"Deocamdata efectele deciziei BNR sunt mici pentru ca aplicarea porneste de pe 24 iulie. Mai asteptati Dvs cateva saptamani, dar din punct de vedere al semnalului, cred ca pietele si publicul inteleg ca ne tinem de un program care spune ca pe masura ce conditiile permit, utilizam instrumentele de care BNR dispune pentru a ne asigura e termen mediu obiectivele", a spus marti Guvernatorul Isarescu, adresandu-i-se unui jurnalist in cadrul unui briefing de presa."

Mugur IsarescuFoto: AGERPRES

Guvernatorul s-a referit si la faptul ca unii romani inca se exprima in lei vechi. "Daca vorbesc cu cineva care se exprima in lei vechi, vorbesc si eu la fel. Sunt flexibil", a spus Isarescu, mentionand ca cei 9 ani scursi de la trecerea la leul nou a reprezentat o perioada buna pentru Romania.

Alte declaratii ale Guvernatorului:

  • Noi am eliberat intre 200-250 milioane de euro prin decizia BNR
  • E greu de spus ce au facut bancile cu acesti bani, intrucat banii sunt fungibili si se amesteca. O parte din ei au fost repatriati. Dar eu nu as dramatiza, asa cum se dramatizeaza prin presa.
  • Nu avem certitudinea ca inflatia aceasta scazuta va ramane acolo
  • Nu avem o consolidare a cresterii. Dupa mine somajul este un "misleading" indicator. Avem o sub-angajare in zona rurala, masiva!
  • Avem o problema de durata daca ne uitam la cotributorii la sistemul asigurarilor sociale si beneficiari
  • Daca creste economia si incasarile nu cresc, inseamna ca avem probleme structurale!
  • Cursul s-a miscat cu 3%- in zona in care cursul isi face datoria, nefiind un curs fix. Flexibilitatea cursului ne ajuta in anumite volatilitati care apar pe termen scurt si acest lucru este bun. Bancile, de la caz la caz, vor proceda dupa cum considera ele. Daca banii se vor duce in aprecierea cursului, vor intra pana la urma tot in rezerva BNR si vor fi banii nostri.
  • In Romania, costul cu forta de munca e destul de redus
  • Avem alte probleme legate de costul fortei de munca- cele legate de contributiile de plata
  • Solutia pentru Romania sa ajungi la 6 milioane de contribuabili
  • Suntem intr-un cerc vicios. E nevoie de reforme structurale pe care daca insa le faci, iesi din tintele  reformelor structurale. Am discutat aceste lucruri in Comitetul de trecere la euro
  • Vom trimite Parlamentului un proiect de drum catre adoptarea euro. Dar el trebuie inteles si asumat. Acest proiect e 5% tehnic, restul sunt probleme de fundament si de cultura
  • Pierderea de 1,25 miliarde lei inregistrata anul trecut de Banca Nationala a Romaniei a fost generata, in parte, de evolutia nefavorabila a cursului valutar pe final de an pentru doua dintre monedele in care BNR pastreaza rezerva internationala
  • Situatia particulara a anului trecut (inregistrarea de pierderi - n.r.) a reiesit din doua elemente: o situatie de sfarsit de an care in care cursurile a doua monede in care noi ne tinem rezervele, in acea ultima zi au aparut mult deviat de la ceea ce gandeam eu ca ar trebui sa fie. Noi nu ne ocupam de prognoza dolarului sau a yenului, nu aceasta este preocuparea bancii centrale. Cand tinem rezerva internationala si in dolari, si in yeni, si in lire sterline o facem din considerente de atenuare a riscului, de a nu pune toate ouale intr-un singur cos
  • Aceste operatiuni contabile sunt foarte complicate si prudenta inregistrarilor contabile de la bancile centrale spune urmatorul lucru: daca ai castiguri, si noi am castigat diferente de curs la toate celelalte monede, pe acelea le pui intr-un cont special, in schimb daca ai diferente nefavorabile, deci pierdere, pe acelea ti le treci in bilant la contul de cheltuieli
  • Analiza celor mai recente date macroeconomice releva situarea ratei anuale a inflatiei la niveluri scazute, pe o traiectorie pe termen scurt inferioara celei prognozate anterior, sub influenta unor factori conjuncurali (evolutia preturilor volatile, in special a celor alimentare, aprecierea nominala a monedei nationale) si pe fondul persistentei deficitului de cerere si al ameliorarii anticipatiilor inflationiste.
