Subiectul bancilor cu capital elen din Romania a fost unul sensibil in ultima perioada. Ele detin o cota semnificativa din activele intregului sistem bancar- 12,2% iar situatia deseori confuza din Grecia s-a repercutat asupra tuturor bancilor cu capital elen din Romania. Uneori nemeritat, alteori exagerat, dar intotdeauna cu o oarecare logica. Zvonuri privind vanzari, fuziuni, retrageri, au fost si probabil ca vor mai aparea. HotNews a stat de vorba zilele trecute cu Marinis Stratopoulos, CEO-ul Bancii Romanesti (sic!), institutie cu capital grecesc. Se va vinde Banca Romaneasca (BROM)? Va fuziona cu Bancpost? Pe ce curs euro/leu mizeaza banca pentru finele acestui an? Cum vor evolua dobanzile la depozite si credite?

Marinis Stratopoulos, CEO BROMFoto: Hotnews

Reprezentatii creditorilor externi ai Greciei au cerut bancilor comerciale elene sa-si vanda subsidiarele si bancile afiliate din Europa de Sud-Est, potrivit unor surse citate de publicatia elena Kathimerini.

In discutia cu HotNews.ro, Marinis Stratopoulos vorbeste ca un bancher bine rodat. Mesajele lui trebuie citite "printre randuri", mai ales de catre ceilalti membri ai comunitatii bancare. De pilda, desi Stratopoulos n-o spune explicit, el nu neaga nici posibilitatea ca actionarul majoritar- National Bank of Greece- sa fuzioneze "local" cu unele subsidiare ale EFG. Depinde de cat de "atractive" vor deveni subsidiarele in caza. Ori, atractiv nu poti fi cu o cota de piata mai mica de 2-3%. Prin urmare, cresterea cotei de piata este unul din obiectivele declarate ale Bancii Romanesti.

  • Cine este Marinis Stratopoulos

CEO-ul BROM si-a inceput cariera in domeniul bancar in 1993 la Xiosbank S.A. ocupand apoi mai multe functii de conducere la Piraeus Bank Group, Egnatia Bank Romania S.A., Egnatia Bank S.A., National Bank of Greece a.d. Belgrad si Vojvodjanska.

In paralel cu cariera bancara, a lucrat din 1993 pana in 2000 ca profesor de Contabilitate, Matematici financiare, Stiinte Economice, Gestiune Financiara la Colegiul American Grecesc. Detine o Diploma de licenta in Stiinte Economice, la Universitatea Americana din Grecia (Deree College) si Master in Finante, la Universitatea Lancaster, dar si o Diploma de Ofiter in Marina Comerciala.

  •  Decizia de suspendare a fuziunii a fost luata in urma obiectiilor ridicate de catre reprezentantii creditorilor Greciei

Rep: Dupa anuntul privind o eventuala fuziune BROM-Bancpost, a aparut vestea suspendarii acestui proiect. Care au fost motivele care au facut improbabila fuziunea?

Marinis Stratopoulos, CEO Banca Romaneasca: Colaborarea dintre echipele de conducere ale celor doua banci pe perioada procesului de implementare a fuziunii a fost excelenta. Toata lumea a inteles sinergiile rezultate din fuziune si a lucrat intr-o maniera foarte pozitiva in vederea implementarii obiectivelor stabilite de catre conducerea NBG. Decizia de suspendare a fuziunii a fost luata in urma obiectiilor ridicate de catre reprezentantii creditorilor Greciei (subl. red.) care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la dimensiunea Grupului (in principal in Grecia), avand in vedere si provocarile mediului extern in contextul evenimentelor de la acea vreme.

Rep: Ce scenarii exista in acest moment? Se poate discuta despre fuziuni locale ale bancilor controlate de EFG si NBG? Va fuziona BROM cu o alta banca locala? Exista in acest moment discutii in acest sens?

M.S.: In acest moment, prioritatea principala a NBG este sa continue sa isi intareasca pozitia, dupa finalizarea cu succes a procesului de recapitalizare. NBG a reusit intr-un timp foarte scurt sa atraga participarea sectorului privat in procesul de recapitalizare. In cele din urma, 10.8% din necesarul de capital a fost strans din surse private ceea ce ii permite acesteia sa functioneze in continuare sub control privat. Acest fapt reprezinta un succes extraordinar si sublinieaza importanta grupului NBG pentru economia Greciei. Succesul recapitalizarii intareste pozitia financiara a Grupului si ii permite bancii sa isi mentina un rol important in Grecia si in tarile unde acesta este prezent.

