ING Bank Romania a incheiat primul trimestru al 2012 cu venituri de 199 milioane RON, reprezentand o majorare cu 23% fata de aceeasi perioada a anului precedent si un profit brut de 65 milioane RON, in crestere cu 36% fata de valoarea inregistrata in T1 2011, au anuntat vineri, oficialii bancii. Sistemul bancar a incheiat primul trimestru din acest an cu un profit de 165 de milioane lei pe standard IFRS, in scadere la jumatate comparativ cu castigul pe RAS din primele trei luni din 2011

Rezultatele ING au fost obtinute ca urmare a cresterii veniturilor si a unui ritm mai scazut de crestere a costurilor.

Activele totale au ajuns la 17.049 milioane RON la sfarsitul T1 2012, cu 20% mai mult fata de sfarsitul T4 2011. Portofoliul de credite s-a majorat cu 15%, ajungand la 10.174 milioane de RON, in T1 2012 fata de T4 2011, inregistrand un avans mai mare pe segmentul corporate. Portofoliul de depozite a crescut de asemenea, ajungand la 10.663 milioane de RON la sfarsitul T1 2012. Si in acest caz, segmentul corporate a fost cel care a generat cea mai mare crestere.

Incepand cu data de 1 septembrie 2012, Misu Negritoiu, actualmente CEO ING Bank Romania, va deveni Chairman al bancii. Pozitia de CEO va fi preluata de catre Michal Szczurek.

Cu o cariera de aproape 20 de ani in cadrul ING, Michal Szczurek (41), de origine poloneza a avut un rol semnificativ in crearea celui mai mare fond de pensii din Polonia, apoi, trecand in arena bancara, a restructurat cu succes divizia de Retail Banking din cadrul ING Bank Slaski, iar in ultimii 3 ani a condus divizia de Retail Banking a TMB Thailanda, una dintre cele mai mari banci de retail thailandeze, unde ING este actionar.

Misu Negritoiu va continua sa sprijine activitatile si organizatia din Romania prin noul sau rol ne-executiv de Chairman al ING Bank Romania.

Misu Negritoiu (62) s-a alaturat ING Bank in mai 1997. In august 2006 a fost numit Director General al ING Bank si CEO Wholesale Banking, iar ulterior, in ianuarie 2010, a devenit CEO al ING Bank Romania. In cei 15 ani de activitate in cadrul grupului ING, prin experienta sa in domeniul serviciilor financiare si cunoasterea aprofundata a pietei locale, Misu Negritoiu a contribuit substantial la ceea ce ING Bank este astazi. Experienta de management si loialitatea fata de ING vor fi atuuri incontestabile in noul sau rol de Chairman al bancii.

"Las conducerea bancii pe maini bune. Michal Szczurek este un lider tanar remarcabil care aduce cu sine o experienta valoroasa exact in ariile pe care ING intentioneaza sa se concentreze in urmatorii ani: retail, IMM-uri si servicii bancare electronice. Sunt sigur ca Michal se va integra usor in echipa si ca va continua sa obtina rezultatele extraordinare cu care ne-am obisnuit", a declarat Misu Negritoiu.

Dintre cele 41 de institutii de credit, un numar de 25 au raportat profit la finalul primelor trei luni din acest an.

De remarcat ca profitul pe sistem a scazut abrupt abia in a treia luna a anului, dupa ce in ianuarie bancile raportau un castig cumulat de 361 milioane lei, iar in februarie de 347 milioane lei.

Banca Comerciala Romana (BCR), numarul unu dupa active, a inregistrat cea mai mare pierdere trimestriala dupa privatizare, de 307,8 milioane lei (70,8 milioane euro), pe fondul mentinerii unor costuri ridicate cu provizioanele.

In acelasi timp, a doua banca dupa active, BRD-Groupe Societe Generale, a raportat un profit in scadere cu 39% dupa primele trei luni, la 83 milioane lei (19 milioane euro), fata de castigul din perioada similara a anului trecut, influentat de cresterea provizioanelor cu 58%, la 337 milioane lei (77,4 milioane euro).

O alta banca de top, UniCredit Tiriac, a anuntat pentru primul trimestru un profit net de 24,1 milioane lei (5,6 milioane euro), in scadere cu 26,6% fata de intervalul similar de anul trecut, desi castigul operational brut a urcat cu 8%.