  • Consolidarea pe termen mediu a acestei traiectorii nu este inca certa.
  • Rata anuala a inflatiei a coborat la un minim istoric de 0,94 la suta in luna mai 2014 de la 1,21 la suta in luna precedenta. In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei a fost de 2,1 la suta in luna mai 2014 fata de 2,5 la suta in luna anterioara, iar rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum ¬ indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana ¬ a continuat sa scada, atingand nivelul de 1,8 la suta in luna mai fata de 2,1 la suta in luna aprilie.
  • Creditul total acordat sectorului privat a continuat sa inregistreze un ritm anual negativ pe fondul evolutiei divergente a componentelor sale. Se remarca astfel accelerarea dinamicii pozitive a imprumuturilor in moneda nationala, stimulata si de scaderea ratelor dobanzilor la creditele noi reflectand reducerile succesive ale ratei dobanzii de politica monetara. In acelasi timp, este de consemnat contractia de durata a creditului in valuta a carui pondere in total a coborat la nivelul de 58,6 la suta, de la 62,4 la suta in iunie 2013.
  • Refacerea graduala a economisirii a continuat, consolidarea acestei tendinte pe termen mediu fiind importanta prin prisma accentuarii procesului de dezintermediere financiara transfrontaliera si a nevoii de a asigura surse stabile de finantare pentru revenirea creditarii.
  • Imbunatatirea perceptiei investitorilor si a agentiilor de rating asupra economiei romanesti pe fondul evolutiei favorabile a fundamentelor acesteia a determinat sporirea intrarilor de capital, reflectata si in aprecierea monedei nationale.
  • Rezervele internationale inregistreaza niveluri adecvate in conditiile achitarii unei mari parti din imprumuturile contractate de Romania de la Fondul Monetar International in anii 2009-2010. In acelasi timp, piata monetara releva cresterea surplusului net de lichiditate, ratele dobanzilor interbancare inregistrand niveluri sub rata dobanzii de politica monetara.
  • Aceste evolutii si perspectivele inflatiei permit bancii centrale ajustarea conduitei politicii monetare, inclusiv prin intermediul programului de aliniere treptata pe termen mediu a regimului rezervelor minime obligatorii cu standardele europene, in conditiile unei ancorari eficace a anticipatiilor pe termen mediu si in paralel cu monitorizarea atenta a evolutiilor interne si internationale.
  • In sedinta de astazi, pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,5 la suta pe an si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar. CA al BNR a decis totodata reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 16 la suta de la 18 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2014, concomitent cu mentinerea celei pentru pasivele in lei la 12 la suta.
  • Conduita prudenta a politicii monetare si dozarea judicioasa a instrumentelor sale in concordanta cu evolutiile interne si ale mediului international pot asigura in mod sustenabil stabilitatea preturilor pe termen mediu corespunzator tintei de inflatie multianuale, creand totodata premisele unei cresteri economice echilibrate si de durata precum si pentru consolidarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.
  • In acest sens, implementarea mixului de politici si reforme structurale convenite in cadrul acordurilor de finantare externa incheiate cu institutiile internationale, alaturi de o situatie sociala si politica echilibrata in anul electoral 2014, este de natura sa consolideze stabilitatea economiei romanesti, intarind rezistenta acesteia fata de socuri externe.
  • BNR reitereaza ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va asigura indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si mentinerea stabilitatii financiare.