Romania face parte dintre tarile UE (alaturi de Bulgaria, Danemarca, Germania, Estonia, Letonia, Ungaria si Suedia) cu riscuri scazute pe termen mediu la adresa sustenabilitatii finantelor publice, potrivit raportului privind sustenabilitatea finantelor publice 2012 prezentat in cadrul Consiliului ECOFIN, unde a participat si Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. Pe agenda Consiliului s-au mai aflat Raportul privind analiza anuala a cresterii 2013, Raportul privind Mecanismul de alerta 2013 si pregatirea reuniunii G20 a ministrilor de finante si a guvernatorilor.

Liviu Voinea, viceguvernator BNRFoto: Hotnews

In cadrul reuniunii a fost aprobata descarcarea de gestiune a Comisiei Europene pentru exercitiul financiar 2011 si au fost discutate orientarile Consiliului pentru bugetul anului 2014.

Voinea a subliniat ca Romania sustine abordarile preventive inaintea celor corective si ca masurile precum suspendarea platilor si corectiile financiare trebuie puse in balanta cu impactul negativ pe care il au asupra deficitului bugetar si asupra cresterii economice.

La reuniune au participat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde si comisarii europeni Olli Rehn, Vicepresedinte al Comisiei Europene, Comisar european pentru afaceri economice si monetare, Janusz Lewandowski, Comisar european pentru programare financiara si buget, Michel Barnier, Comisar european pentru piata interna si servicii si Algirdas Semeta, Comisar european pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda.