Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat vineri, intr-un discurs, ca riscul ca Cipru sa intre in faliment a fost izolat, iar tara nu are nicio intentie sa iasa din zona euro, informeaza The Guardian. Liderul de la Nicosia a adaugat ca restrictiile impuse circulatiei capitalului, puternic criticate de ciprioti, vor fi inlaturate treptat, insa nu a dat un termen clar.

Liderul conservator Nicos Anastasiades a sustinut vineri prima sa interventie publica dupa redeschiderea bancilor, inchise timp de 12 zile pentru a preveni retrageri masive de depozite pe fondul acordului de bail-out controversat cu Comisia Europeana si FMI. In cadrul discursului, presedintele cipriot a criticat guvernele din zona euro pentru ca "au facut experimente" in Cipru.

Anastasiades a declarat ca restrictiile impuse asupra tranzactiilor bancare din Cipru, fara precedent in zona euro, vor fi inlaturate treptat, fara a oferi termene clare. Ministrul cipriot al Afacerilor externe, Ioannis Kasulides, declarase joi ca limitarile asupra miscarii capitalurilor aplicate in Cipru pentru a evita o fuga de capitaluri ar putea fi ridicate in decurs de o luna, iar guvernul sustinuse initial ca ele vor fi limitate la 7 zile.

In discursul sustinut vineri la Nicosia, liderul cipriot a atacat autoritatile bancare din Cipru si Europa pentru ca au finantat o banca cipriota aflata in pragul falimentului, care va fi acum desfiintata conform acordului de 10 miliarde euro convenit de guvern cu institutiile financiare internationale pentru a preveni un dezastru financiar.

"Cat de serioase au fost acele autoritati care au permis finantarea unei banci falimentare cu cele mai mari sume posibile?", a declarat Anastasiades. "Nu vreau sa spun mai multe", a adaugat liderul cipriot, precizand ca "acum nu este timpul sa spunem cine poarta mai multa sau mai putina vina", a afirmat liderul cipriot.

Anastasiades a reusit sa negocieze acordul de bailout insa s-a confruntat cu o reactie negativa puternica din partea populatiei cipriote. Acordul incheiat luni cu zona euro prevede ca Popular Bank (Laiki) sa fie desfiintata si ca deponentii cu mai mult de 100.000 de euro in conturile din Cipru sa piarda o parte din bani pentru a finanta recapitalizarea sistemului bancar, masura care ar putea distruge reputatia Ciprului de centru financiar offshore.

Anastasiades, care a preluat functia de presedinte in urma cu mai putin de o luna, a acuzat blocul monedei unice ca a avut "pretentii fara precedent fortand Ciprul sa devina un experiment". "Nu avem nicio intentie sa plecam din zona euro. Sub nicio forma nu vom experimenta cu viitorul tarii noastre", a declarat presedintele cipriot.