BNR a publicat in Monitorul Oficial circulara privind nivelul ratei dobanzii de referint, indicator foarte important din punct de vedere fiscal pentru platitorii de impozit pe profit, cand acestia au contractat imprumuturi de la alte entitati decat cele bancare- asociati ai societatilor, administratori, societati afiliate ce nu sunt institutii financiare. Astfel, pentru imprumuturile acordate in lei, cheltuielile cu dobanzile pentru procentele dobanzii mai mari decat dobanda de referinta a BNR sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, indiferent de gradul de indatorare, conform art. 23 din Codul fiscal.a a Bancii Nationale a Romaniei

HotNews.roFoto: Hotnews

Incepand cu 8 ianuarie 2015, dobanda de referinta a BNR este de 2,5%, potrivit Circularei BNR nr. 1/2015.

Asa cum spuneam, din punct de vedere fiscal, acest indicator este foarte important pentru platitorii de impozit pe profit, cand acestia au contractat imprumuturi de la alte entitati decat cele bancare, cum ar fi asociati ai societatilor, administratori, societati afiliate ce nu sunt institutii financiare.

In acest sens, pentru imprumuturile acordate in lei, cheltuielile cu dobanzile pentru procentele dobanzii mai mari decat dobanda de referinta a BNR sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, indiferent de gradul de indatorare, conform art. 23 din Codul fiscal.

In cazul in care gradul de indatorare este mai mic decat 3, cheltuielile cu dobanzile pentru imprumuturile in lei sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, la nivelul dobanzii de referinta a BNR existente in ultima luna a fiecarui trimestru pentru care se calculeaza impozitul pe profit.

Aceste deductibilitati limitate se aplica numai pentru imprumuturile pe termen lung obtinute de la alte entitati decat cele bancare.

Restrictiile nu se aplica pentru imprumuturile contractate de la institutii financiare, fie ca sunt din tara, fie ca sunt din strainatate. (Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)