" Guvernul impreuna cu BNR va avea o pozitie oficiala in perioada urmatoare in legatura cu aderarea la Uniunea Bancara Europeana", a declarat miercuri premierul Victor Ponta., la doar cateva zile dupa ce presedintele Basescu isi declarase public optiunea de aderare. Oficialii BNR nu au dorit sa comenteze oficial, insa informal BNR pare sa agreeze aderarea la Uniune. Celelalte state europene sunt impartite din aceasta privinta. Suedia, Polonia, Germania si Olanda sunt impotriva acestui proiect din motive diferite.

"Guvernul polonez a spus: Cum putem participa la o uniune bancara fara sa avem dreptul sa ne spunem parerea?, pentru ca nu suntem in zona euro. Romania trebuie sa mearga in directia unei mai mari integrari, dar sa fim la masa. Daca vorbim de Uniunea bancara e o idee buna, dar trebuie sa avem dreptul sa ne spunem parerea. Daca Polonia a putut sa isi spuna parerea, de ce sa nu poata si Romania?", se intreba miercuri premierul roman.

Un argument pentru aderarea la Uniune este faptul ca avem intr-adevar un sistem bancar in care bancile straine detin 81% potrivit Raportului de Stabilitate publicat miercuri de Banca Centrala, dar si ca mai devreme sau mai tarziu ne vom integra in EuroZona. Un argument contra este acela ca cele zece state din afara zonei Euro vor fi private de dreptul de vot în viitorul consiliu de supraveghere al BCE.

Citeste aici un articol in care oficiali ai Comisiei Europene si ai Bancii Centrale Europene explica pentru HotNews.ro ce inseamna pentru Romania aderarea la viitoarea organizatie europeana