"Comparativ cu prognozele noastre de la inceputul anului, ne-am inrautatit estimarile in ceea ce priveste evolutia leului fata de moneda unica si fata de francul elvetian datorita instabilitatii politice la nivel national, deteriorarii situatiei din Zona Euro datorita riscurilor ca Grecia sa paraseasca Zona Euro si a derapajelor care s-ar putea materializa la nivel de EU pe fondul abandonarii austeritatii fiscale", a declarat pentru HotNews.ro Melania Hancila, economistul sef al Volksbank. Pe termen scurt, mai apreciaza Hancila, leul se va afla sub presiune de depreciere comparativ cu euro in primul rand datorita riscurilor externe, dar si pe fondul scaderii intrarilor de capital pe piata romaneasca ca urmare a deteriorarii balantei comerciale si a reducerii expunerii bancilor europene, facand posibila atingerea de noi minime istorice.

Melania Hancila, ec.sef VolksbankFoto: Hotnews

"Totusi acord o probabilitate redusa unei deprecieri substantiale a leului in raport cu euro, excluzand scenariul in care situatia s-ar deteriora mai mult decat excluderea Greciei din Zona Euro, si consider ca leul ar putea atinge pragul minim la 4.5 fata de euro, mai ales ca Banca Nationala dispune de instrumentele necesare pentru a contracara presiunile pe leu, fiind cunoscuta prudenta Bancii Nationale si riscurile pe care o depreciere de durata a leului le-ar putea exercita asupra stabilitatii macro-financiare", mai crede economistul sef al bancii citate.

Spre sfarsitul anului, leul ar putea recupera usor din pierderile actuale pe masura ce situatia la nivel european se va clarifica si ar putea creste intrarile de capitaluri ca urmare a imbunatatirii absortiei de fonduri europene si ameliorarea balantei comerciale.

"In ceea ce priveste evolutia leului comparativ cu francul elvetian, consider ca nu ar trebui sa vedem o continuare a deprecierii leului fata de francul elvetian atata timp cat Banca Centrala a Elvetiei reuseste sa apere pragul de 1.2 la EUR/CHF care in ultima perioada se afla sub presiune. Astfel, un nivel maxim al cursului CHF/RON s-ar putea situa in jurul pragului de 3.75, acest curs fiind datorat riscurilor de depreciere a leului fata de euro", a conchis Hancila.

Problema este ca intrarile de valuta sunt inca foarte putin consistente, industria nemaifiind motorul economic care putea ajuta la echilibrul cursului. Nivelurile atinse in aceste zile de leu par a sugera ca BNR lasa leul sa isi gaseasca un culoar de echilibru care sa poata fi aparat cu eforturi minime, chiar daca dispune de rezerve suficiente pentru a interveni in sprijinul aprecierii acestuia.