Adrian Benta, consultant fiscal, a discutat online despre schimbarile Codului Fiscal care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 14 septembrie 2015, 12:04 Economie | Finanţe & Bănci


De la 1 ianuarie 2016, Codul Fiscal se schimba. Se modifica regimul taxelor locale, apar noi reguli in domeniul calculului impozitului pe profit, iar tendinta generala este de crestere a sarcinii fiscale asupra persoanei fizice.  Relaxarea fiscala nu se regaseste pentru companii, acestea platind cam aceleasi impozite ca in 2015, dublate de cresteri de sarcini fiscale aplicate persoanelor fizice. Categoriile cele mai defavorizate sunt persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere. Exista de asemenea si aspecte care pun semne de intrebare, cum ar fi plata contributiei la sanatate de catre persoanele fizice ce nu au venituri.
Despre modificarile noului Cod Fiscal, ca si despre cum se vor calcula impozitele pe cladiri, cele pe venit si ce schimbari aduce noul Cod pentru microintreprinderi , consultantul fiscal Adrian Benta a discutat cu cititorii HotNews.ro.
 • Pune intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Nu adresati mai mult de doua intrebari
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu contin intrebari
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20713 vizualizari

 • modificari la PFA (Luni, 14 septembrie 2015, 12:38)

  neicutescu [anonim]

  Buna ziua
  1. Ce impozite se modifica la PFA activitati independente medici ?
  2 . Ce impozite noi apar la PFA activitati independente medici?

  Multumesc.
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 12:55)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui neicutescu

   Anul 2016 ne aduce situații fiscale contradictorii cum ar fi reducerea cotei TVA la 20% ori 5% pentru cărți, ziare, manuale.

   Regăsim și creșteri de taxe cum ar fi cele la bugetul local, accizele la țigări sau introducerea unor asigurări sociale – sănătate ori contribuții la pensii pentru diverse categorii de persoane fizice ce realizează venituri.

   Referindu-ne strict la partea de asigurări sociale si impozite plătite de persoanele fizice ce desfășoară activități independente se remarcă două aspecte:
   a. păstrarea cotelor de impozit pe venitul din activități independente în procent de 16% și păstrarea cotei de contribuție individuală la sănătate de 5,5%;
   b. introducerea contribuției individuale la pensii în procent de 10,5% plafonată superior la nivelul de 5 x salariul mediu brut pe economie, asa cum va fi el legiferat in anul 2016.

   Aceste contribuții se datorează chiar dacă medicul este salariat în altă parte.

   Dacă medicul este pensionar sau este scutit prin efectul altei legi speciale de plata contribuției la pensii, ultima cotă de impozitare nu se datorează.
 • MODIFICARI IMPOZITE CLADIRI NEREZIDENTIALE (Luni, 14 septembrie 2015, 13:08)

  Johanis [utilizator]

  Dupa cum desigur stiti, impozitele cladirilor nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice vor creste de 13, respectiv 20 de ori (in cazul in care nu se face o evaluare a imobilului).
  Am fost corect si am construit ''pe persoana fizica'' un imobil in Bucuresti, pe care partial l-am inchiriat. Contractul 100% declarat la fisc si impozitat 12%+5,5% CAS pe veniturile din chirii.
  Cum impozitul va creste de minim 13 ori, eu, proprietarul, raman cu cca 30% din sumele incasate.
  In acelasi timp, platesc impozite si TVA la buget, ca, na, am fost corect si n-am construit pe firma sa ingrop profitul acseteia pe urmatorii douazeci de ani si sa nu mai platesc nimic la stat.
  Cat de legal este sa vand firmei imobilul detinut de catre mine si in cati ani se amortizeaza fiscal?
  Daca impozitele persoanelor fizice sa ridica la nivelul persoanelor juridice este recomandata aceasta schimbare?
  Ce altceva pot face?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 12:58)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Johanis

   Vânzarea de la proprietarul construcției persoană fizică la societatea pe care o deține este permisă cu condiția ca aceasta să se efectueze la prețul pieței, însă apar multiple implicații la impozitul pe venitul persoanei fizice și asupra TVA.

   În funcție de data vânzării și calitatea de plătitor de TVA a societății cumpărătoare, trebuie să se analizeze fie ajustarea de TVA dedusă la construcție fie facturarea cu TVA în cotă de 20%, fie aplicarea măsurii de taxare inversă pentru livrări de construcții ce le vom regăsi în noul Cod fiscal incepand cu 1 ianuarie 2016. Retinem aceasta masura de taxare inversa aplicabila intre platitorii de TVA pentru livrarile de terenuri si constructii. Taxarea inversa presupune plata numai a pretului intre cele doua persoane inregistrate in scopuri de TVA, fara ca TVA-ul sa fie platit intre furnizor si cumparator.
   Din deontologie profesionala, trebuie sa va confirm ca speta dumneavoastră trebuie analizată doar pe caz punctual, în funcție de data la care ați realizat construcția.

   Din perspectiva cumpărătorului, termenul general de amortizare a unei construcții rezidențiale este de 40-60 ani conform Catalogului mijloacelor fixe. Fiind o construcție la care se cunoaște deja perioada de folosință se poate reduce acest termen cu durata deja amortizată.
 • modificari PFA norma de venit (Luni, 14 septembrie 2015, 13:08)

  ionuteu [anonim]

  Buna ziua
  1. Ce impozite se modifica la PFA cu norma de venit ?
  2 . Ce impozite noi apar la PFA norma de venit?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:00)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionuteu

   În anul 2016, si pentru pesrsoanele fizice care realizeaza venituri impozitate prin normele de venit, se pastreaza structura impozitarii existente in 2015, adaugandu-se contributia individuala la pensii. Referindu-ne strict la partea de impozitare si asigurări sociale plătite de persoanele fizice ce desfășoară activități independente se remarcă două aspecte:
   păstrarea cotelor de impozit pe venitul din activități independente în procent de 16% și păstrarea cotei de contribuție individuală la sănătate de 5,5%;
   introducerea contribuției individuale la pensii în procent de 10,5% plafonată superior la nivelul de 5 x salariul mediu brut pe economie.

   Dacă norma de venit este mai mică decât 35% din salariul mediu brut lunar pe economie atunci baza de calcul a pensiei este recalculată la 35% din salariul mediu bru lunar pe economie valabil in perioada respectiva.
 • Dividende (Luni, 14 septembrie 2015, 13:12)

  mit1 [utilizator]

  "Nu se aplica impozitul pe dividend daca persoana ce incaseaza dividendul detine la societatea afiliata mai mult de 10% din capitalul social pe o perioada mai mare de 1 an"

  Ce inseamna exact acest lucru?
  Influenteaza in vreun fel dividendele repartizate de o microintreprindere detinuta de o singura persoana? Sau ramane clasicul de 16%?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:04)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui mit1

   Scutirea la impozitul pe dividende este aplicabilă doar când beneficiarul dividendului este o societate (persoană juridică). Desigur, trebuie îndeplinite condițiile de deținere a mai mult de 10% din capitalul social pe o perioadă mai mare de un an.

   Pentru persoanele fizice, categoria de venituri din dividende se regăsește în venituri din investiții iar pentru acestea în anul 2016 se păstrează cota de impozitare de 16%.

   De retinut: Daca venitul din dividende este singurul venit al persoanei fizice, respectiv aceasta nu este salariata, nu desfasoara profesii independente sau nu este asigurata prin alte venituri in sistemul medical, pentru veniturile din dividende se va aplica si contributia la asigurarile de sanatate in procent de 5.5%. Aceasta contributie se va plati in anul urmator pe baza deciziei de impunere emisa de autoritatea fiscala.

   In anul 2017, presupunand ca se pastreaza actualele reglementari din Noul Cod Fiscal, impozitul pe dividend platit persoanei fizice rezidente este in procent de 5%, concomitent cu obligatia unei plati de contributie de asigurare sociala de sanatate in procent de 5.5%, limitata la 5 x salariul mediu brut pe economie x 12 luni.
 • Impozit sediu social (Luni, 14 septembrie 2015, 13:16)

  mit1 [utilizator]

  Pana la urma cum e cu impozitul pe apartament daca sediul social al unei microintreprinderi este intr-un apartament in care se si locuieste? Ma intereseaza situatia in care nu se desfasoara niciun fel de activitate acolo, ci e doar sediu social.

  In ceva vreme se spunea ca se va impozita ca si PJ doar daca sunt deduse cheltuieli de intretinere. E intr-adevar asa?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:08)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui mit1

   Singurul criteriu enumerat în mod expres de legiuitor pentru a clasifica folosirea unei locații în activitate economică este decontarea cheltuielilor cu utilitățile. Ar fi un criteriu suficient de apreciere al acestei activități economice.

   Din perspectiva celor ce lucrează în domeniu, reamintim și faptul că există și alte reglementări prin care este considerată activitate nerezidențială participarea la realizarea de activități economice - livrări de bunuri, prestări de servicii. Dacă la sediul social încheiați contracte cu clienții dumneavoastră sau dumneavoastră participați la tehnoredactarea unui contract, opinia mea este că se efectuează o activitate economică și se aplică aceste cote majorate de impozit. Desigur, este o interpretare personală, sperăm să se clarifice ceva prin normele de aplicare ce trebuie să apară.

   Fara a avea pretentia de a detine toate argumentele, simpla justificare ca nu decontam cheltuielile cu utilitatile ale unei locatii nu este o certitudine de ne-folosinta a imobilului in activitati economice. Avand in vedere ca pana in data de 29 februarie 2016 avem termen de depunere a Declaratiei speciale , speram ca prin Normele de aplicare a Codului Fiscal sa fie transata foarte exact diferenta intre utilizarea economica si spatiul rezidential al unei locuintei.
 • Impozitul pe vanzarea terenurilor (Luni, 14 septembrie 2015, 13:19)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Intentionez sa vand 4 hectare de teren agricol extravilan.
  - Ce prevede noul cod fiscal legat de impozitul pe suma incasata ca urmare a vinderii terenurilor agricole si de cand va intra in vigoare?
  - In prezent, care sunt prevederile in aceasta privinta?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:10)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Si in anul 2016 vanzarea unor terenuri si constructii din patrimoniul personal al persoanei fizice sunt in sfera impozitarii. Potrivit Noului Cod Fiscal, din anul urmator se aplica următoarele cote de impozitare pentru cedarea terenurilor din patrimoniul personal:
   a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
   (i) 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
   (ii) peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
   b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
   (i) 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
   (ii) peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.

   În principiu aceste cote sunt aceleași ca în anul 2015.

   Foarte important: analizați cu atenție caracterul repetitiv al vânzării și probabilitatea de a trebui să vă înregistrați în scopuri de TVA.
 • CASS la venit 0 (Luni, 14 septembrie 2015, 13:41)

  Florin Oprea [anonim]

  Cum se poate ataca prevederea cu plata CASS obligatoriu la salariul minim? Daca cumva in PFA-ul meu nu am nici un venit un an, plates c5.5% din aprox. 1000 lei, luna de luna? Cum pot plati o contributie pe ceea ce nu am incasat? Precizez ca sunt salariat la o institutie si platesc CASS si eu si angajatorul (consistent, mult peste medie dar nu la nivelul a 5 salarii medii)
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:12)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Oprea

   Un act normativ ale cărui dispoziții sunt considerate constituționale poate fi atacat în contencios administrativ pe baza Legii nr. 554/2004. Dacă prevederile sunt considerate neconstituționale, cetățeanul obișnuit nu se poate adresa direct Curții Constituționale, poate sesiza instituția Avocatului poporului. În cazul în care prevederea considerată de dumneavoastră neconstituțională este aplicată de autoritatea fiscală, după depunerea constestației, abia în calea de atac judecătorească se poate solicita în fața instanței de judecată intervenția Curții Constituționale.

   Din punctul de vedere al platii contributiei pentru venitul realizat de un PFA, eu personal nu am regait obligatia de majorare a bazei de calcul la salariul minim pe economie. Avem in vedere prevederile de la art. 170 din noul Cod fiscal privind baza de calcul a contribuției. Opinia mea este că aceasta se datorează doar la veniturile nete realizate.
 • modificari impozit cladiri pt. PFA (Luni, 14 septembrie 2015, 13:53)

  romeo [anonim]

  Buna ziua,
  Am un PFA cu sediul declarat la administratie cel in care locuiesc impreuna cu familia. Nu am niciun contract de comodat pentru intretinere, curent, telefon, etc. Deci niciuna din cheltuielile cu apartamentul ne este pe PFA ci sunt platite de familie ca si persoane fizice. In acest caz impozitul pe cladiri va ramane la fel ca pana acum sau se va modifica conform noului Cod Fiscal prin marirea acesteia de 10-20 de ori?

  Multumesc
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:14)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui romeo

   Asa cum am precizat intr-un raspuns anterior, in principiu, nu sunt elemente obiective să considerăm că desfășurați acolo o activitate economică: „Singurul criteriu enumerat în mod expres de legiuitor pentru a clasifica folosirea unei locații în activitate economică este decontarea cheltuielilor cu utilitățile. Ar fi un criteriu suficient de apreciere al acestei activități economice însă, din perspectiva celor ce lucrează în domeniu, reamintim și faptul că există și alte reglementări prin care este considerată activitate nerezidențială participarea la realizarea de activități economice - livrări de bunuri, prestări de servicii. Dacă la sediul social încheiați contracte cu clienții dumneavoastră sau dumneavoastră participați la tehnoredactarea unui contract, opinia mea este că se efectuează o activitate economică și se aplică aceste cote majorate de impozit. Desigur, este o interpretare personală, sperăm să se clarifice ceva prin normele de aplicare ce trebuie să apară.”
 • impozit sediu firma apartament (Luni, 14 septembrie 2015, 14:09)

  vali [anonim]

  Am un SRL cu sediul in apartament 2 camere al carui proprietar sunt, fara sa se distinga camera la registrul comertului sau la fisc. In acest caz se aplica noul impozit majorat?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:14)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui vali

   Există o ușoară nuanță eronată în afirmația dumneavoastră: orice societate înființată într-un apartament are o suprafață alocată prin actele înregistrate la Registrul comerțului pentru justificarea sediului social. Din explicațiile dumneavoastră noi înțelegem că tot apartamentul este sediu social însă relevantă este altă situație: dacă se desfășoară activitate economică și dacă sunt decontate cheltuielile cu utilitățile.

   Și pentru situația dumneavoastră ne menținem precizarea:
   „Singurul criteriu enumerat în mod expres de legiuitor pentru a clasifica folosirea unei locații în activitate economică este decontarea cheltuielilor cu utilitățile. Ar fi un criteriu suficient de apreciere al acestei activități economice însă, din perspectiva celor ce lucrează în domeniu, reamintim și faptul că există și alte reglementări prin care este considerată activitate nerezidențială participarea la realizarea de activități economice - livrări de bunuri, prestări de servicii. Dacă la sediul social încheiați contracte cu clienții dumneavoastră sau dumneavoastră participați la tehnoredactarea unui contract, opinia mea este că se efectuează o activitate economică și se aplică aceste cote majorate de impozit. Desigur, este o interpretare personală, sperăm să se clarifice ceva prin normele de aplicare ce trebuie să apară.”
 • impozit cladiri (Luni, 14 septembrie 2015, 14:22)

  Ana Buturuga [anonim]

  Am o intrepridere individuala cu sediul in apartamentul in care locuiesc. Daca nu trec nicio cheltuiala pe I.I. impozitul ramane ca si pana acum?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:18)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana Buturuga

   Pentru situatia descrisa de Dumneavoastra, sunt detaliate in raspunsurile anterioare particularitatile din anul 2016. Ca si element de noutate, apare contributia individuala la pensii, in procent de 10.5% plafonata superior la 5 x salariul mediu brut pe economie. Cu privire la impozitarea locatiei rezidentiale unde va desfasurati activitatea, raspunsurile anterioare detaliaza aspectele importante.
 • Impozit PFA (Luni, 14 septembrie 2015, 14:37)

  Cilinco [anonim]

  Sunt angajat si in timpul liber sunt PFA. Am un singur contract de prestari servicii -100 lei/lunar-1200 lei/an.
  De ce trebuie sa platesc CASS la nivelul salarilui minim, daca nu castig atat?
  In loc sa incurajati ca oamenii sa lucreze ii puneti sa-si inchida PFA-urile,incurajati asistatii sociali care nu fac nimic dar iau bani.. Taxati pe cei care fura si nu pe cei care lucreaza cinstit.
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:23)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cilinco

   In opinia mea, prevederile de la art.170 din Noul Cod Fiscal impun plata contributiei de sanatate pentru persoanele fizice ce desfasoara activitati independente la nivelul venitului net realizat. Daca acest venit net este singurul venit realizat (nu mai exista si altele pentru care sa se aplice contributia de sanatate), legiuitorul a stabilit recalcularea bazei de impozitare pentru contributia la sanatate la nivelul salariului minim brut, conform art 175, alin 2 din noul Cod Fiscal. Pot exista opinii contradictorii cu privire la aspectele morale ale acestei prevederi, dar deocamdata acestea sunt prevederile oficiale ale legii.
 • impozitare drepturi de autor (Luni, 14 septembrie 2015, 15:54)

  Mihai [anonim]

  Ce se schimba in cazul unei persoane care incaseaza drepturi de proprietate intelectuala, care mai are un contract de munca si cu o alta firma? Inteleg ca se mareste cota de cheltuieli forfetare si ca in 2016 nu se platesc contributii de sanatate. Alte contributii (pensii, somaj) se platesc, respectiv se retin la sursa?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:27)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Pentru ambele intrebari , pornind de la prezumtia ca aceste persoane au deja un contract de munca unde realizeaza un venit, consideram aplicabile urmatoarele taxe in anul 2016:

   -plata impozitului pe venitul net in procent de 16%

   -plata contributiei de sanatate, in procent de 5.5% pentru suma cumulata a veniturilor nete

   -plata contributiei la pensii in procent de 10.5% plafonata superior la nivelul de 5 x salariul mediu pe economie x 12 luni pentru toate aceste venituri

   Aceste sume sunt plati obligatorii iar daca persoana fizica doreste sa beneficieze de punctajul integral la pensie va achita si contributia angajatorului, in procent de 15.8% calculata la plafonul maximal.
   • raspuns1 (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:37)

    Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Benta

    Noul Cod fiscal, adoptat prin Legea nr. 227/2015 a fost recent publicat în Monitorul Oficial și ne aduce modificări, unele de substanță, cu privire la impozitarea veniturilor din cedarea drepturilor de proprietate intelectuală - drepturi de autor și drepturi conexe realizate de persoanele fizice începând cu anul 2016.

    Dacă ar fi să sintetizăm impozitarea acestei categorii de venituri, observăm păstrarea unei proceduri similare de impozitare cu cea existentă în anul curent, aplicându-se o cotă de impozit pe venit de 16%, și introducerea obligației plății asigurărilor sociale pentru pensii în procent de 10,5%, concomitent cu obligația plății contribuției individuale la asigurările de sănătate în procent de 5,5%. Trebuie să precizăm că baza de calcul a impozitului pe venit este venitul brut realizat, diminuat cu o cotă de cheltuieli forfetare de 40% din venitul brut, iar asigurările sociale sunt plafonate superior. Obligația contribuției la sănătate se aplică cu derogare pentru unele categorii de persoane. Să dezvoltăm analiza fiscală pentru fiecare dintre aceste situații. Cota de cheltuieli forfetară este reglementată de art. 70 din Noul Cod fiscal.

    Procedura privind impozitul pe venitul din drepturi de proprietate intelectuală.
    Din punct de vedere fiscal, aceste venituri sunt considerate venituri din activități independente, iar raportându-ne strict la impozitul pe venit, sunt posibile două proceduri de impozitare. Acestea sunt particularizate din perspectiva plăților anticipate de impozit, pornind de la faptul că aceste venituri sunt încasate de persoana fizică în baza unui contract.
   • raspuns2 (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:38)

    Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Benta

    Plată anticipată a impozitului în procent de 10% cu depunerea declarației anuale de venit.
    Potrivit art. 72 din Noul Cod fiscal, plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, au şi obligaţiile de a calcula, de a reţine şi de a plăti impozitul corespunzător sumelor plătite prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite. Impozitul care trebuie reţinut se stabileşte prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut. Impozitul care trebuie reţinut se plăteşte la bugetul de stat până pe data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul. În acest prim caz, persoana fizică are obligația să depună declarație anuală de venit, ocazie cu care se regularizează și diferența de impozit.

    Opţiunea pentru stabilirea impozitului final, conform art. 73 din Noul Cod fiscal.
    Persoanele fizice ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui contract şi este aplicabilă tuturor veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestui contract.

    În acest caz, impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetară de cheltuieli, după caz, şi contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă.

    Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final, respectiv persoana fizică nu mai depune declarație anuală de venit. Impozitul astfel reţinut se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
   • raspuns3 (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:38)

    Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Benta

    Reținerea și plata asigurărilor sociale pensii în procent de 10,5%.
    Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă, datorează contribuţia de asigurări sociale individuale în cursul anului, sub forma plăţilor anticipate, plătitorii de venituri având obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii sumelor respective, conform art. 151 alin. (8)-(9) din Noul cod fiscal.
    Obligaţia reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie, se reţine şi se plătește de către plătitorul de venit până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile, acestea fiind obligaţii finale.

    Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă de 40% şi nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia, conform art. 149 din Noul Cod fiscal. Încadrarea în plafonul lunar reprezentând echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat se efectuează de către plătitorul de venituri.

    Legiuitorul stabilește și excepții. Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală.
   • raspuns4 (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:39)

    Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Benta

    Obligatia plății contribuției de sănatate, regulă generală, conform art. 170 - 171 din Noul Cod fiscal.
    Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă.

    Foarte important : Pentru anul 2016 se introduce o dispoziție derogatorie de la plata contribuției de sănătate pentru persoanele fizice ce realizează și alte venituri supuse contribuției la sănătate, conform art. 171 alin. (4) din Noul Cod fiscal, astfel: ,,În anul 2016, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l), cu excepţia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală.''
    Așadar, nu se datorează în anul 2016, contribuție la asigurările de sănătate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, dacă în aceeași perioadă fiscală persoana fizică este salariat, desfășoară profesii independente etc.

    Notă: Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, bazele lunare de calcul prevăzute nu pot fi mai mari decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia.

    Studiu de caz. Domnul Popescu Ionescu este cetățean român cu rezidență fiscală în țară. Acesta este de profesie jurnalist și încasează în luna ianuarie 2015 venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Potrivit contractului semnat, părțile au agreat stopajul la sursă a impozitului în procent de 16%, impozit final, iar venitul brut al acestei luni este de 10.000 lei. Cat este venitul net, ce impozite se rețin și plătesc, cunoscând ca aceste venituri sunt singurele realizate de persoana fizică?
   • raspuns5 (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:39)

    Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Benta

    Venit brut 10.000 lei
    Cheltuieli forfetare 40% = 4.000 lei
    Baza de calcul asigurări sociale 10.000 lei - 4.000 lei = 6.000 lei
    - reținere contribuție pensii = 6.000 x 10,5% = 630 lei
    - reținere contribuție sănătate = 330 lei
    Bază de calcul impozit pe venit= 6.000 - 630 - 330 = 5.040 lei
    Impozit pe venit 5.040 x 16% = 807 lei
    Total impozite și contribuții = 1.767 lei
    Venit net = 8.233 lei

    Notă: dacă s-ar fi aplicat procedura cu impozit anticipat 10%, acest procent se aplică la venitul brut, conform art. 72 din Codul fiscal. Deducerile se realizează prin depunerea declarației anuale de venit.

    Există un risc fiscal? Trebuie analizate condițiile de desfășurare independentă a activității. Și în anul 2016 regăsim criteriile de analiză a unei activități efectuate de o persoană fizică. Astfel reprezintă activitate independentă - orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin 4 din cele 7 criterii enumerate de art. 7 din Noul Cod fiscal. Dacă nu sunt îndeplinite aceste criterii, veniturile încasate de persoana fizică sunt aferente unei activități dependente/salariate.
  • r1 (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:58)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Noul Cod fiscal, adoptat prin Legea nr. 227/2015 a fost recent publicat în Monitorul Oficial și ne aduce modificări, unele de substanță, cu privire la impozitarea veniturilor din cedarea drepturilor de proprietate intelectuală - drepturi de autor și drepturi conexe realizate de persoanele fizice începând cu anul 2016.

   Dacă ar fi să sintetizăm impozitarea acestei categorii de venituri, observăm păstrarea unei proceduri similare de impozitare cu cea existentă în anul curent, aplicându-se o cotă de impozit pe venit de 16%, și introducerea obligației plății asigurărilor sociale pentru pensii în procent de 10,5%, concomitent cu obligația plății contribuției individuale la asigurările de sănătate în procent de 5,5%. Trebuie să precizăm că baza de calcul a impozitului pe venit este venitul brut realizat, diminuat cu o cotă de cheltuieli forfetare de 40% din venitul brut, iar asigurările sociale sunt plafonate superior. Obligația contribuției la sănătate se aplică cu derogare pentru unele categorii de persoane. Să dezvoltăm analiza fiscală pentru fiecare dintre aceste situații. Cota de cheltuieli forfetară este reglementată de art. 70 din Noul Cod fiscal.

   Procedura privind impozitul pe venitul din drepturi de proprietate intelectuală.
   Din punct de vedere fiscal, aceste venituri sunt considerate venituri din activități independente, iar raportându-ne strict la impozitul pe venit, sunt posibile două proceduri de impozitare. Acestea sunt particularizate din perspectiva plăților anticipate de impozit, pornind de la faptul că aceste venituri sunt încasate de persoana fizică în baza unui contract.
  • r2 (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:59)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Plată anticipată a impozitului în procent de 10% cu depunerea declarației anuale de venit.
   Potrivit art. 72 din Noul Cod fiscal, plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, au şi obligaţiile de a calcula, de a reţine şi de a plăti impozitul corespunzător sumelor plătite prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite. Impozitul care trebuie reţinut se stabileşte prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut. Impozitul care trebuie reţinut se plăteşte la bugetul de stat până pe data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul. În acest prim caz, persoana fizică are obligația să depună declarație anuală de venit, ocazie cu care se regularizează și diferența de impozit.

   Opţiunea pentru stabilirea impozitului final, conform art. 73 din Noul Cod fiscal.
   Persoanele fizice ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui contract şi este aplicabilă tuturor veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestui contract.

   În acest caz, impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetară de cheltuieli, după caz, şi contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă.

   Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final, respectiv persoana fizică nu mai depune declarație anuală de venit. Impozitul astfel reţinut se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
  • r3 (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:59)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Reținerea și plata asigurărilor sociale pensii în procent de 10,5%.
   Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă, datorează contribuţia de asigurări sociale individuale în cursul anului, sub forma plăţilor anticipate, plătitorii de venituri având obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii sumelor respective, conform art. 151 alin. (8)-(9) din Noul cod fiscal.
   Obligaţia reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie, se reţine şi se plătește de către plătitorul de venit până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile, acestea fiind obligaţii finale.

   Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă de 40% şi nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia, conform art. 149 din Noul Cod fiscal. Încadrarea în plafonul lunar reprezentând echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat se efectuează de către plătitorul de venituri.

   Legiuitorul stabilește și excepții. Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală.
  • r4 (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:00)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Obligatia plății contribuției de sănatate, regulă generală, conform art. 170 - 171 din Noul Cod fiscal.
   Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă.

   Foarte important : Pentru anul 2016 se introduce o dispoziție derogatorie de la plata contribuției de sănătate pentru persoanele fizice ce realizează și alte venituri supuse contribuției la sănătate, conform art. 171 alin. (4) din Noul Cod fiscal, astfel: ,,În anul 2016, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l), cu excepţia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală.''
   Așadar, nu se datorează în anul 2016, contribuție la asigurările de sănătate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, dacă în aceeași perioadă fiscală persoana fizică este salariat, desfășoară profesii independente etc.

   Notă: Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, bazele lunare de calcul prevăzute nu pot fi mai mari decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia.

   Studiu de caz. Domnul Popescu Ionescu este cetățean român cu rezidență fiscală în țară. Acesta este de profesie jurnalist și încasează în luna ianuarie 2015 venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Potrivit contractului semnat, părțile au agreat stopajul la sursă a impozitului în procent de 16%, impozit final, iar venitul brut al acestei luni este de 10.000 lei. Cat este venitul net, ce impozite se rețin și plătesc, cunoscând ca aceste venituri sunt singurele realizate de persoana fizică?
  • r5 (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:00)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Venit brut 10.000 lei
   Cheltuieli forfetare 40% = 4.000 lei
   Baza de calcul asigurări sociale 10.000 lei - 4.000 lei = 6.000 lei
   - reținere contribuție pensii = 6.000 x 10,5% = 630 lei
   - reținere contribuție sănătate = 330 lei
   Bază de calcul impozit pe venit= 6.000 - 630 - 330 = 5.040 lei
   Impozit pe venit 5.040 x 16% = 807 lei
   Total impozite și contribuții = 1.767 lei
   Venit net = 8.233 lei

   Notă: dacă s-ar fi aplicat procedura cu impozit anticipat 10%, acest procent se aplică la venitul brut, conform art. 72 din Codul fiscal. Deducerile se realizează prin depunerea declarației anuale de venit.

   Există un risc fiscal? Trebuie analizate condițiile de desfășurare independentă a activității. Și în anul 2016 regăsim criteriile de analiză a unei activități efectuate de o persoană fizică. Astfel reprezintă activitate independentă - orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin 4 din cele 7 criterii enumerate de art. 7 din Noul Cod fiscal. Dacă nu sunt îndeplinite aceste criterii, veniturile încasate de persoana fizică sunt aferente unei activități dependente/salariate.
 • taxarea profesiilor libere (Luni, 14 septembrie 2015, 16:06)

  Anonim [anonim]

  Referitor la profesiile libere, derulate pe CIF (traducători, mediatori etc.), dacă profesia liberă este derulată în timpul liber (pe lângă un contract de angajare la care se plătesc deja taxe):

  1. Cum se va plăti CASS și CAS, pe venit real, dacă rulajul lunar este inferior unui salariu minim pe economie? Raportat la încasări sau forfetar?

