Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa lase nemodificata dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care se afla din luna septembrie 2014, pe masura ce continua cu programul de relaxare cantitativa destinat sa impulsioneze inflatia si sa revigoreze economia zonei euro, transmit AFP si Reuters, citata de Agerpres. De asemenea, BCE a decis, joi, sa mentina nemodificata si dobanda la facilitatea de creditare marginala, la 0,30%, precum si dobanda la depozite, la minus 0,20%.

Atentia analistilor, care se asteptau ca BCE sa mentina status quo-ul, se va indreptata spre conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi, programata sa inceapa la ora 12,30 GMT. Este foarte probabil ca Draghi va fi intrebat despre posibilitatea ca BCE sa acorde finantare de urgenta pentru bancile grecesti precum si despre portofoliul de obligatiuni guvernamentale grecesti detinut de BCE.

Bancile din Grecia, care nu au functionat in ultimele doua saptamani din cauza retragerilor masive de numerar, vor ramane inchise pana joi si nu vor fi redeschise pana cand BCE nu va restabili finantarea de urgenta destinata creditorilor eleni (ELA), a anuntat ministrul elen al Economiei, George Stathakis.