei, dl. Ionescu pentru ca se simte "urmarit" de firmele de recuperare pentru niste bani aruncati pe obiecte care oricum s-au stricat, asiguratorii pentru motivele din documentele de mai sus, BNR pentru ca vede bancile gafaind sub povara creditelor neperformante. Dar vorba domnului Ionescu: cand ditamai economia Romaniei nu performeaza, cum o sa performeze amaratul lui de credit?