  2. Pentru mai multe CAEN-uri pe același CIF (profesii libere) se va plăti CASS și CAS pe fiecare CAEN?

  Multțumesc.
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:33)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Pentru ambele intrebari , pornind de la prezumtia ca aceste persoane au deja un contract de munca unde realizeaza un venit, consideram aplicabile urmatoarele taxe in anul 2016:

   -plata impozitului pe venitul net in procent de 16%

   -plata contributiei de sanatate, in procent de 5.5% pentru suma cumulata a veniturilor nete

   -plata contributiei la pensii in procent de 10.5% plafonata superior la nivelul de 5 x salariul mediu pe economie x 12 luni pentru toate aceste venituri

   Aceste sume sunt plati obligatorii iar daca persoana fizica doreste sa beneficieze de punctajul integral la pensie va achita si contributia angajatorului, in procent de 15.8% calculata la plafonul maximal.
 • Impozit imobil rezidential (Luni, 14 septembrie 2015, 16:12)

  Dragos S [anonim]

  Buna ziua,
  Pentru un imobil rezidential, garsoniera pana in 40 mp din Bragadiru, Ilfov, cu cat se va majora impozitul anual ? Imobilul este rezidenta de domiciliu, fara alte destinatii.
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:42)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos S

   Ce aduce nou anul 2016 din perspectiva impozitului pe construcții datorat de persoanele fizice?
   Ca să răspundem la această întrebare, reamintim faptul că impozitul pe construcții reprezintă un anumit procent din valoarea acelei construcții. Ca să nu existe dispute asupra valorii de impozitare a construcției, legiuitorul a stabilit prin lege cât este valoarea unui metru pătrat de construcție, având în vedere mai multe elemente obiective, cum ar fi materialul din care este realizată construcția (beton, lemn, chirpici etc.), respectiv rangul localității unde este situată această construcție.

   În anul 2015, valoarea de referință pentru calculul impozitului pe locuințe este suma de 935 lei/metru pătrat de construție, pentru clădirile din beton sau cărămidă. Procentul de impozit datorat bugetului local este de 0,1%. Prin înmulțirea suprafeței locuinței cu valoarea de referință, rezultă baza impozabilă pentru impozitul la bugetul local. Această sumă este influențată, redusă sau crescută, după caz, în funcție de rangul localității sau de vechimea construcției.

   Pentru anul 2016, persoana ce deține o locuință în proprietate la data de 31 decembrie 2015, datorează pentru aceeași clădire, un impozit, ce se calculează influențat de trei parametrii:
   a) o creștere semnificativă a bazei de impozitare aferente unei suprafețe de 1 metru pătrat de construcție, la suma de 1.000 lei, conform art. 457 alin. (2) din Codul fiscal. Și această valoare va fi influențată de rangul localității și de vechimea construcției, însă observăm că va fi o creștere de impozitare de cel puțin 6,95%, numai prin majorarea valorii de referință aferentă unui metru pătrat de construcție. Această majorare de impozit este obligatorie pentru proprietarul locuinței, chiar dacă Primăria decide să păstreze actuala cotă de impunere.
  • r2 (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:43)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos S

   b) procentele de impozitare pentru clădirile rezidențiale sunt între 0,08% și 0,2%, valoarea aplicabilă într-un an fiind stabilită de Consiliul local. Dacă ne raportăm strict doar la procentele de impozite, observăm posibilitatea Direcțiilor de specialitate din cadrul autorității publice locale să aplice impozite cel puțin duble.

   Procentul exact va fi stabilit de Consiliul Local intre cele doua valori.
 • venituri externe (Luni, 14 septembrie 2015, 16:14)

  Anonim [anonim]

  Pentru veniturile din străinătate (activități didactice, de pildă) impozitate în România, raportate prin Declarația 201, se plătesc CAS și CASS?
  Mulțumesc
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:48)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Pentru a va raspunde punctual la aceasta situatie ar trebui sa va comunic mai multe aspecte: daca Dvs desfasurati aceste activitati cu caracter repetitiv, legislatia presupune sa va inmatriculati o forma de organizare (PFA, intreprindere individuala, familiala) conform OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice. In acest context precizarile privind modul de impozitare a activitatilor independente din raspunsurile anterioare sunt aplicabile si veniturilor Dvs.

   Daca modul de realizare a veniturilor Dvs este printr-o alta forma pe care eu nu o identific in acest moment, raspunsul meu este faptul ca se impune o analiza punctuala dupa ce se identifica natura fiscala a veniturilor pe care le realizati.
 • persoana fizica -dezvoltator imobiliar (Luni, 14 septembrie 2015, 16:18)

  ion gabriela [anonim]

  ce taxe trebuie sa plateasca un dezvoltator imobiliar la vanzarea apartamentelor pe care le construieste , iar la anaf ce declaratii trebuie sa depuna si ce taxe sau impozite are de plata ?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:55)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion gabriela

   Din perspectiva impozitului pe venit, pentru persoanele fizice care realizeaza "activitati de dezvoltare imobiliara", sunt cateva aspecte de interpretare contradictorie:

   a) persoana fizica ce vinde locuintele considera ca realizeaza o vanzare de bunuri proprii la care impozitul este in procent de 2 sau 3% din valoarea pretului vanzarii in functie de perioada de detinere, [procedura dealtfel uzitata in fata notarilor publici.

   b) Eu personal nu sunt de acord cu aceasta procedura de impozitare si consider ca prin caracterul repetitiv al vanzarilor, aceasta persoana fizica dezvoltator imobiliar trebuie sa se inregistreze ca persoana fizica ce desfasoara o activitate independenta in contextul OUG 44/2008.

   Ulterior, se inregistreaza la autoritatea fiscala si conduce contabilitatea in partida simpla, inregistrand veniturile si cheltuielile aferente vanzarilor de locuinte.

   In acest context consider ca impozitul e in procent de 16% din vcenitul net prin procedura de impozitare a activitatilor independente.

   Caz particular pentru Dvs este obligatia inregistrarii in scopuri de TVA pentru vanzarea acestor constructii la depasirea plafonului de scutire.

   Din perspectiva TVA, a declaratiilor si raportarilor de depus, sunt multiple obligatii legale de respectat, ce exced volumului alocat pentru raspunsurile din aceasta sesiune online.

   Celalalte obligatii aplicabile activitatilor independente au fost dezvoltate in raspunsurile anterioare.
 • PFA (Luni, 14 septembrie 2015, 17:13)

  dan.c [utilizator]

  Buna ziua,

  Se da un PFA care face un profit brut lunar (venituri-cheltuieli) mai mare de 5 salarii medii. Ce are de plata?
  1. Imp pe profit 16% din profit sau la norma de venit
  2. CASS la 5 salarii medii
  3. Pensii la 5 salarii medii

  Corect? Va multumesc
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:57)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan.c

   Din perspectiva reglementarii aplicabile in 2016, singura contributie plafonata la 5 x salariul mediu brut pe economie este contributia individuala la pensii in procent de 10.5%. Pentru celelalte doua taxe obligatorii in procent de 5.5%-contributia la sanatate si impozitul pe venit de 16% nu avem baze plafonate, acestea calculandu-se la venitul net realizat.
 • cladiri rezidentiale persoane juridice (Luni, 14 septembrie 2015, 19:37)

  Doru [anonim]

  Buna ziua,
  In situatia in care o societate comerciala detine in patrimoniu mai multe apartamente care nu sunt folosite la nicio activitate economica, aceste cladiri se vor impozita ca si cladiri rezidentiale sau ca si cladiri nerezidentiale?
  Dar in situatia societatilor comerciale care construiesc blocuri de locuinte pentru a fi valorificate, aceste cladiri atata timp cat sunt in patrimoniul persoanei juridice sunt cladiri rezidentiale sau cladiri nerezidentiale?
  Cu stima
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:04)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Doru

   In opinia noastra, afirmatia Dvs este corecta.Ocazie cu care va reamintim faptul ca persoanele juridice care detin in proprietate cladiri, la data de 31 decembrie 2015 vor depune o Declaratie la directia de specialitate a Primariei.
   Termenul de depunere a declaratiei este 29 februarie 2016 iar prin acest formular se va aloca suprafata de constructie catre activitatea rezidentiala si catre cea nerezidentiala.
 • Pensionar PFA (Luni, 14 septembrie 2015, 21:59)

  Rodica Sangeorzan [anonim]

  Buna ziua,

  Urmeaza sa ma pensionez si voi continua activitatea ca PFA cu norma de venit. cod 6202 - Sectorul 3.

  1. Cum ma sfatuiti: activitate independenta sau dependenta? Sediul social va fi apartamentul in care locuiesc cu familia. Pentru activitate independenta va trebui sa am contract cu cel putin 2 firme ?

  2. Ce impozite va trebui sa platesc statului ca pensionar?

  Daca stiti ca sunt

  Multumesc mult
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:09)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rodica Sangeorzan

   Prevederile de la art. 150 din noul Cod Fiscal nu obliga persoanele fizice pensionate sa plateasca contributia individuala la pensii. Desigur, raman in vigoare obligatiile in vigoare privind impozitul pe venit (16%) si contributia de sanatate (5.5%)

   Activitatea unui PFA este supusa analizei reclasificarii in activitate dependenta . Atat prevederile actualului Cod Fiscal cat si cele ale noului Cod enumera 7 criterii de analiza. Este o ctivitate independenta activitatea persoanei fizice ce indeplineste minim 4 criterii din cele 7 regasite la art. 7 din Codul Fiscal.

   Din perspectiva formei de organizare, cea mai putin stresanta pentru persoana fizica , daca e sa ne raportam la birocratia fiscala, este incasarea sumelor de bani sub forma de salarii. Aceasta ar fi recomandarea noastra de desfasura o activitate dupa pensionare. Are insa dezavantajul ca este cea mai fiscalizata forma de incasare a veniturilor cu o taxare de circa 55%, fapt ce ingreuneaza negocierile salariale.
 • imp. pe venit-drepturi de proprietate intelectuala (Luni, 14 septembrie 2015, 22:07)

  dan.s [anonim]

  Buna ziua,
  Cum se calculeaza impozitul pe venit in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala
  ca impozit final cu retinere la sursa
  1. se aplica 16% la venitul brut ?
  sau
  2.16% la venitul brut minus cota forfetara de 40% ?
  sau ...?

  Multumesc.

  Art. 73. ...
  (2) Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetară de cheltuieli, după caz, şi contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă potrivit prevederilor ...
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:13)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan.s

   In raspunsurile anterioare regasim 5 sectiuni foarte detaliate cu privire la impozitul din drepturi de proprietate intelectuala. In esenta: cheltuiala forfetara de 40% se ia in considerare de catre platitorul de venit doar daca impozitarea se face prin stopaj la sursa cu procentul de 16%.

   Daca se opteaza pentru metoda impozitului anticipat de 10%, nu se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul nici cota de cheltuieli forfetare si nici contributiile sociale. Acesta se acorda la momentul depunerii Declaratiei 200 privind impozitul pe venit global, ocazie cu care se regularizeaza si diferenta de impozit de 6%.
 • Dividende (Marţi, 15 septembrie 2015, 6:49)

  matei [anonim]

  Conform noului cod fiscal se plateste CASS aferent veniturilor din investitii(dividende) in 2016 si daca da e 5,5%din toata suma sau e limitat?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:18)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui matei

   In anul 2016 cota de impozit pe dividende platite persoanelor fizice este de 16%.

   Legiuitorul introduce o derogare la obligatia platii contributiei individuale de sanatate in sensul ca nu se plateste aceasta contributie in anul 2016 daca persoana care incaseaza dividende realizeaza alte tipuri de venituri supuse contributiei la sanatate din categoriile : venituri din salarii, venituri din activitati independente etc.

   In cazul in care [ersoana fizica realizeaza in 2016 venituri din dividende, iar acestea sunt singurele venituri, se datoreaza contributia la sanatate in procent de 5.5%, calculata la venitul brut din dividende, fara ca aceasta contributie sa fie plafonata superior.

   Din anul 2017, legiuitorul stabileste reducerea impozitului pe dividend la procentul de 5% si introducerea obligatorie a contributiei individuale la sanatate plafonata superior la 5 x salariul mediu brut pe economie x 12 luni.
 • impozit pe dividende (Marţi, 15 septembrie 2015, 7:03)

  Andrei [anonim]

  Dintr-un articol Hotnews înțeleg că, citez:

  ”Nu se aplica impozitul pe dividend daca persoana ce incaseaza dividendul detine la societatea afiliata mai mult de 10% din capitalul social pe o perioada mai mare de 1 an.”

  Acest paragraf înseamnă că o persoană ce împlinește condițiile de mai sus nu mai trebuie să plătească impozit pe dividende?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:23)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Paragraful amintit de Dvs este aplicabil societatilor pentru cazurile in care acestea isi achita dividende. Societatea mama ce incaseaza dividende de la o societate afiliata este scutita la impozitul pe dividende cand aceasta detine mai mult de 10% din capitalul social al platitorului de dividende, pe o perioada mai mare de un an.

   Pentru persoanele fizice, veniturile din dividende sunt impozitate prin procedura impozitului pe venitul din investitii. In anul 2016, impozitul pe dividende este in procent de 16 % din dividendul brut si, de la caz la caz, vom analiza daca aceste dividende sunt in sfera contributiei la sanatate.
 • Impozit dividende persoana fizica? (Marţi, 15 septembrie 2015, 8:43)

  JonDoe77 [utilizator]

  Buna dimineata. Va rog sa lamuriti, daca puteti, cateva aspecte legate de dividendele ridicate de o persoana fizica.

  Sa presupunem ca o societate comerciala cu 4 asociati plateste 16% impozit pe profit, iar in 2016 distribuie dividende catre acestia. Ei, ca persoane fizice si asociati in cote egale la SRL-ul amintit, mai platesc impozit pe dividendele ridicate de la firma lor?

  Relatarile recente ale presei sunt confuze, ba se spune ca "dividendele primite de la o persoana juridica romana sunt neimpozabile", ba ca "impozitul pe dividende va fi redus de la 16% la 5% din 2017". Oare ultima formulare se refera doar la dividendele platite de o persoana juridica unei alte persoane juridice?

  In ce articol din Cod este reglementat impozitul pe dividende incasat de o persoana fizica de la un SRL?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:27)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui JonDoe77

   In varianta finala publicata in Monitorul Oficial, dividendele platite unor persoane fizice rezidente sunt supuse in 2016 unei cote de impunere de 16%. e la caz la caz, in functie de situatia personala a fiecarui participant la societate, trebuie analizat daca aceste dividende intra in sfera contributiei la sanatate.

   In esenta, daca persoana fizica realizeaza si venituri din salarii, sau e PFA etc la momentul incasarii dividendelor, nu se datoreaza aceasta contributie.

   In viitorul Cos Fiscal, impozitul pe dividende platit de persoanele fizice este reglementat de art. 91 - 98, pe seama veniturilor din investitii.
 • CAS in noul cod fiscal (Marţi, 15 septembrie 2015, 9:21)

  virgil [anonim]

  Daca un pensionar care are si un PFA trebuie sa plateasca si CAS dupa noul cod fiscal ca dupa cel din 2015 nu platea
  multumesc
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:29)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui virgil

   In anul 2016, persoanele fizice care desfasoara activitati independente si sunt pensionate NU datoreaza contributie la pensii, conform art 150 din noul Cod Fiscal.
 • venituri din strainatate (Marţi, 15 septembrie 2015, 10:35)

  Raisa [anonim]

  Buna ziua,

  Daca am un contract de colaborare cu o firma din america pe servicii IT, si lunar primesc bani in functie de orele prestate, aici in Romania ce contributii voi plati incepand cu 1.ian 2016? Multumesc!
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:32)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raisa

   In opinia mea, simpla realizare a acestor venituri printr-o colaborare cu o societate din strainatate poate functiona doar dupa inmatricularea persoanei fizice la Registrul Comertului ca PFA sau prin infiintarea unei societati. Vedem acesta obligatie legala prin caracterul repetitiv al activitatii si prin dispozitiile de la art. 7 ain. 1 din OUG 44/2008 cu modificarile ulterioare. In acest sens, consideram ca se impune sa analizati mai exact forma de organizare a activitatii si in functie de aceasta forma se poate detalia impozitarea.
 • I.I. (Marţi, 15 septembrie 2015, 11:08)

  mc [anonim]

  ce impozite/taxe trebuie platite (cu noul cod fiscal) la Intreprindere individuala fara nici un fel de activitate?multumesc
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:37)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui mc

   Prin lipsa activitatii trebuie sa intelegemmai exact stadiul in care se afla aceasta intreprindere individuala, respectiv: este radiata de la Registrul Comertului sau in perioadele anterioare nu au fost realizate venituri si au fost depuse declaratii cu sume pe zero.

   In prima situatie consideram ca nu se datoreaza impozite. In cea de-a doua situatie se datoreaza contributia individuala la sanatate calculata la salariul minim pe economie daca persoana fizica nu realizeaza alte venituri aflate in sfera contributiei de sanatate.

   Daca persoana fizica realizeaza venituri aflate in sfera contributiei de sanatate pentru alte activitati ale sale, nu se datoreaza nici aceasta contributie.
 • impozit pe cladire institutii publice (Marţi, 15 septembrie 2015, 11:46)

  simona [anonim]

  Instituțiile publice (de exemplu BNR-Banca Națională a României) care dețin în proprietatea proprie (care nu sunt proprietate de stat) clădiri nu mai sunt scutite de la plata impozitului pe clădire? Art. 456 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 227/2015 stabilește că impozitul pe clădiri nu se datorează pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale.....fără a mai face referire ca în vechiul cod și la clădirile instituților publice (clădirile proprietate a statului, a unităţilor administrativ-teritoriale sau a oricăror instituţii publice ). Este o scăpare a legiuitorului ?
  Multumesc
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:38)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui simona

   In opinia noastra poate fi vorba de o eroare de formulare a temeiului normativ. Va propun sa asteptam normele de aplicare unde pot fi dezvoltate notiunile de cladiri in proprietatea publica sau privata a statului
 • e adevarat? (Marţi, 15 septembrie 2015, 12:07)

  marinescu vergil [anonim]

  E adevarat ce se spune pe retelele de socializare, anume ca romanii din diaspora vor fi obligati, din 2016, sa achite 800 roni pe an sub forma de contributie medicala. Asta s-ar aplica celor care au resedinta pe teritoriul Romaniei, trecuta in Cartea de identitate.
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:45)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui marinescu vergil

   Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contributii la asigurarile de sanatate de catre persoanele fizice ce nu realizeaza venituri si nici nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele insarcinate care nu au venituri.

   In acest sens, cetatenii romani care isi pastreaza rezidenta fiscala in tara sunt in sfera contributiei la aceasta asigurare de sanatate.

   Reamintim faptul ca prin Ordinul 84/2012, cetatenii romani ce se afla in strainatate o perioada estimata la mai mult de 183 de zile au obligatia sa depuna la ANAF declaratii privind rezidenta fiscala.

   In esenta, legea nu se adreseaza numai acestor categorii de persoane ci si altor persoane, cum ar fi cele neasigurate, dar care incaseaza venituri la begru, agricultorilor care nu indeplinesc conditia de a fi impozitati perin transe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate.

   In acest context, confirm faptul ca persoanele cu rezidenta fiscala in Romania, cu domiciliul in tara, sunt obligate la plata acestei contributii calculata prin procentul de 5.5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar daca se afla in strainatate.

   Contributia este de circa 67 de lei/luna, corespunzator sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei.

   Foarte important: NU se datoreaza aceasta contributie daca esti co-asigurat, adica esti sotul, sotia sau fiul unei persoane asigurate din Romania
 • Intrebare (Marţi, 15 septembrie 2015, 12:46)

  Vlad [anonim]

  Care este impozitul pe dividente platit de o persoana fizica romana ce sta mai mult de 6 luni in afara tarii, dividentele fiind platite de o persoana juridica cu domiciliul in SUA iar banii sunt transferati in Romania?

  La momentul actual si la 1 Ianuarie 2017 va rog.

  Va multumesc!
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:50)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad

   Impozitarea este influentata de rezidenta fiscala a persoanei fizice. Daca persoana fizica nu si-a mai pastrat rezidenta fiscala in Romania, acest impozit NU se datoreaza in Romania.

   Daca persoana fizica isi pastreaza rezidenta fiscala in Romania, cota de impozit este:
   a) 16% pentru anul 2016, iar persoana fizica va analiza daca datoreaza si contributia de sanatate in procent de 5.5%. NU se datoreaza aceasta contributie daca persoana este salariata , PFA, etc

   b) In anul 2017, cota de impozit este de 5 % la care se adauga o contributie obligatorie la sanatate in procent de 5.5%
 • CAS profesii libere (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:09)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua,

  realizez venituri din exercitarea unei profesii liberale. Cand am inceput activitatea in 2006 am incheiat un contract de asigurare la Casa de Pensii si mi-am platit singur contributia. (cota integrala la 35% din salariul mediu)

  Ce se intampla cu acel contract de asigurare, tinand cont ca acuma pot opta sa platesc doar contributia individuala ? Nu imi vor cere cei de la Casa de pensii sa platesc ca si pana acum, pe langa acesti 10,5% ?
  In 2010 cand a fost in vigoare acea ordonanta 58 timp de cateva luni, am mers cu plata in paralel, practic am platit de 2x la pensii, iar cei de la Casa au spus ca puteam sa imi suspend contractul de asigurare.

  Acum care ar fi situatia ?
  Multumesc
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:54)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Platile de contributii la pensii efectuate in perioada 2006-2015 atat in baza contractului de asigurare cat si in baza Declaratiei 600 raman valabile si vor fi luate in calcul la punctajul pentru pensii. Incepand cu anul 2016, este obligatorie cota de contributii individuale in procent de 10.5% pentru veniturile realizate ca profesie independenta. Aceasta prelevare este obligatorie iar baza maxima de calcul este de 5 x salariul pe economie. In acest context, apreciez ca plata doar a acestei cote asigura doar o treime din punctajul la pensii. Trebuie sa urmarim modificarile legislative ce pot aparea in legea pensiilor.

   Facultativ, persoana fizica autorizata ce doreste un stagiu de cotizare complet, are dreptul sa achite si contributia angajatorului, de 15.8% . Aceasta este o decizie personala a fiecaruia dintre noi, avand in vedere ca legiuitorul permite plata optionala.
 • sediu social IMM (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:21)

  Radu [anonim]

  Credeti ca e functionala o solutie extrema de a muta sediul la o casuta postala (in unele tari stiu ca e posibil) sau la un birou de avocatura unde au mai multe sedii inregistrate?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:59)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Din perspectiva seriozitatii unei afaceri , existenta sediului intr-o casuta postala nu este agreabila. Pastrarea sediului social la avocat este doar o masura temporara. In acest context, asemenea pot fi discutabile , daca ne raportam la realitatea tranzactiilor.

   Daca suntem in situatia de a solicita inregistrarea in scopuri de TVA a societatii, trebuie sa probam capacitatea economica de a realiza respectivele tranzactii. In acest context, consider ca nu poate fi justificata conditia de detinere a spatului pentru a justifica activitatea economica iar inregistrarea in scopuri de TVA este respinsa.
 • Info Pensie PFA - deductibila? (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:36)

  eu unul [anonim]

  Buna ziua!
  Din 2016 ca urmare a Noului Cod Fiscal vor fi obligate si PFA-urile sa plateasca 10,5 la suta la sistemul public de pensii.

  Am 2 intrebari:

  1. cheltuielile cu plata la CAS sunt deductibile?
  2. Exista vreo certitudine/siguranta ca la pensie va conta si faptul ca s-a platit suplimentar via PFA? Adica pensia finala va fi sensibil mai mare fata de un angajat in conditii similare de munca( acelasi salariu, perioada de cotizare) mai putin sa detina PFA?

  Va multumesc!
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 15:08)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui eu unul

   Contributia la pensii recent introdusa pentru veniturile realizate de PFA, respectiv contributia pentru asigurarile de sanatate este deductibila la determinarea impozitului pe venit confrm art 68, alin 5 litera L din noul Cod Fiscal. In esenta, sumele sunt deductibile doar pentru partea obligatorie si nu pentrru cea platita facultativ.

   Personal, consider ca se va tine cont de banii platiti de contribuabili la bugetul de pensii cand persoana fizica se va afla in situatia de a se pensiona.
 • CAS din inchiriere imobil/apartament (Marţi, 15 septembrie 2015, 13:53)

  adrian [anonim]

  care sunt noile taxe care se platesc in urma obtineri de venituri din inchiriere
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 15:10)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian

   Veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate de persoanele fizice sunt impozitate intr-un mod mai favorabil decat in prezentdupa aplicarea noului Cod Fiscal din 2016. In acest sens, cota de cheltuieli forfetare este de 40% din venitul brut contractual.

   Se pastreaza aceleasi impozite, respectiv cel pe venit (16%) si contributia individuala la sanatate (5.5%), fara ca aceasta sa depaseasca plafonul de 5 salarii medii brute pe economie.
 • stadiu cotizare CAS (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:07)

  Dan [anonim]

  pt un PFA ce vechime in munca (stadiu de cotizare) se considera perioada de cotizare a CAS?
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 15:12)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Din pacate nu este reglementata foarte exact aceasta situatie in noul Cod Fiscal. In prezent, pentru plata contributiei de 10.5% se asigura o treime din stagiul de cotizare. Aici se impune sa urmarim modificarile normative
 • CAS si PENSIE PFA (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:20)

  mat2 [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt alta persoana si repet 2 intrebari de mai inainte . Va rog sa raspundeti cat se poate de clar !


  "Din 2016 ca urmare a Noului Cod Fiscal vor fi obligate si PFA-urile sa plateasca 10,5 % la sistemul public de pensii.

  Am 2 intrebari:

  1. cheltuielile cu plata la CAS sunt deductibile?
  2. Exista vreo certitudine/siguranta ca la pensie va conta si faptul ca s-a platit suplimentar via PFA? Adica pensia finala va fi sensibil mai mare fata de un angajat in conditii similare de munca( acelasi salariu, perioada de cotizare) mai putin sa detina PFA?"

  Va multumesc!
  • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 15:13)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui mat2

   Deducerea sumelor este precizata foarte clar, cpnform art 68, alin 5 litera L din Codul Fiscal. Mai mult nu a dispus legiuitorul si nici eu nu pot adauga
  • r2 (Marţi, 15 septembrie 2015, 15:15)

   Adrian Benta [hotnews.ro] i-a raspuns lui mat2

   Pentru a doua intrebare, si eu sunt ca si Dvs o persoana ce desfoasoara profesii independente dar si salariat. Voi contribui cu aceasta plata la buget. Imi doresc sa va confirm mai multe amanunte, dar deocamdata ele nu exista in legislatie.
 • CAS persoane fara venituri (Marţi, 15 septembrie 2015, 14:23)

  Livius Rakoczi [anonim]

  Buna ziua

  Puteti exprima o opinie pe problema constitutionalitatii CAS persoane FARA VENITURI:

  Art. 179 alin (3) din Noul Cod Fiscal cu referire la persoanele fara venituri cuprinde:

  (3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care nu au realizat venituri pe o
  perioadă mai mare de 6 luni, şi nu au efectuat plata contribuţiei lunare pentru această perioadă,
  contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea, se calculează prin aplicarea cotei
  prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a) asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori
  salariul minim brut pe ţară. "

  Asadar la aliniatul (3) - deseori omis in media - se mentioneaza faptul ca IN LUNA in care se VA declara la autoritatea fiscala drept persoana fara venituri CONTRIBUTIA IN ACEASTA LUNA ESTE DE 7 (SAPTE) ORI COTA NORMALA = in jur de 400 Lei.

  In legislatia de sanatate (NEABROGATA prin Noul Cod Fiscal) sunt prevazute pentru asigurare de sanatate:
  - PLATA CONTRIBUTIEI (DEVENITA OBLIGATORIE prin NCF)
  si
  - INCHEIEREA UNUI CONTRACT DE ASIGURARE.

  Simpla achitare a contributiei nu inseamna si asigurat.

  Dar in Legislatia din domeniu sanatatii - ptr. incheierea unui contract de asigurare - persoanele FARA VENITURI IN PERIOADA DE PRESCRIPTIE pentru a deveni asigurat trebuie sa achite 6 LUNI ANTERIOARE lunii in care devine asigurat plus penalitati si majorari!

  Asadar o persoana fara venituri si care nu a achitat in ultimele 6 luni CAS (marea majoritate a cazurilor) se duce si se inregistreaza LA Fsi mai are de platit urmatoarele pentru a deveni asigurat:

  Prima luna - 7x5,5%x1050 (SMB)= cca 400 Lei
  6 LUni anterioare - 6x5,5%x4050 (SMB)= cca 350 Lei
  Majorari si penalitati (cf. Noul cod fiscal) = estimez inca o data suma din contributie.

  Ar insemna o plata de 13 (7+6) contributii lunare + penalitati.

  Cum poti obliga o persoana FARA VENITURI sa achite mai mult de 1000 lei la momentul asig.de sanat.si cum se impaca acest aliniat cu "Justa așezare a sarcinilor fiscale" din CONSTUITUTIE
 • r (Marţi, 15 septembrie 2015, 15:21)

  Adrian Benta [hotnews.ro]

  Nu este o omisiune intentionata prezentarea faptului ca o persoana "prinsa" dupa o perioada mai mare de timp plateste contributia la o baza de calcul pentru luni. Aceasta este o sanctiune de nerespectare a legii. Eu consider ca romanii sunt niste oameni minunati si cinstiti . Prin urmare, teza principala este de a-si depune declaratia in termen de 15 zile de la momentul in care nu mai realizeaza venituri si nici nu sunt scutiti la plata contributiei. Analizez obligatia de a face si nu sanctiunea pentru nerespectarea acestei obligatii.

  Din perspectiva constitutionalitatii acestei masuri, consider ca temeiul normativ este foarte discutabil. Notiunea de "justa impunere" poate fi tradusa in cel putin doua moduri contradictorii. Primul mod, cel mai usor, porneste de la faptul ca nu poti sa ceri o taxa de la persoana ce nu au venituri. Aici vorbim de oameni seriosi, cinstiti, nu de evazionisti.

  A doua interpretare a justetei impunerii consta in fatul ca nu reprezinta o scutire ci tocmai permisiunea de a se plati niste taxe. In principiu, daca soliciti niste servicii publice, trebuie sa participi la finantarea acestora. Insa eu sunt adeptul primei interpretari: nu poti solicita taxe de la oameni care nu au venituri, iar forma din 2015 cu interpretarea platii optionale a obligatiei mi se pare cea mai corecta.
 • multumiri (Marţi, 15 septembrie 2015, 15:25)

  Adrian Benta [hotnews.ro]

  Stimati prieteni intr-ale fiscalitatii,

  Va multumesc frumos pentru intrebarile Dvs, intrebari foarte la obiect si care reflecta o profunda modificare a structurilor fiscale care afecteaza multe categorii profesionale.

  As dori inainte de fiscalitate, sa va urez o zi frumoasa, multe realizari, multa sanatate langa cei dragi.

  Din perspectiva fiscala va urez: Taxare placuta!

  Cu respect,
  Adrian Benta
 • Raspuns "r" - CAS persoane fara venituri (Marţi, 15 septembrie 2015, 16:11)

  Livius Rakoczi [anonim]

  Buna ziua

  Din pacate nu a-ti raspuns concret asa ca reformulez:

  Va reamintesc ca in prezent preved. legale sunt astfel:

  "Persoanele care nu realizează venituri, PENTRU A DOBANDI CALITATEA DE ASIGURAT, au obligaţia
  plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate."

  Asadar exista OBLIGATIA (DE PLATA Contrib.) DOAR "PENTRU A DOBANDI CALITATEA DE ASIGURAT" rezulta deci implicit in lipsa achitarii contributiei STATUS DE NEASIGURAT si PLATA TUITUROR SERVICIILOR MEDICALE (cu exceptia celor gratuite din lege).

