Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat marti ca exista "mai multe motive pentru a fi pozitivi" in ceea ce priveste zona euro, informeaza AFP.

Avand in vedere diferitele masuri adoptate, "avem mai multe motive pentru a fi pozitivi in ceea ce priveste directia pe care trebuie sa o urmeze zona euro", a declarat Draghi inaintea unui congres organizat de federatia germana a industriei (BDI), la Berlin.

BCE a oferit o oarecare relaxare a tensiunilor pe piete, dupa ce a anuntat la inceputul lunii septembrie ca va implementa un nou program de achizitii de datorie suverana. Acest program nu prevede o suma limita oficiala in care trebuie sa se incadreze aceste achizitii, insa este insotit de conditionalitati, in special o cerere de ajutor financiar catre Mecanismul European de Stabilitate (MES) in schimbul unor reforme structurale clare.

Mario Draghi a afirmat ca se observa "primele semne ale efectelor" produse de noul program.

"Masurile noastre pot doar sa construiasca un cap de pod catre un viitor mai stabil", a spus presedintele BCE, reamintind de masurile structurale ale statelor membre care ar trebui sa acompanieze programul.

Chiar daca planul a fost primit bine de piete, el a atras critici in Germania, in ciuda sustinerii oficiale pe care a manifestat-o guvernul.

Guvernatorul Bundesbankului, banca centrala germana, Jens Weidmann, a fost singurul care a votat contra acestul program in cadrul Consiliului Guvernatorilor al BCE, asemanandu-l cu o "finantare a statelor prin tiparire de bani".

Mario Draghi a asigurat Bundesbankul de "respect enorm", afirmand ca mai multe dintre incertitudinile bancii au fost impartasite si de alti membri.

"Insa, obiectivul nostru este de a restaura transmisia politicii monetare", facand totul "in cadrul mandatului nostru", a adaugat el.

Inaintea participarii la congresul BDI, Mario Draghi a avut si o intalnire, in privat, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.