Economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, a atras atentia, joi, ca Romania nu va mai avea timp "sa se relaxeze", dupa aderarea la zona euro, asa cum a facut dupa ce a aderat la Uniunea Europeana, scrie Agerpres. "Dupa intrarea in Uniunea Europeana am avut timp sa ne relaxam. Dupa intrarea in zona euro nu mai avem timp, nu trebuie sa ne mai relaxam, va trebui sa tinem ritmul cu ceilalti, sa fim la fel de performati ca celelalte tari din zona euro', a avertizat Lazea, in cea de-a VI-a editie a Conferintei anuale a Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) cu tema 'Economia romaneasca intre macrostabilitate si microtensiuni'.

Valentin LazeaFoto: Hotnews

Economistul-sef al Bancii Centrale considera ca este obligatorie o convergenta reala a Romaniei, cu pastrarea criteriilor de la Maastricht, pe care aceasta le-a indeplinit.

'Acele echilibre macroeconomice pe care le-am castigat cu greutate, nu trebuie pierdute. Romania indeplineste toate cele cinci criterii de la Maastricht si 10 puncte din scoringul zonei euro. Este nevoie de reforme structurale si nu de paleative de natura financiara si monetara. Scopul final este sa convergem in termeni reali in zona euro, dar doar adoptarea euro nu este un garant al convergentei reale. Ceea ce am spus, ramane spus. Daca ai politici bune si convergi, aproape ca nu conteaza daca esti in Zona Euro, sau nu. Faptul ca esti membru al zonei euro este un semn de distinctie. Iti pui emblema in piept, dar convergenta reala este cea care conteaza', a explicat Lazea.

Criteriile de convergenta se refera la politica financiara, nivelul si stabilitatea preturilor, al dobanzilor si cursul de schimb, un deficit bugetar care trebuie sa fie sub 3% din PIB, iar gradul de indatorare publica sa fie sub 60% din PIB.