  Prin NCF se VA obliga la o INREGISTRARE (cu depunere declaratie) si PLATA (7 COTE) in PRIMA LUNA.

  In ianuarie 2016 contribuabilul Adrian Bertea (persoana fara venituri) si care nu a achitat contributia la sanatate SI NICI NU A BENEFICIAT DE NICI UN FEL DE SERVICU MEDICAL in sistem de asig. de sanatate FNUASS (CAS) - A achitat in sistem privat serviciul medical eventual - se prezinta la organul fiscal pentru a se inregistra in evidenta drept CONTRIBUABIL FISCAL - PERSOANA FARA VENITURI.

  Sa inteleg ca in interpretarea dvs. "evazionistul" Adrian Bertea va achita 13 contributii (5,5% din 1050 leix 13) 7 luna inregistrarii (SANCTIUNEA) plus 6 luni anterioare + majoratri si penalitati - d.

  Asadar sanctionarea "evazionistului" - FARA VENITURI este de 1500 lei este modul cum se va aplica prevederea din NCF.

  Credeti ca Admin.fiscala este pregatita SI Guvernul a estimat numarul de persoane care SE VOR PREZENTA la ghiseul admin. fiscale incepand cu implementarea NCF.

  Practic insemna ca incepand cu ianuarie 2016 TOTI CETATENII ROMANIEI INDIFERENT DE SITUATIA LOR FISCALA (CU SAU FARA VENITURI) VOR FI INREGISTRATI IN BAZA DE DATE Directiilor Finantelor Publice. (recensamant fiscal?!)

  Va reamintesc ca NCF NU este legea Sanatati!

  asadar:

  - Dupa plata a 7 contributii ("sanctiune evazionistului" dupa cum spuneti) Adrian Bertea NU ESTE ASIGURAT DACA NU ACHITA SI ALTE 6 LUNI + MAJORARI.

  Am inteles corect?

  Mai grav este legal si constitutional
 • IMPOZIT PE VENITURI DIN STRAINATATE (Marţi, 15 septembrie 2015, 19:17)

  CRISTIAM [anonim]

  Lucrez in domeniul Petrol - intr-o tara araba.
  Am reziedenta in acest Stat , in care NU SE PLATESC IMPOZITE.
  Contractul de munca- nu este PERMANENT. Se face pe un singur an si se poate incheia mai devreme sau se poate extinde, functie de nevoile Companiei.
  In rezumat - Nu am contract permanent, Am rezidenta dar Statul in care lucrez - Nu percepe impozite pe salariu, Sunt plecat din tara mai mult de 200 zile/an.
  Am in intretinere 2 copii minori, Sotia Studenta si parintii.Platesc TVA la produsele consumate de familie, si toate taxele pt. Casa, masina etc.
  Trebuie sa declar si sa platesc IMPOZIT PE VENITUL realizat in strainatate
 • inchiriere locuinta (Marţi, 15 septembrie 2015, 19:34)

  mihaila constantin nistor [anonim]

  daca inchiriez o locuinta, dar in 2016 o sa am mai putin de 5 contracte de inchiriere pe acea locuinta, respectiva locuinta se considera rezidentiala sau nerezidentiala, adica se impoziteaza cu un impozit pe cladire cuprins intre 0.08% -0.2% din valoarea locuintei sau cu un impozit pe cladire cuprins intre 0.2% -1.3% din valoarea locuintei ? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
 • Despre romani (Marţi, 15 septembrie 2015, 21:15)

  Petrariu Sorina [anonim]

  Buna ziua!
  1. Daca o persoana lucrează cu acte in străinătate mai este obligat sa plătească impozit si în țara doar fiindcă are cetățenie romana?
  2.Toți romani aduc bani in țara si ii cheltuie in magazine mari care plătesc impozite, se duc pentru tratament la cabinete particulare care plătesc impozite. Întrebarea pe ce se cheltuiesc bani din impozite fiindcă spitale, șosele, crearea locurilor de munca bine plătite, nu sunt în Romania?
  (Am un prieten care a terminat facultatea, master-ul și doctoratul într-o anumita meserie, când s-a dus sa se angajeze, șeful i-a zis ca e prea calificat și plătește prea mult impozit pentru el. Nu e prima data când aud asta. Termini 10 ani de facultate și statul nu ne ajuta cu nimic. Asa o sa ne oblige statul sa mergem sa dezvoltam și sa le aducem profit altor tari decât în țara noastră. Multi romani cu școală deja au cetățenie germana, italiana, spaniola s.a. La noi nu sunt decât taxe și impozite mărite. Asta ca o paranteza)
 • ce anume trebuie sa platesc la buget!?!!! (Marţi, 15 septembrie 2015, 23:57)

  Ionel [anonim]

  mentionez, ca m-a aflu in afara tarii din 2009; platesc toate taxele in tara in care ma aflu,in Romania nu obtin si nu detin nici un bun imobiliar, nu desfasor nicio activitate pe teritoriul Romaniei;simplul fapt ca, pe pasaport figureaza domoiciliul di Romania,ma face bun de plata!?!!!
 • impozit cladire cu destinatie pensiune (Miercuri, 16 septembrie 2015, 10:08)

  Cristi [anonim]

  Detin ca persoana fizica o cladire cu destinatie pensiune.Nu e complet amenajata, nu e sediul unei firme, nu se efectueaza nici o activitate economica.Cum se calculeaza impozitul pe cladire cf. noului cod fiscal? Multumesc.
 • IMPOZIT PE VENITURI DIN STRAINATATE (Miercuri, 16 septembrie 2015, 11:18)

  Georgeta Enache [anonim]

  Buna ziua,

  Fiica mea lucreaza (cu contract de munca ) de aproximativ 5 ani la o companie aeriana din Emiratele Arabe Unite. Are rezidenta in acest stat , in care NU SE PLATESC DEOCAMDATA TAXE SI IMPOZITE. Trebuie sa declare si sa plateasca IMPOZIT PE VENITUL realizat in strainatate atata timp cat ea are rezidenta in EMIRATELE ARABE UNITE?

  Va multumesc anticipat
 • Romanii care realizeaza venituri in strainatate (Miercuri, 16 septembrie 2015, 12:08)

  Gloria Dusmanu [anonim]

  Din 2011 locuiesc in Germania, sunt luata in evidnta la primaria orasului unde domiciliez. Sunt angajat cu forme legale si platesc toate contributiile , am asigurare europeana de sanatate. Mi am pastrat cartea de identitate cu domiciul in Romania.
  Intrebare 1: ce contributii datorez statutului roman incepand de la 1 ianuarie 2016?
  Intrebare 2: Care este termenul limita d dpuner a declaratiei fiscale?
 • personal navigant maritim (Miercuri, 16 septembrie 2015, 15:56)

  anonim [anonim]

  Sunt personal navigant pe perioada determinata (4-5 luni) la o companie americana de nave croaziere. Intre contracte stau 1-2 luni in tara unde am rezidenta. Analizele care imi sunt necesare imbarcarii le fac numai la clinici private agreate de companie si platesc integral toate analizele si controalele medicale.
  Ce contributii trebuie sa platesc statului roman incepand din 1 ian 2016?
 • intrebare contributie la stat (Miercuri, 16 septembrie 2015, 21:32)

  Veronica [anonim]

  Buna ziua,
  locuiesc in Cehia de 8 ani si am rezidenta permanenta acolo de 3 ani. Trebuie sa platesc vreo contributie in Romania?
  Multumesc
 • Copii (Miercuri, 16 septembrie 2015, 23:32)

  Cristi [anonim]

  Daca am o fetita de 3,5 ani.... trebuie sa platesc ptr ea la CNAS??? sau sotia daca e somera la fel???

  Multumesc?

  Este o prostie foarte mare chestia cu persoanele fara venituri..
 • Românii din străinătate, TAXAŢI ÎN ŢARĂ (Joi, 17 septembrie 2015, 10:52)

  catalin [anonim]

  mentionez ca lucrez cu contract legal in Austria pe perioada nedeterminata... imi platesc impozitele statului austriac plus asigurarile aferente... sunt posesorul lui Ecard.... trebuie sa platesc conform noului cod fiscal acei 800 lei anual ce reprezinta acele asigurari pentru persoanele din strainatate ce nu au venituri in tara.... daca fac dovada cu Ecardul...pentru ca aseara am vazut intr-o emisiune de televiziune ce a dezbatut acest subiect ca persoanele ce lucreazacu contract legal intr-o tara straina nu trebuie sa plateasca acea taxa, mai ale daca poseda Ecard... iar aceasta poate fi folosit si pe teritoriul Romaniei....
 • Informatii (Joi, 17 septembrie 2015, 14:51)

  Vio [anonim]

  Eu lucrez in Austria cu contract mai exact gewerbe(persoana fizica autorizata),posesoare Ecard care este valabil si in Romania.La casa de asigurari am adus formularul E106 din care rezulta ca imi platesc asigurarile medicale in Austria si sunt inregistrata si la medicul de familie in Romania.La o consultatie la medicul de familie din Romania imi vine in Austria de plata.Intrebarea mea este-In aceasta situatie eu trebuie sa mai platesc conform noului cod fiscal cei 800 ron? Multumesc anticipat
 • conventii civile (Joi, 17 septembrie 2015, 20:48)

  LSZ [utilizator]

  Buna ziua
  Citind noul cod fiscal am observat ca s-a renuntat la art.52 din L.571/2003, ma rever la acele venituri "controversate" realizate in baza contractelor/conventiilor civile unde se aplica retinere la sursa.
  Unele dintre aceste venituri apar la definitivarea veniturilor din alte surse.
  Intrebarea mea este ca are vreo legatura cu decizia 363/2015 ca a disparut aceasta categorie de venituri din noul cod fiscal?
 • Diaspora (Vineri, 18 septembrie 2015, 1:14)

  Florin [anonim]

  Scurt.Ce vreti de la romanii din diaspora?
 • taxe (Duminică, 20 septembrie 2015, 20:52)

  x [anonim]

  ce este rezidenta fiscala? cum se obtine sau cum se renunta la ea?
 • obligatii fiscale a rezidentilor (Luni, 12 octombrie 2015, 17:49)

  constantin ionescu [anonim]

  Buna seara,
  Care sunt obligatiile unei persoane de nationalitate roman ,dar care este rezident in alt stat din afara UE dar cu care statul roman are acord de evitare a dublei impuneri,fata de ANAF.
  Multumesc
 • intrebare (Luni, 9 noiembrie 2015, 10:55)

