Ne vom apropia sau ne vom indeparta de proiectul aderarii la euro in 2020? Va cobori somajul la mai putin de 5%? Cu cat va creste economia romaneasca si mai ales, care e ritmul optim de crestere sanatoasa a ei? Va ramane inflatia in intervalul tintit de Banca de emisiune? Ne va fi mai bine sau mai rau fara un nou acord cu Fondul Monetar? Cum va reactiona economia la scaderea pretului petrolului? Vom asista la re-configurarea Parlamentului si schimbarea Guvernului?. Ce se va intampla in sistemul bancar? Acestea sunt doar cateva din intrebarile cu care 2015 porneste la drum si care in acest moment au raspunsurile invaluite intr-o ceata groasa, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.

rata somajFoto: Hotnews
  • Somajul- aceeasi provocare, niciun raspuns coerent

rata somaj

Deocamdata suntem pe la 5.1% (conforrm bazei de date TEMPO a INS), dar in judete ca Vaslui, Teleorman, Mehedinti, rata somajului depaseste 10%, iar la cum merg lucrurile in Europa, sperantele ca acest indicator sa coboare sub pragul de 5% prin cresterea ocuparii este destul de redus.

Citeste si :”Domnul Ionescu si complicatele statistici. De ce avem 36.000 de locuri vacante, dar si 700.000 de someri?

Unul dintre motivele pentru care se inregistreaza deficite mari ale pietei muncii este necorelarea numarului de someri cu numarul de locuri vacante. Astfel, pot coexista segmente ale pietei muncii in care se manifesta un surplus de forta de munca (cele care ofera salarii mai ridicate si conditii bune de munca) cu segmente in care exista deficit de forta de munca (de regula in zone in care se plateste salariul minim, iar conditiile de munca sunt dificile).

Slaba compensare a surplusului cu deficitul de forta de munca poate fi cauzata atat de diferentele de dezvoltare ale regiunilor, cat si de disparitatile fenomenului de migratie la nivel regional. Astfel, regiunile relativ dezvoltate tind sa inregistreze locuri de munca vacante in sectoarele remunerate mai putin, in timp ce regiunile relativ mai sarace inregistreaza surplusuri de forta de munca in majoritatea segmentelor pietei muncii; insa, daca regiunile mai putin dezvoltate se caracterizeaza printr-o migratie ridicata a fortei de munca, atunci acestea pot avea o rata mai ridicata a numarului de locuri de munca vacante in anumite sectoare de activitate. Cu un sistem de invatamant deraiat de la nevoile pietei, cu o migratie externa care va creste in urmatorii ani, cu o mobilitate extrem de mica a fortei de munca (foarte putini sunt cei care admit sa isi schimbe domiciliul pentru un loc de munca) si cu un volum consistent de munca la negru, nu cred sa inregistram mari avansuri in zona reducerii somajului.

  • Cu cat va creste in 20015 economia?

Anul trecut a crescut cu 3,4% dupa ce Statistica a facut si re-facut calculele. E bine ca am avut 3,4% crestere, sa fim bine intelesi. Dar sa nu ne facem iluzii ca asta va rezolva problema recuperarii distantei dintre nivelul de trai din UE (pe medie) si cel de la noi. Daca e sa vedem marea si nu valurile, am putea sa ne uitam la ritmul mediu de crestere al ultimilor 10 ani in Romania si mediei UE. Asa, n-o sa ni se mai para ca stam minunat si galopam din urma. Si in 2015 vom plati acelasi pret pentru pachetul de unt ca si cel achitat de nemti, fara a avea insa si salariile lor. Oricum, raman la ideea ca aceasta criza e o uriasa schema Ponzi. Un Caritas care se joaca pe tari, nu pe oameni.

  • Ce fuziuni/achizitii vor mai fi in sistemul bancar?

Probabil vreo doua banci vor iesi din peisaj. Ne asteptam la consolidari, daca e sa fim cinstiti cu noi insine.. Vor fi necesare investitii masive in banking. In vremuri bune ai nevoie de 4-5 % din piata ca sa fii profitabil. In vremuri ca cele de azi e nevoie de 8-10%. Sistemul bancar va fi pe plus in 2015, dar ca rentabilitate a capitalurilor vom ramane-teama mi-e- mult sub tarile vecine, ceea ce face sa ramanem mai putin atractivi pentru investitori. Veniturile operationale ale bancilor (din dobanzi, comisioane, din tranzactionare) scad, in timp ce costurile lor scad mult mai incet- lucru deloc sanatos (pentru unii jucatori din sistem chiar sinucigas). Ramane si in 2015 problema supradimensionarii sistemului bancar fata de numarul de tranzactii care au loc. Mi-as dori in 2015 reformarea Eximbank-ului, dar nu stiu daca e suficienta vointa politica pentru asta.

  • Un nou acord cu FMI. Cine este pentru?

Politicienii in niciun caz. Nici eu nu sunt adeptul unui nou acord, desi mi-e foarte teama de faptul ca Romania, de cate ori a fost lipsit de biciul extern de deasupra capului, a derapat fiscal ingrijorator. Prefer sa nu incheiem un acord nou, dar nu sub actualul guvern. Sunt adeptul unei amnistii fiscale, al unui fond suveran de investitii, asa cum raman adeptul securitizarii datoriilor la Stat si ale arieratelor.

  • Pretul petrolului coboara. Cine pierde, cine castiga?

WSJ are un text foarte bun pe aceasta tema, aici. Nimic de adaugat.

  • Pozitia fiscala- de ce nu cream o ofensiva a diplomatiei economice?

In Programul de Guvernareni se promite marea cu sarea. Nu cred ca in 2015 se va reveni la TVA 19%, dar cred ca se vor pune bazele aplicarii impozitului progresiv. Vom asista la aceeasi frecventa a modificarii legislatiei fiscale, fara ca aceasta sa fie insotita de o veritabila ofensiva a diplomatiei economice, care mie unuia imi pare esentiala in acest context.

Sunt foarte multe lucruri de facut, dar teama mi-e ca 2015 este cu numai un an inaintea anului ELECTORAL 2016, indiferent ca e Iohannis sau altcineva presedinte.

Comenteaza pe Hymerion.ro