Federal Reserve a reusit sa raspunda in fata crizei financiare din 2007-2009 mai bine decat in anii 1980, cand a avut loc criza creditelor si a depozitelor, sustine un studiu al economistilor de la una dintre filialele regionale ale Fed, citat de Reuters. Potrivit acestui studiu, banca centrala americana nu a incalcat nicio regula in gestionarea ultimei crizei financiare.

Federal Reserve (Fed) a fost aspru criticata atunci cand a oferit imprumuturi de sute de miliarde de dolari bancilor care s-au confruntat cu probleme, in perioada 2007-2009, unii experti sugerand chiar ca acest ajutor a fost ilegal.

"Autorii nu au gasit nicio dovada ca Fed si-a depasit limitele legale pe parcursul crizei finaciare, recesiunii si recuperarii", mentioneaza studiul de la sucursala St. Luis, care si-a propus sa vada daca Fed a incalcat "litera sau spiritul legii" imprumutand fonduri bancilor subcapitalizate.

Criza financiara a fost cauzata, in parte, de securitizare agresiva a institutiilor financiare, reglementarea relaxata si explozia bulei creditelor ipotecare subprime in anul 2007. La varful crizei, care s-a raspandit pe pietele internationale si a condus la o recesiune brutala a economiei mondiale, Fed a luat masuri de urgenta fara precedent, dincolo de actiunile traditionale de modificare a ratelor dobanzii, care sa sustina atat bancile, cat si piata.

Aceasta a achizitionat o serie de titluri financiare pentru a mentine ratele dobanzii reduse si lichiditatea pietelor, a imprumutat agresiv bani bancilor si brokerilor, a facilitat vanzarea Bear Stearns catre JP Morgan si a salvat de la faliment institutia financiara de asigurari AIG, printre alte masuri pe care unii le-au considerat ca fiind exagerate sau ilegale.

De asemenea, banca centrala a creat o noua facilitate, asa numita "Term Auction Facility" (TAF) pentru oferi fonduri disponibile bancilor. Aceste imprumuturi extraordinare s-au ridicat la 493 de miliarde de dolari.

Presedintele Ben Bernanke a spus ca Fed dispune de aceste puteri potrivit legislatiei din perioada Marii Depresiuni si trebuia sa actioneze pentru a evita o alta depresiune. In prezent, somajul Statelor Unite ramane ridicat si economia este inca intr-o faza de recuperare din cea mai puternica recesiune incepand cu anii 30, desi bancile importante au redevenit profitabile.

Totodata criticii au afirmat ca, in anul 2008, Fed a incalcat Federal Deposit Insurance Corporation Improvement Act din 1991 (FDICIA), care limiteaza imprumuturile pe care Fed le poate acorda bancilor subcapitalizate.

Insa studiul a aratat ca nu s-a gasit "niciun caz in care Fed a oferit credit unei banci subcapitalizate pentru mai mult de numarul maxim de zile specificat in FDICIA".

Acesta a concluzionat si ca putine banci care s-au prabusit intre 2008-2010 au fost imprumutate de Fed in ultimul lor an de functionare.

"Ca grup, bancile care au falimentat intre 2008-2010 au apelat mai putin la Federal Reserve ca la o sursa de credit in ultimele lor 52 de saptamani decat bancile care s-au prabusit intre 1985-1990", a mentionat studiul, care a fost publicat pe site-ul web al sucursalei Fed St. Louis.