Desigur, ar fi mult mai multe intrebari, dar am selectat doar cinci dintre ele- pe cele mai importante. Nu avem un glob de cristal pentru a gasi raspunsul definitiv la fiecare dintre ele, dar putem incerca variante de raspuns. Oricum, in functie de raspunsurile la aceste intrebari ne va merge mai bine sau mai putin bine in acest an. Iar raspunsurile le vom primi pe masura trecerii anului, in functie de cat de capabili vor fi decidentii din economie: BNR si Ministerul Finantelor.

1. Vom avea crestere economica in 2014? Daca da, cat ar putea sa fie?

Prognozele variaza de la 1,5%-2,5%. Media e in jur de 2%, nivel care nu se va face simtit in gradul de bunastare al fiecaruia. Anul 2013 a fost unul foarte bun din punct de vedere agricol, performantele fiind greu de egalat si in acest an. In plus, nivelul in crestere al fiscalitatii ar putea afecta cresterea economica printr-un apetit redus de consum. E drept, in 2014 sunt alegeri, iar de alegeri bugetele - in special cele locale- sunt mai deschise spre cheltuieli. Aceste practici nu sunt bune pe termen mediu si lung intrucat genereaza arierate si cresc in final inflatia.

2. Se vor crea noi locuri de munca sau mai degraba va creste somajul?

Sa presupunem ca am o firma cu 100 de angajati. In ultima luna, 5 s-au pensionat, pe doi i-am dat afara iar 3 s-au mutat la o alta firma de la care plecasera in strainatate 3 salariati. Fatalmente, am pierdut 10 angajati. Pe posturile ramase vacante am adus alti 10 oameni carora le-am facut contracte de munca. Firma la care s-au mutat cei 3 ex-angajati ai mei a facut si ea 3 noi contracte de munca. Prin urmare, au aparut 13 noi contracte de munca , fara ca vreun singur post nou sa fi aparut. Exemplul meu nu e la intamplare.

Am trimis emailuri la INS si la Ministerul Muncii ca sa aflu cate locuri noi de munca s-au creat in Romania in ultimii doi ani, pe sectoare de activitate. Cate s-au infiintat si in ce zone de business. Fireste, ceream prea mult. Niciuna nu masoara decat numarul locurilor de munca vacante. Asta desi in programul de guvernare USLe trecuta infiintarea a nu mai putin de 1.000.000 de noi locuri de munca. De ce sa te doara gura sa promiti, cata vreme nu le poate numara nimeni?

Nici Guvernele anterioare nu erau mai breze, sa nu ne facem iluzii. Boc anunta lunar sute de miide contracte noi de munca, ceea ce e total diferit de locuri de munca nou infiintate. Detalii, aici.

3. Va creste inflatia?

E greu de spus ca nu, atata vreme cat majorarile de taxe si impozite vor face viata mai grea companiilor, iar acestea vor include la randul lor -in tarife si preturi- cresterile fiscalitatii. Unele dintre companii au anuntat deja majorari de tarife, altele o vor face probabil in cursul anului. Ma refer la cele private, firmele de Stat functionand dupa o logica la fel de misterioasa ca in 2013. BNR poate interveni "ne-ortodox" pentru a cobori nivelul IPC, dar numai pe termen scurt sau cel mult, mediu. Deocamdata, deciziile Bancii Centrale se transmit imperfect si cu intarzieri in piata.

4. Politica fiscala, incotro?

Aceasta este una dintre marile intrebari. Nimeni nu stie ce au de gand cei din fruntea Finantelor. Confruntati cu o evaziune fiscala puternica si cu o colectare slaba a veniturilor bugetare, cea mai importanta misiune a finantistilor pare sa fie gasirea de noi taxe sau impozite care sa aduca bani la buget. Intr-un asemenea context, orice om de afaceri isi face griji si isi pune intrebari. Vezi aici detalii.

5. Unde se va duce leul in 2014 (fata de euro)?

Nimeni nu stie. Iar cel care pretinde ca stie, e ori prost, ori nebun. Daca nu vor avea loc evenimente cu impact economic major, leul ar putea ramane in intervalul 4,35-4,65/eur. Dar e bine de stiut ca viata unui dealer valutar nu depaseste 5 ani. Starea de incordare permanenta la monitorul pe care curg cursuri, grafice si analize si teama de a nu aduce "gauri" bancii pe care o reprezinti, fac ca dupa circa 5 ani, dealerii sa renunte. "Cazuri de lesin pe fond de stress au fost. Infarct nu, ca piata romaneasca nu este la fel de matura ca cea din Vest. Dar am avut colegi pe care a fost nevoie sa-i inlocuim, ca lesinasera de stress" spune unul din dealerii romani ai unei banci din top3. El admite ca recompensa financiara a unui dealer e pe masura eforturilor. "Discutam de nivelul miilor de euro. E o fericire de scuta durata, insa. Trebuie sa-ti placa ce faci, altfel in mai putin de un an te duci sa te internezi la Spitalul 9", spune dealerul. Munca unui dealer consta in pariul cu intuitia, pe care dealerul trebuie sa il castige zilnic. "E nebunie. Stau in medie opt ore pe zi cu ochii in monitoare, fac calcule si plasez bani. Ma uit cu un ochi la cursuri, la datele macroeconomice din tot felul de state, la stiri politice, economice. Cu celalat ochi sunt atent la ce-mi comanda banca sau clientul pentru care lucrez" mai spune dealerul.Detalii, aici.

Nici nu stiu daca am apucat printre atatea intrebari sa va urez "La Multi Ani!"...