Luni dimineata, euro s-a tranzactionat intr-un interval ingust in jurul valorilor atinse saptamana trecuta dupa anuntul dezamagitor privind piata muncii in SUA. Perechea este cotata in momentul redactarii la 1.3428. Valutele Europei emergente au redus o parte din pierderile de vineri, leul deschizand luni dimineata la 4.4313/EUR si a ramas in intervalul 4.4285 – 4.4340/EUR inainte de anuntul BNR privind decizia de politica monetara. Cotatia calculata de BNR pentru luni a fost de 4,4336/EUR, usr depreciata fata de cea de vineri (4,4330/EUR). Apetitul pentru risc al investitorilor a crescut moderat dupa ce autoritatile din Lisabona au convenit sa acorde 4.9 miliarde de euro pentru salvarea celei mai mari banci listate Banco Espirito Santo.

"Decizia a fost luata in urma discutiilor dintre oficialii portughezi si cei ai UE si este menita sa impiedice prabusirea bancii si o potentiala contagiune a sectorului bancar", se arata intr-un raport al economistilor de la Piraeus Bank.

Indicele preturilor productiei industriale a scazut in iunie in Romania cu 0.3% MoM crescand fata de anul trecut cu 0.3%. Preturile in industria manufacturiera s-au redus cu 0.2% MoM si cu 0.4% YoY in timp ce preturile in sectorul minier si in energie au scazut cu 0.9% respectiv 0.6% lunar, crescand fata de anul trecut. Piata asteapta decizia de politica economica a BNR; conform estimarilor noastre banca va lasa rata neschimbata la 3.5%.

Luni Ministerul Finantelor planuieste vanzarea a RON 0.6bn in obligatiuni cu maturitate de cinci ani. Ne asteptam ca guvernul sa plateasca un randament mediu de 3.45%.

Pretul aurului s-a mentinut luni dimineata peste nivelul de 1,290.00 dolari pe uncie dupa ce datele dezamagitoare de pe piata muncii in SUA au inlaturat temerile ca Fed va creste ratele intr-un ritm mai rapid decat cel anuntat iar o buna parte a sumelor iesite de pe burse s-au orientat catre activele de refugiu. Argintul a urcat la 20.41 dolari pe uncie, platina la 1,462.50 dolari pe uncie iar paladiul a ajuns la 866.25 dolari pe uncie, se mai sune in raport.