Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministerul Justitiei a vrut restituire in natura sau despagubire totala pe termen foarte lung in cazul proprietatilor nationalizate. Decizia finala este una politica

Proiectul de lege care prevede limitarea despagubirilor la 15% din valoarea reala a bunurilor in cazul imobilelor nationalizate ar putea fi aprobat in sedinta de saptamana aceasta a Guvernului si transmis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta. Ministerul Justitiei a sustinut restituirea in natura a proprietatilor nationalizate si esalonarea pe o perioada foarte lunga a despagubirilor banesti si a respins total propunerea initiala a Finantelor, care doreau limitarea la 5% din valoare. Decizia finala, de plafonare a despagubirilor la 15% si de eliminare a posibilitatii restituirii in natura, a fost una politica, anunta agentia Mediafax, citand surse guvernamentale. Proiectul mai prevede si ca plata despagubirilor sa se faca esalonat, pe o perioada cuprinsa intre 10-12 ani. Toate ministerele implicate au convenit sa sustina fara nicio retinere proiectul de lege. Potrivit acelorasi surse, miza mare a procesului nu sunt casele nationalizate, care ar fi reprezentat doar o mica parte din sumele de plata, ci despagubirile pe care statul ar putea fi obligat sa le plateasca pentru culte si minoritati. De altfel, chiar ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat recent ca din totalul de 70 de miliarde lei estimat, care ar reprezenta echivalentul in bani al proprietatilor nationalizate, mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri de retrocedare pentru 88.000 de imobile. Saptamana trecuta, premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a intalnit, la Guvern, cu ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, si cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru noi discutii despre proiectul de lege, inainte ca documentul sa fie aprobat de Executiv.

Ministerul Comunicatiilor a lansat invitatia de participare pentru achizitia de servicii de consultanta juridica pentru privatizarea Postei Romane

​Ministerul Comunicatiilor a lansat pe site-ul propriu o invitatie de participare pentru o achizitie de "servicii de asistenta, consultanta si informare juridica in domeniul privatizarii", care se va face din "credite bugetare". Anterior, ministrul Comunicatiilor declarase ca a demarat procedurile de achizitie pentru consultantul juridic in procesul de privatizare a Postei Romane prin atragerea unui investitor minoritar si ca, probabil, acest consultant va fi selectat saptamana aceasta. Purtatorul de cuvant al ministerului a confirmat, vinerea trecuta, pentru HotNews.ro, ca este vorba despre un contract care vizeaza privatizarea Postei Romane. In document se mai spune ca "termenul limita de primire a ofertelor este 19 aprilie 2012, ora 12:00, "deschiderea ofertelor nu se face in sedinta publica", iar la modalitatile principale de finantare si plata sunt mentonate: "credite bugetare", fara a se fi precizat o valoare estimata a acestui contract.

Bonusurile acordate in sectorul bancar, in vizorul Comisiei Europene

​Comisarul european pentru piata interna, Michel Barnier, a declarat ca este necesara o actiune mai dura pentru a reduce bonusurile acordate in sectorul bancar. El s-a aratat "ingrijorat" de nivelul platilor acordate ca bonusuri in unele tari si a mentionat ca acest lucru incurajeaza asumarea mai multor riscuri. Conform unui raport al Autoritatii Bancare Europene, media bonusurilor platite de banci directorilor executivi in intreaga Uniune Europeana a fost de 122% din salariul de baza si pentru unii angajati (in principal traderi) acestea au fost de 139%. Cu toate acestea, intr-o tara nenominalizata din Uniunea Europeana, media a fost de 220% si, respectiv, 313%, iar intr-un singur caz bonusul raportat a fost de noua ori mai mare decat salariul de baza. Parlamentul European a propus recent unele restrictii in acest sector, una dintre propuneri fiind aceea ca bonusurile sa fie plafonate la 100% din valoarea salariului de baza.