UniCredit Bank Austria intentioneaza sa preia pachetul detinut la Unicredit Tiriac Bank de la Ion Tiriac pentru 700 de milioane de euro, scrie Reuters, citand presa italiana. Optiunea exista de cativa ani, dar omul de afaceri nu voia sa-si faca exitul, pachetul sau de 44,95% valorand circa 700 de milioane de euro. Tiriac a detinut banca ce-i purta numele, care a fuzionat cu HVB iar apoi cu Unicredit, noua entitate numindu-se Unicredit Tiriac Bank.

Ion TiriacFoto: AGERPRES

Omul de afaceri roman detine 45% din actiunile UniCredit Tiriac Bank, prin intermediul a doua off-shore-uri in paradisurile fiscale din Cipru (Vesanio Trading) si Olanda (Rendrum International Investments), in timp ce UniCredit Bank Austria are peste 50% din capitalul social al bancii. Persoanele fizice au o pondere de peste 4% din actiunile bancii.

Contactati de HotNews.ro, oficialii bancii nu au dorit sa faca precizari pe marginea subiectului.

UniCredit Bank Austria va ajunge astfel la o participatie de peste 95% din banca romaneasca.

Banca Ion Tiriac a fost infiintata in anul 1991, iar in iunie 2005 aceasta a fuzionat cu HVB Bank Romania. In momentul fuziunii din anul 2005, Banca Ion Tiriac detinea o retea de 60 de unitati, active totale de 706 milioane euro (la 31 martie 2005) si o cota de piata de 2,9%, fiind pozitionata pe locul 11 in sistemul bancar din Romania. In acelasi timp, HVB Bank Romania se situa pe locul 7 in topul bancilor de pe piata locala, cu total active in valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro cu 320 de angajati in 12 sucursale si cu aproape 32.000 de clienti. In anul 2008, UniCredit Tiriac Bank a preluat sucursala din Romania a Banca di Roma ca parte a unei fuziuni mai ample, prin care grupul UniCredit a preluat grupul bancar Capitalia, care detinea si Banca di Roma. Banca di Roma, sucursala Bucuresti, avea active de 165,3 milioane lei la sfarsitul anului 2005.

In august 2013, UniCredit Tiriac Bank si RBS Romania au anuntat finalizarea transferului legal al business-ului de Retail si Royal Preferred Banking al RBS (Bank) Romania S.A. catre UniCredit Tiriac Bank S.A. si UniCredit Consumer Financing IFN S.A.