Majoritatea creditelor pentru companii sunt destinate capitalului de lucru, mai putin investitiilor, iar pentru persoane fizice cele mai multe sunt credite ipotecare, in special prin programul Prima Casa, si credite de consum, in piata neexistand finantari pentru infrastructura sau investitii mari, a declarat miercuri Rasvan Radu, CEO UniCredit Tiriac Bank, la conferinta ZF Bankers Summit'14. citat de Mediafax. "Creditele pentru infrastructura nu sunt in piata, pentru investitii mari gen dezvoltari nu sunt din cauza ca cererea si consumul sunt reduse. Fata de anul trecut se constata o dezmortire, dar volumul sau plafonul la care s-a ajuns e foarte redus pentru a genera investitii noi", a mai spus bancherul.

El a adaugat ca, desi investitiile treneaza, acest lucru nu se reflecta inca in cresterea economica, intrucat se atenueaza momentan in structura cifrelor macoeconomice, avansul PIB fiind propulsat de exporturi, in special in zona auto, si de catre agricultura.

"In sectorul auto, atat cei doi mari constructori auto, cat si partenerii lor pe orizontala si furnizorii lor nu se imprumuta de la banci, ci de pe piata de capital din tarile-mama. Furnizorii lor principali sunt mari grupuri internationale care au aceeasi abordare. In general, grupurile mari multinationale si care au o situatie financiara foarte buna se imprumuta chiar mai ieftin de pe piata de capital decat se imprumuta bancile, transferand fluxurile in interiorul grupului", a precizat Radu.

El a adaugat ca aceasta abordare nu se va schimba in anii urmatori.

Totodata, cei din agricultura, al doilea motor de crestere economica, care nu este fiscalizata, neavand situatii financiare foarte clare, se imprumuta greu de la banci, mai ales ca nu exista multe ferme mari, ci in general producatori mici.

CEO-ul UniCredit a mentionat ca se simte, totusi, o crestere de la sfarsitul lunii mai a interesului pentru creditare, insa in al doilea trimestru banca nu va reusi sa compenseze scaderea creditarii din primele trei luni, intrucat imprumuturile retail nu pot compensa reducerea pe segmentul corporate.

"Asteptarile sunt insa mari pentru trimestrul al treilea, chiar incepand din luna iunie", a spus Radu.

Pe segmentul real-estate se constata o evolutie buna de la inceptul anului, in special pe zona de birouri, fiind un numar "relativ mare" de proiecte de birouri, dintre care 90% sunt amplasate in Bucuresti.

"Piata de real-estate comercial este inca amortita, insa imobiliarul rezidential a inceput sa creasca, dar doar pe anumite paliere, in special pe Prima Casa, toate bancile sunt interesate in a-l promova, mai mult decat anii trecuti", a completat seful UniCredit.