Premierul italian Mario Monti si cancelarul german Angela Merkel lucreaza la un plan care vizeaza aprobarea simultana in cele doua parlamente a tratatului bugetar european si a Mecanismului European de Stabilitate, scrie luni cotidianul La Reppublica, citat de AFP.

O delegatie a deputatilor germani va urmari lucrarile de ratificare in Italia iar deputati si senatori italieni ar urma sa se deplaseze in Bundestag, potrivit cotidianului italian de stanga.

Ministrul german al Finantelor Wolfgang Schauble ar urma sa fie audiat de comisia pentru Afaceri externe a Senatului italian in timp ce ministrul italian al Afacerilor Europene Enzo Moavero si ministrul adjunct al Economiei si Finantelor Vittorio Grilli vor fi audiati in Parlamentul german.

Obiectivul este o ratificare simultana, inaintea verii, a celor doua instrumente europene anticriza, adauga La Repubblica.

Mario Monti si Angela Merkel ar urma ulterior sa asiste impreuna la ratificari si va fi publicata o "declaratie solemna" comuna despre viitorul Europei, afirma cotidianul italian, care vorbeste despre un "pact secret Monti-Merkel".

Potrivit sursei citate, aceasta alianta poate fi interpretata drept o ambitie a Romei de a inlocui Parisul in calitatea de partener privilegiat al Berlinului in cazul unei victorii a socialistului Francois Hollande in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, de duminica viitoare.

Sustinatoare ferventa a politicilor de austeritate, Angela Merkel este ingrijorata de dorinta proclamata a lui Hollande de a cere o renegociere a pactului bugetar, in cazul in care va fi ales.

Dar, ideea de a insoti austeritatea cu masuri de incurajare a cresterii economice are din ce in ce mai multi partizani in Europa.

In acest context, un alt obiectiv al lui Monti ar fi sa forteze Germania sa accepte anumite masuri in favoarea cresterii economice pe batranul continent. Monti ar sustine in special un tratament preferential pentru investitori, care ar putea fi scos din calculul deficitului autorizat.

Saptamana trecuta, la Bruxelles, Monti a evocat "un tratament adecvat al investitorilor in conturile publice externe" si a indicat ca exista o discutie cu Berlinul pe aceasta tema, dar nu s-a ajuns inca la "solutii specifice".