Exporturile de petrol irakian au ajuns in aprilie la cel mai ridicat nivel de mai mult de 20 de ani, a anuntat marti Ministerul de petrol irakian citat de AFP.

Exporturile de petrol au crescut la 2,508 milioane de barili pe zi (mbz), reprezentand un total de 75,25 milioane de barili pentru intreaga luna aprilie. Comparativ, in luna martie exporturile au fost de 71,827 milioane in martie, respectiv 2,317 mbz, conform purtatorului de cuvant al ministerului, Assem Jihad.

Acesta a spus ca reprezinta cel mai mare nivel al exporturilor incepand cu 1989, si au fost raportate venituri de 8,8 miliarde de dolari. In martie 2012 veniturie s-au ridicat la 8,475 miliarde de dolari.

"Obiectivul nostru este de a exporta 2,6 mbz si suntem pe punctul de a-l realiza", a adaugat purtatorul de cuvant.

Vanzarile de petrol reprezinta in jur de 90% din veniturile bugetare si doua treimi din PIB-ul Irakului, care se bazeaza foarte mult pe aceste castiguri pentru a finanta reconstructia tarii, dupa decenii de razboaie si sanctiuni.

Irakul produce in prezent aproximativ trei milioane de barili de petrol pe zi si isi propune sa isi creasca in acest an productia la aproximativ 3,4 mbz si exporturile la 2,6 mbz.