  • Bancile grecesti din Romania vor fi active si in viitor prin consolidarea prezentei lor pe piata

Rep: Care este cota de piata de la care o banca se poate mentine in business (date fiind costurile operationale, o marja minima de profit etc) si cat are in prezent BROM?

M.S.: Sectorul bancar din Romania este caracterizat de fundamente sanatoase, o baza de capital puternica si opereaza intr-un mediu competitiv, avand in vedere numarul de banci care isi desfasoara activitatea pe piata locala. Datorita faptului ca piata bancara este fragmentata si ca cererea pentru credite este limitata, devine clar faptul ca anumite banci care nu au reusit sa isi ajusteze costurile operationale vor avea dificultati cu privire la imbunatatirea profitabilitatii in viitor. O solutie ar putea fi consolidarea sistemului bancar, un proces care a inceput deja, dupa parerea mea. Cred ca bancile grecesti din Romania vor fi active si in viitor prin consolidarea prezentei lor pe piata.

Rep: Care au fost principalele masuri de reducere a costurilor luate de BROM in 2010-2013?

M.S.: Efortul nostru de imbunatatire a eficientei operationale a bancii este constant. Acesta implica atat cresterea volumelor de afaceri cat si reducerea cheltuielilor operationale. In ultimii trei ani, Banca Romaneasca a reusit sa isi micsoreze costurile operationale cu 9,2%. Efortul nostru s-a concentrat mai ales pe imbunatatirea eficientei retelei de sucursale prin optimizarea operatiunilor acesteia si inchiderea unitatilor neprofitabile. In plus, am reusit sa avem un control bun asupra cheltuielilor cu personalul, am renegociat contractele cu furnizorii de servicii si am renuntat la proiectele care nu aduceau o valoare adaugata semnificativa in eficientizarea operatiunilor si profitabilitatea bancii. Efortul depus in ceea ce priveste controlul costurilor este constant si efectuat intr-o maniera prudenta si in conformitate cu obiectivele stabilite.

  • Peste 80% din creditele retail sunt garantate, calitatea acestora fiind net superioara celor negarantate, rata de neperformanta fiind de cca. 2.5% la mai 2013

Rep: Ce rata a NPL aveti pe urmatoarele segmente: credite ipotecare, de consum negarantate, portofoliu in euro si respectiv in franci elvetieni?

M.S.: Portofoliul de credite al Bancii Romanesti este constituit preponderent din credite retail. In plus, mai mult de 80% din creditele retail sunt garantate, calitatea acestora fiind net superioara celor negarantate, rata de neperformanta fiind in de cca. 2.5% la mai 2013.

Performanta portofoliului de credite ipotecare, care este in principal in valuta, este foarte buna, indiferent de moneda in care au fost acordate (Eur/CHF).

Structura si calitatea portofoliului de credite sunt foarte bune comparativ cu piata.

Pentru a sustine cele de mai sus, mentionez ca ponderea creditelor retail restructurate este sub 10% din total, in conditiile in care banca si-a sustinut clientii care s-au confruntat cu probleme in rambursarea creditelor.

  • Expunerea excesiva a avut ca rezultat incapacitatea companiilor si a persoanelor fizice de a-si indeplini obligatiile in perioada in care s-a inregistrat o reducere a cererii si o contractie a economiei

Rep: La ce decizie de business luata in perioada de boom ati renunta sa o luati azi (de pilda, creditarea in franci, cu buletinul, extinderea retelei sa)?

M.S.: Toate deciziile strategice luate in trecut trebuie evaluate in contextul mediului existent la momentul luarii acestora. In general, Banca Romaneasca a fost prudenta in ceea ce priveste dezvoltarea pe piata locala si din acest motiv se confrunta cu mai putine probleme, in special in ceea ce priveste calitatea portofoliului de credite.

De asemenea, a mentinut o rata solvabilitatii la un nivel superioar de peste 20% pe perioada crizei, comparativ cu nivelul sistemului bancar de 14.6% inregistrat la finalul anului 2012.

Rep: Ati lucrat ca executiv in banci aflate in tari diferite. Care este particularitatea consumatorului de produse bancare din Romania? Dar a pietii bancare locale?

