Criza datoriilor suverane din zona euro poate afecta cresterea economica in economiile est-asiatice, avertizeaza Banca Mondiala (BM), citata de BBC.

Banca a precizat ca o "perturbare grava" a zonei euro poate afecta cresterea economica si poate reduce cererea de export din Asia de Est.

Aceasta a spus ca tarile din Asia de Est trebuie sa sprijine cererea interna pentru a-si reechilibra economiile si pentru a sustine cresterea. De asemenea, banca a avertizat asupra incetinirii economiei Chinei, care ameninta crestere economica a regiunii.

Conform BM, economia Chinei va avea o expansiune in 2012 de 8,2%, in scadere fata de anul 2011, cand a crescut cu 9,2%. In anul 2010 cresterea economiei chineze a fost de 10,4%.

"Incetinirea Chinei, care cuprinde 80% din produsul intern brut al Asiei Emergente, este o amenintare privind cresterea economica in multe parti ale regiunii, fiind dat rolul crescand al Chinei ca o destinatie de export si o sursa de investitii straine", mentioneaza raportul Bancii Mondiale.

"O incetinire a investitiilor chineze va afecta in primul rand cererea de marfuri si bunuri de capital si, in particular, exportatorii de resurse naturale care sunt dependenti de cererea din China".

BM spus ca se asteapta ca economiile din Asia de Est sa isi incetineasca in acest an cresterea economica. Aceasta previzioneaza ca regiunea va avea o crestere de 7,6% in 2012, in scadere fata de rata de 8,2% inregistrata anul trecut, nu in ultimul rand din cauza contractiei cererii de pe pietele cheie de export, precum SUA si Europa.

"Perspectivele pentru Asia de Est sunt, la fel ca in alte regiuni in dezvoltare, afectate negativ de recuperarea lenta din SUA si, mai ales, de incertitudinea din Europa."

BM a avertizat ca procesul de crestere economica in regiune poate incetini si mai mult daca se vor inrautati conditiile economice.

"Perspectivele pentru crestere pe pietele dezvoltate si impactul potential pe care o noua recesiune globala il poate avea asupra comertului si fluxurilor de capital au sporit incertitudinea cu privire la perspectivele de crestere in Europa, Japonia si in mare parte din Asia de Est", afirma banca.