China a anuntat ca isi va deschide sectorul bancar investitorilor privati, aceasta fiind cea mai recenta masura a Beijingului de a sustine cresterea economica, relateaza BBC.

In ultimele zile autoritatile chineze au declarat ca investitorii privati vor avea aceleasi drepturi ca firmele de stat daca vor dori sa investeasca in bancile interne.

Desi a avut o crestere economica puternica, criticii au spus ca expansiunea statului asiatic a fost afectata de un sector bancar ineficient.

Recent China si-a deschis si alte sectoare, precum cel al energiei si sectorul telecomunicatiilor. Intentia este ca, prin atragerea unor noi investitii straine directe, China sa stimuleze o noua faza de crestere economica, durabila.

Schimbarile privind restrictiile bancare au fost anuntate de Comisia de Reglementare Bancara din China, care a mentionat ca doreste sa incurajeze creditarea si sa creasca eficienta si transparenta pietei bancare. In conformitate cu noile reguli, investitorilor din sectorul privat li se va permite sa achizioneze actiuni la bancile chineze.

Aceasta masura vine dupa ce premierul in exercitiu al Chinei, Wen Jiabao, a precizat in aprilie ca statul trebuie sa sparga monopolul bancilor nationale, spunand ca acestea obtin profit "prea usor". In acelasi timp, Jiabao s-a plans ca bancile nu crediteaza suficient.

Unul dintre domeniile pe care autoritatile de la Beijing il vad problematic este modul in care bancile imprumuta intreprinderile mici si mijlocii. De asemenea, s-a observat si o crestere a imprumuturilor ilegale si nesanctionate, fenomen pe care autoritatile doresc sa il reduca.