Managerii companiilor se asteapta pentru perioada iunie - august la cresteri in constructii, comert, industria prelucratoare si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, a transmis vineri Institutul National de Statistica (INS). Ancheta INS indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

  • Industria prelucratoare: avans moderat al volumului productiei

Astfel, in industria prelucratoare este anticipata un avans moderat al volumului productiei (sold conjunctural +11%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +34%), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (sold conjunctural +28%), fabricarea bauturilor (sold conjunctural +26%) si fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +22%). Preturile vor fi stabile (sold conjunctural +4%), iar numarul de salariati va scadea moderat (-6% pe total industrie prelucratoare).

  • Constructii: majorare a volumului productiei

In constructii se va inregistra de asemenea o majorare a volumului productiei (sold conjunctural +20%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +17%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural 0%) si un avans moderat al preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +7%), se arata intr-un comunicat al INS.

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +21%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +39%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +21%). Angajatorii prognozeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%) si estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra majorari (sold conjunctural +16%).

Conform estimarilor din luna iunie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata (sold conjunctural +6%), numarul de salariati va fi stabil (sold conjunctural -3%), iar preturile vor urca moderat (sold conjunctural +6%).