Companiile afiliate entitatilor straine care opteaza pentru un an fiscal diferit de cel calendaristic pot opta pentru sistemul platilor anticipate egale al impozitului pe profit

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 20 ianuarie 2014, 11:00 Economie | Finanţe & Bănci

Finantele au publicat in Monitorul Oficial un ordin care modifica scopul Declaratiei 012, mentinand insa formatul formularului. Incepand cu 1 ianuarie 2014, societatile afiliate unor persoane juridice straine care opteaza pentru un an fiscal diferit decat exercitiul calendaristic pot opta pentru sistemul platilor anticipate egale la declararea si plata impozitului pe profit.
Utilizarea acestui sistem de plata a impozitului pe profit se va mentine minim 2 ani. Se recomanda utilizarea sistemului de catre contribuabilii ce estimeaza o crestere a profitului impozabil. Sistemul nu poate fi utilizat de contribuabilii ce au inregistrat pierdere fiscala in anul precedent, contribuabilii nou infiintati, contribuabilii aflati in inactivitate temporara.

Actul normativ nu modifica formatul declaratiei ci modifica scopul declaratiei. Ca regula generala, contribuabilii platitori de impozit pe profit incepand cu 1 ianuarie 2013 pot opta pentru plata impozitului pe profit cu plati anticipate egale efectuate trimestrial. Aceste plati vor porni de la impozitul pe profit al anului precedent, regasit in declaratia anuala de impozit pe profit 101 ce va fi actualizata cu indicele preturilor de consum. In anul urmator, pentru primele 3 trimestre se vor achita plati egale reprezentand o patrime pornind de la baza mai sus descrisa, urmand ca sa regularizeze impozitul pe profit pana pe 25 Martie, pentru intreg anul.

  • Optiunea pentru acest sistem se depune pana pe data de 31 ianuarie a anului urmator si este valabila minim 2 ani.
  • Se recomanda utilizarea sistemului de catre contribuabilii ce estimeaza o crestere a profitului impozabil.
  • Sistemul nu poate fi utilizat de contribuabilii ce au inregistrat pierdere fiscala in anul precedent, contribuabilii nou infiintati, contribuabilii aflati in inactivitate temporara.

De ce a fost necesara modificarea instructiunilor ?
 Incepand cu 1 ianuarie 2014, societatile afiliate unor persoane juridice straine, ce au modificat perioada exercitiului financiar, altul decat exercitiul calendaristic, pot avea si an fiscal diferit decat exercitiul calendaristic.
Aceste persoane ce au optat pentru un an fiscal modificat pot opta pentru sistemul platilor anticipate egale la declararea si plata impozitului pe profit.
In acest sens, vor notifica autoritatile fiscale prin depunerea formularului 012. Formularul se poate depune in termen de 30 zile de la inceputul anului fiscal modificat.
Desigur, si in acest caz, utilizarea acestui sistem de plata a impozitului pe profit se va mentine minim 2 ani.  (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

369 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri