Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut rata dobanzii de referinta la 1%, relateaza BBC.

Presedintele institutiei europene, Mario Draghi, va tine o conferinta de presa pe parcusul zilei pentru a motiva decizia. Atentia va fi orientata pe posibilele indicii pe care acesta le poate oferi cu privire la o reducere a ratelor de dobanda in viitor pentru a stimula economia zonei euro.

Cea mai mare parte a economistilor se asteptau la aceasta decizie, in ciuda problemelor din zona euro, alimentate de criza din Grecia si de incertitudinile privind fragilitatea sistemului bancar spaniol, si in ciuda asteptarilor pietelor.

Citat de Reuters, Draghi a spus in cadrul conferintei ca decizia liderilor europeni de a lucra la o uniune economica mai adanca a reprezentat "un pas deosebit de important",

"Salutam acordul liderilor la intalnirea din cadrul ultimului Consiliu European pentru a-si intensifica reflectiile cu privire la viziunea pe termen lung pentru uniunea economica si monetara. Consiliul guvernatorilor (al BCE) considera ca acesta este un pas deosebit de important", a declarat acesta.

Presedintele autoritatii monetare din zona euro sustine ca nu este sarcina BCE sa suplineasca lipsa de actiune a altor institutii, sugerand ca o alta transa de imprumuturi ieftine pe termen lung nu este o optiune in prezent.

BCE a calmat pietele la inceputul anului dupa ce a injectat mai mult de 1.000 de miliarde de euro in sistemul bancar, prin operatiuni de imprumut pe trei ani desfasurate in decembrie si februarie, care au ajutat la relaxarea a conditiilor de finantare ale bancilor.

Intrebat cu privire la o noua operatiune similara, Draghi a precizat ca multi dintre indicatorii de stres sunt acum sub nivelul la care erau in noiembrie, inainte ca BCE sa anunte imprumuturile pe trei ani, insa problema este daca aceste masuri au fost cu adevarat eficiente.

"Unele probleme din zona euro nu au nicio legatura cu politica monetara. De acest lucru trebuie sa fim constienti. Si nu cred ca politica monetara poate umple lipsa de actiuni a altor institutii", a afirmat Draghi.