Saptesprezece persoane, printre care Claudiu Cercel, vicepresedinte BRD, au fost retinute, joi, in dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, audierile continuand la sediul DIICOT Bucuresti, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Liderul gruparii infractionale din dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, Daniel Ruse, a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primaria Oltenita, iar apoi, scrie presa locala, si-a cumparat o ferma de porci si ar fi coordonat obtinerea de credite cu documente false.

UPDATE 1:15 Aurel Saramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, va fi cercetat in libertate in dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, in urma audierilor incepute joi la sediul DIICOT Bucuresti.

Mediafax informeaza, citand surse judiciare, ca persoanele retinute pana in prezent nu fac parte dintre cei care detineau functii la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si la Ministerul Economiei.

Persoanele retinute pentru 24 de ore au fost dusi in arestul central al Politiei Capitalei.

Agentia de presa mai informeaza ca liderul gruparii infractionale din dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, Daniel Ruse, este originar din judetul Calarasi. Potrivit Biroului Electoral Central, Ruse a candidat in alegerile din 2008 pentru functia de primar al Oltenitei, insa s-a pozitionat pe locul patru, cu 9,24% din voturi.

Editia.ro scrie ca Ruse si-a cumparat o ferma de porci care cuprindea 100 de hectare de teren si constructiile aferente. Pentru a investi in ferma, el ar fi luat un credit de 10 milioane de euro, dupa care, potrivit publicatiei locale, a pus niste muncitori "sa taie toate constructiile de pe terenul respectiv, pentru a le vinde ulterior la fier vechi".

Potrivit Editia.ro, Ruse ar fi coordonat obtinerea creditelor din dosarul fraudelor de 22 de milioane de euro, insusindu-si 75% din valoarea acestora.

Amintim ca DIICOT audiaza, joi, o suta de persoane intr-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzand la locuintele a 50 de suspecti si la sediile societatilor acestora din Bucuresti, Ilfov, Calarasi si Giurgiu.

Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre Aurel Saramet, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, directorul general adjunct al BRD, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Diaconescu Florian Dragos.

Invinuitii din dosar sunt acuzati ca ar fi obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, informeaza DIICOT.