M.S.: Primul contact cu piata din Romania l-am avut in 2001, cand am venit prima data la Bucuresti, dar am lucrat si in alte tari din regiune ceea ce imi da posibilitatea sa fac comparatii cu privire la pietele din regiune. Dezvoltarea economiilor in regiunea SEE s-a bazat mult pe cresterea consumului intern care a fost alimentat mai ales de surse atrase din exterior. In mod similar, in Romania, cresterea accesului la finantare a stimulat cererea in mod excesiv si a creat bula imobiliara. De asemenea, am observat supraexpansiunea companiilor private in multe activitati conexe, urmand tendinta pietei de la acel moment. Expunerea excesiva a avut ca rezultat incapacitatea companiilor si a persoanelor fizice de a-si indeplini obligatiile in perioada in care s-a inregistrat o reducere a cererii si o contractie a economiei. In schimb, companiile care s-au concentrat pe activitatile lor principale si in special cele orientate spre productie si export au reusit sa faca fata cu succes efectelor crizei. Sectorul bancar a fost serios afectat de strategiile mentionate mai sus, rezultatul fiind astazi deteriorarea accentuata a calitatii activelor si profitabilitatii. Din fericire, bancile sunt bine capitalizate si au rezerve adecvate care sa le permita sa absoarba impactul crizei. Consumatorii de produse bancare sunt similari celor din alte tari. Si-au crescut in mod semnificativ datoriile pe perioada boom-ului economic pentru a-si acoperi nevoile si au devenit in prezent prudenti datorita nesigurantei mediului economic. Cu siguranta au o atitudine exigenta in interactiunea cu bancile si sunt foarte selectivi in abordarea lor. Este important de subliniat ca au o disciplina remarcabila in indeplinirea obligatiilor privind creditele ipotecare.

Rep: Care sunt targeturile BROM pentru acest an in materie de profitabilitate, cota de piata, numar de clienti?

M.S.: Obiectivul nostru in 2013 este sa crestem cota de piata in ceea ce priveste creditarea atat pentru companii cat si pentru persoane fizice, cu focus pe anumite zone precum creditele retail in moneda locala si IMM-urile. De asemenea, intentionam sa ne implicam mai mult in proiecte importante in special in sectorul energetic si agricultura, precum si in firmele orientate catre export. In acelasi timp, vom incerca sa castigam cota de piata pe zonele in care nu am avut o prezenta puternica pana acum, precum factoring-ul. Tinta de crestere totala a portofoliului de credite pentru 2013 este estimata la 8%. De asemenea, am dori sa continuam sa dezvoltam colaborarea cu institutiile financiare internationale, precum BERD, in vederea cresterii capacitatii de a sustine finantarea companiilor.

In acelasi timp, avem in plan sa dezvoltam sinergiile generate de prezenta Grupului National Bank of Greece in Romania, prin colaborarea cu Garanta, compania de asigurari afiliata, cu subsidiara noastra NBG Leasing si cu NBG Securities.

Rep: Se va vinde BROM?

M.S.: Obiectivul nostru este sa ne intarim si sa ne optimizam activitatile in regiunea SEE. Credem cu tarie ca suntem capabili sa avem succes in regiune, in ciuda dificultatilor intampinate. Aceasta credinta este acum reiterata prin recapitalizarea cu succes a Grupului. Respectiv, ne asteptam sa jucam un rol activ si sa beneficiem de consolidarea pietei, prin exploatarea pozitiei noastre solide si a experientei castigate in urma prezentei noastre indelungate si de succes pe piata romaneasca.

Rep: Care sunt estimarile Dvs cu privire la evolutiile in urmatoarele 6 luni ale: cursului de schimb, dobanzilor la depozite si respectiv credite (am in vedere depozitele la vedere si creditele cu maturitate de 5 ani pentru investitii)?

M.S.: In ceea ce priveste dobanzile, in urma deciziei BNR de a reduce rata dobanzii de referinta cu 25 bp, credem ca aceasta va avea impact asupra ratelor pe care fiecare banca le stabileste pentru clientii sai la depozite. Ratele de dobanda pentru depozite au cunoscut o tendinta descendenta care se asteapta sa continue, in special pentru depozitele in moneda straina.

Cu privire la cursul de schimb ron/eur consideram ca pana la sfarsitul anului acesta va oscila in intervalul 4.40 si 4.55 si este mai probabil sa atinga limita inferioara a acestuia la sfarsitul anului. Dupa cum am observat, rata de schimb RON/EUR a fost foarte volatila, reactionand la evenimentele de pe pietele financiare internationale. In cele din urma, in ceea ce priveste randamentele titlurilor de stat ne-am putea astepta la o tendinta crescatoare de pana la 35 bp.