Guvernul infiinteaza o noua institutie: Agentia Nationala pentru Achizitii Publice/ ANRMAP se desfiinteaza

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 20 mai 2015, 15:12 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(20 Mai 2015) DOC, 46KB
(20 Mai 2015) DOC, 83KB
Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede infiintarea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, o noua institutie care ar urma sa preia atributiile si personalul de la Autoritatea Naționala pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP, de la Unitatea pentru coordonarea și verificarea achizițiilor publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (UCVAP) și de la compartimentele de verificare a achizițiilor publice din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice. Practic, ANRMAP va fi desfiintata, toate atributiile acesteia urmand sa fie preluate de noua entitate. Noua institutie se va afla in subordinea Ministerului Finantelor.​

Actul normativ a fost introdus pe ordinea de zi chiar in timpul sedintei de Guvern. La inceputul sedintei, premierul a spus ca pe ordinea de zi se afla un singur proiect de Ordonanta de Urgenta, unul initiat de Ministerul Sanatatii. In timpul sedintei de Guvern, ministrul finantelor Teodorovici a prezentat proiectul de Ordonanta de Urgenta, acesta fiind aprobat imediat. In acelasi timp a fost publicat si pe site-ul Ministerului Finantelor. Vezi documentele atasate

Potrivit notei de fundamentare, infiintarea ANAP este necesara in vederea eliminarii unor deficiente din sistemul de achizitii publice. "Acest demers are loc in baza Deciziei Prim-ministrului nr. 218/2014 pentru infiintarea Comitetului Inter-institutional pentru achizitii publice, fiind stabilit un Grup de lucru tehnic care include toate institutiile implicate si care are un dialog bilateral permanent cu Comisia Europeana pentru a stabili liniile de actiune aferente fiecarui obiectiv strategic, in baza analizei deficientelor si blocajelor din sistem.Astfel, au fost identificate o serie de deficienţe ale sistemului achizițiilor publice, precum faptul că în cadrul acestuia funcționează entități cu rol de autoritate ce uneori își suprapun responsabilitățile, încarcă din punct de vedere administrativ cadrul operațional, iar responsabilitatea decizională a acestor entități este mult diluată. Din acest motiv, se impune stabilirea unui nou cadru instituţional, care să permită o mai bună colaborare a instituţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice cu eventualii participanţi la procedurile de achiziţie publică", se arata in nota de fundamentare.

Prin derogare de la prevederile art. 44 alin. (2) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare, A.N.A.P. este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului finanțelor publice.

Organizarea, funcționarea, structura organizatorica și numărul maxim de posturi al ANAP se aprobă prin hotărâre a Guvernului  în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonantei de urgență. Până la data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern Ministrul Finanțelor Publice asigură coordonarea activității desfășurată de către ANRMAP, UCVAP și compartimentele de verificare a achizițiilor publice din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice.

În termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern, se încheie protocoale de predare-preluare între  A.N.A.P.si Ministerul Finanțelor Publice, A.N.A.P. și Secretariatul General al Guvernului  și intre A.N.A.P. și Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Finanțarea A.N.A.P. se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Finanţelor Publice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9629 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  alte neamuri (Miercuri, 20 mai 2015, 15:25)

  lambda [utilizator]

  preia si personalul... vorba vine. In functiile de conducere vor fi instalati proaspat absolventii de MBA... pardon proaspat cununatii/finii/nasii lui te miri ce mare baron cu intrare la W intaiul ministru - ales de popor dar nu de constitutie... in calitate de cetatean cinstit (ca in legatura cu deputatul si seful de guvern ne-am lamurit).
 • +5 (5 voturi)    
  niste sinecuri de partid... (Miercuri, 20 mai 2015, 15:31)

  lili [anonim]

  O sa umfle schema, inglobeaza si fostul ANRMAP, apar functii noi si uite asa se aranjeaza PSDistii si UNPRistii si PCistii!
  Vom vedea ca noua structura umflata va merge la fel de prost!
  Sila!
 • +6 (6 voturi)    
  cretini (Miercuri, 20 mai 2015, 15:35)

  TUDOR [anonim]

  cretini, ca de obicei. Nu puteau sa sdesfinteze Legea achizitiilor publice si sa faca una noua? Este necesar acum toate aceste cheltuieli inutile, avand in vedere ca nu se schimba legislativ absolut nimic???...cum am spus...CRETINI...
  • +1 (1 vot)    
   aveti dreptate (Miercuri, 20 mai 2015, 16:07)

   tepesvoda [anonim] i-a raspuns lui TUDOR

   Aveti dreptate. Legea e proasta si depasita
 • +5 (5 voturi)    
  Asa peste noapte (Miercuri, 20 mai 2015, 15:45)

  vladf [anonim]

  Astia sunt cu capul, nu au stiut cum sa dea afara oamenii din ANRMAP si cum sa schimbe conducerea asa ca peste noapte au desfiintat ANRMAP.

  Restructurare inseamna ca raman doar cine vor ei, se dau concursuri si cine stie trece cine nu sta acasa, aia cu secera si cionaul in frunte o sa stie din timp care vor fi subiectele.

  In loc sa desfiinteze celelalte institutii si sa dea personal si atributii noi ANRMAP, au desfiintat tot ca sa numeasca tatuci noi.

  Tipic comunist, sa inchida la paznic ochii sa poata umbla lupul in cotet.

  Huaaaaaaaa !!!!

  Numai la asta se pricepe Teodorovici, la smecherii.
 • 0 (0 voturi)    
  anap (Miercuri, 20 mai 2015, 18:36)

  alina [anonim]

  sa va fie rusine ! in primul rand tie domnule ministru ponta ca ai fost de acord cu o asemenea decizie cu ce te dernaja anrmapul domnule teodorovici nu o puteai controla ti-era frica ca nu te mai imbogatesti sper sa nu puteti duce la sfarsit aceste planuri si cineva sa se trezeasca
 • 0 (0 voturi)    
  rusine (Miercuri, 20 mai 2015, 19:03)

  matei [anonim]

  ce pacat domnule prim ministru ca nu aveti ochi sa vedeti realitatea de fapt problema domnului teodorovici care se pare ca va conduce sunt probabil persoanele din conducerea anrmapului pt ca legislativ nu se schimba nimic dimpotriva - ce vrei domnule teodorovici? sa distrugeti si domeniul achizitiilor publice asa cum ati distrus fondurile europene si banii publici? rusineeeeeeeee


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by