  PETRESCU M [anonim]

  buna ziua am magazin onlain un srl cu sediul firmei acasa si activitatea anbulanta imi puteti spune daca imi trebuie contract cu rebu si autorizatie de functionare de la primarie specific nu tin marfa pe stoc comenzile se efectueaza doar pe baza de comanda multumesc
 • plata contributiei la asigurari (Vineri, 27 noiembrie 2015, 6:35)

  Lupea Mariana [anonim]

  date:
  - cetatean roman cu rezidenta in Emirate,
  - nu lucreaza,
  -are 2 copii cu cetatenie romana
  -copii nu primesc nimic de la statul roman
  - orice document al copiilor (certificate de nastere, pasapoarte) se platesc cu foarte multi bani la ambasada
  - scoala se plateste in Emirate
  -totii membrii familiei platesc in Emirate asigurari de sanatate
  -cum poate acest cetatean sa nu plateasca in Romania asigurari de sanatate, deoarece nu beneficiaza de nimic de la statul roman
  Va multumesc!
 • Impozit pe apartament (Miercuri, 2 decembrie 2015, 11:48)

  DRAGUT PICA [anonim]

  Intr-un apartament care este si locuinta, suntem trei persoane fizice autorizate care desfasuram o activitate de birou.
  As vrea sa stiu care va fi impozitul care se va plati incepand di 2016 dupa Noul Cod Fiscal.
  Va multumesc anticipat!
 • info (Luni, 7 decembrie 2015, 11:20)

  Ion [anonim]

  Buna ziua,
  Lucrez in strainatate de 5 ani, cu contract de munca legal si platesc acolo toate taxele legate de fisc.Sotia lucreaza de 6 luni cu contract pe 1 an.Avem adresa de domiciliu in Romania, iar acolo am contract de inchiriere.Voi mai plati si in Romania?Multumesc
 • intrebare (Miercuri, 16 decembrie 2015, 14:09)

  I.C. [anonim]

  Sunt cetatean canadian si roman.Locuiesc in Canada si incepand cu data de 1 Ian.2016 ce suma datorez eu statului roman in baza modificarilor survenite recent si de ce anume drepturi beneficiez eu in Romania pentru plata acestor sume.Multumesc .
 • //// (Marţi, 22 decembrie 2015, 3:30)

  ileana sarbu [anonim]

  buna seara ,locuiesc in Italia de 20 de ani avind dubla cetatenie .Aici sintem proprietarii unei case dar avem proprietati si in romania din comoditate am refacut pasapoartele in consulatele din italia dar am fost conditionati sa avem residenta in Romania .acum avem dificultati cu noile legi care apar tot timpul acolo pt plata diverselor taxe ( cass) o taxa care noi o platim si aici am vrea sa renuntam a rezidenta din Romania in acest caz sintem scutiti de aceste taxe sau am avea de platit penalitati ? multumesc
 • Reducerea de tva de la 24% la 20% (Luni, 28 decembrie 2015, 8:10)

  bejan mariana [anonim]

  Cum voi proceda cu marfa din magazin la 1ianuarie 2016, ramane cu pretul vechi, sau trebuie sa scad pretul? Care este procedura?Sunt platitor de tva.
 • profesii libere (Marţi, 29 decembrie 2015, 12:26)

  dinu iulia [anonim]

  buna ziua,
  profesia de farmacist este o profesie libera .
  pot sa lucrez ca si pfi inregistrat la anaf sau pe contract de munca ?
  multumesc
 • contabilitate (Duminică, 3 ianuarie 2016, 12:15)

  manita mihaela [anonim]

  1.Ce impozite si taxe plateste o intreprindere individuala cu profil agricol ,platitoare de tva in2016 la vanzarea unui teren al intreprinderii individuale unei persoane fizice ?

  2.in anul 2015 o intreprindere individuala ,cu profil agricol,are pierdere la finalul anului 2015, nu a platit contributie la pensii in cursul anului . E obligatoriu in 2015 sa plateasca contributie la pensii in 2015?
 • Microintreprindere (Vineri, 15 ianuarie 2016, 16:40)

  David Kres [anonim]

  Stimate domn,
  Momentan lucrez ca PFA pentru o firma din Austria, am cod caen 4619-Intermedieri in comertul cu produse diverse(practic firma din Austria isi vinde echipamentele catre clientii finali din Romania, prin distribuitori romani(SRL-uri) iar eu ma ocup de relatia cu distribuitorii si particip la targuri si la demonstratii cu echipamentele comercializate de aceasta firma)
  Art. 47 lit. b spune:
  O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii...
  - a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;
  Pot sa fiu microintreprindere - este consultanta/management ce fac eu?
  Sub ce forma ma sfatuiti sa ma organizez ?
 • cota forfetare la contract de cedare folosinta bun (Miercuri, 3 februarie 2016, 12:55)

  dinu [anonim]

  doresc sa stiu daca noul cod fiscal a majorat la 40% cota forfetara pt cedare folosinta bunuri(o persoana fizica da in chirie un spatiiu in cladire nerezidentiala unui srl)
 • contract de comodat (Joi, 4 februarie 2016, 16:26)

  SMEUREANU CARMEN [anonim]

  Buna ziua ,
  Se mai poate intocmi contract de comodat intre doua persoane juridice cu persoane afiliate , potrivit Noului Cod Fiscal , avand in vedere obligativitatea intocmirii dosarului preturilor de transfer ?
  Va multumesc !
 • Impozit Cladiri Cabinet Medic de Familie (Marţi, 9 februarie 2016, 14:23)

  Florin C. [anonim]

  In conformitate cu prevederile art. 456, lit h, din Legea nr. 227/2015 - codul fiscal - Clădirile unităţilor sanitare publice, cu excepţia încăperilor folosite pentru activităţi economice; sunt scutite de plata impozitului pe cladire.
  Am un gru de medici care au depus cerere de scutire pentru plata impozitului pe cladire in conformitate cu prevderile art. mentionat mai sus. Acestia, mai fac referire la Legea nr. 629/2001, art.1.
  Fac precizare ca spatiile sunt proprietate medicilor de familie.
  Intrebarea sunt platitori de impozit pe cladiri nerezidentiale persoane fizice, în înţelesul art. 453 lit. e) din Codul fiscal, în categoria clădirilor nerezidenţiale sunt incluse acele clădiri care sunt folosite pentru activităţi administrative, de agrement, comerciale, de cult, de cultură, de educaţie, financiar-bancare, industriale, de sănătate, sociale, sportive, turistice, coroborat cu Art. 458: Calculul impozitului pe clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice
  (1)Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii care poate fi:
  a)valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă;
  b)valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;
  c)valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.
 • impozit pe teren (Miercuri, 10 februarie 2016, 9:51)

  maria alionescu [anonim]

  buna ziua
  va rog sa imi raspunde-ti daca la un teren intravilan unde am declarata la primaria orasului o casa cu curte in suprafata totala casa 230mp si curte 15omp si apoi tot acolo linga casa mai am si ,teren declarat arabil 510 mp la calculul impozitului mi se impoziteaza casa si constructiile si terenul de sub casa apoi mi se mai impoziteaza si"' afirmativ"' primi 400 mp tot ca si teren cu constructii si curti ramanad ca teren arabil doar 110mp.terenul este pozitionat in spatele casei nu mai are o alta pozitie la starda unde sa poata fi costruit un nou imobil.
  Am citit codul fiscal dar nu inteleg cum se mai ia inca o data in calcul terenul
  .Multumesc pentru raspuns
 • Casa de sanatate-medic/srl (Joi, 11 februarie 2016, 10:44)

  Jica [anonim]

  Un medic care a infiintat un srl poate sa lucreza cu Casa de asigurari de sanatate daca lucreaza pe baza de contract de colaborare cu mai multe clinici private?
 • pensiuni -impozit pe cladiri (Luni, 15 februarie 2016, 19:32)

  geanina [anonim]

  Daca un I.I sau P.F.A ofera servicii de cazare in locuinta propie nu trebuie impozitata ca si persoana nerezindetiala?( doar ce depaseste cinci camere?)
  Va multumesc!
 • care sunt contributiile obligatorii (Luni, 22 februarie 2016, 13:14)

  Mocanu Carmen [anonim]

  In cazul in care beneficiez de indemnizatie de consilier local.
  1.Care sunt contributiile obligatorii care o sa mi sa opreasca conform noului cod fiscal incepand cu 1 ianuarie 2016?
  2. Unde vor fi trecute in declaratia 112?
 • imobil detinut de pj , destinatie rezidentiala (Miercuri, 9 martie 2016, 14:41)

  olguta s [anonim]

  Persoana juridica care detine in proprietate 2 imobile, unul dintre ele cu destinatie rezidentiala ( fara desfasurare activitate economica) mai poate deduce societatea cheltuiala de la intretinere (gaze, gunoi, apa)?
 • Legea 227/2015 art. 110 impozit venit din jocuri (Sâmbătă, 12 martie 2016, 14:11)

  Ionut S. [anonim]

  Buna ziua,

  In legea 227/2015 art 110 alin.7 - impozitul pe venitul din jocuri de noroc de la distanta - nu se specifica clar cum se iau in calcul aceste venituri. Orice retragere din contul organizatorului este considerata venit, chiar daca balanta totala a contului este negativa, deci per total se inregistreaza pierdere? Sau numai plusul rezultat in urma diferentei dintre depozite si retrageri se considera venit si trebuie impozitat? Va multumesc in avans, cu stima.
 • decl. 394 (Vineri, 18 martie 2016, 9:41)

  nerghes viorel [anonim]

  Activitatea cod Caen 0230,,colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontana,, respectiv ciuperci si fructe de padure din flora spontana, NU de cultura, , prevazute la art. 103 alin 2 si art 105 din Cod Fiscal precum si achizitiile de bunuri din patrimoniul personal al persoanelor fizice prevazute la art. 62 lit. m din cod Fiscal, ALTELE decat cele prevazute la Cap. V si cap IX : se incadreaza in prevederile Ord. 3769/2015 avand in vedere sintagma ,,alte bunuri si servicii de la punctulD- rezumat declaratie ?
 • plata sanatate la vanzarea unui imobil propietate (Duminică, 27 martie 2016, 20:17)

  GOLDAN AURELIA [anonim]

  in cazul in care vand un imobil propietate personala si sunt pensionara mai platesc sanatate 5.5
 • codul fiscal (Miercuri, 30 martie 2016, 22:34)

  virgil [anonim]

  o persoana fizica salariata , inregistrata in scopuri de TVA ca dezvoltator imobiliar, plateste in anul 2016 CASS ?
 • INGRIJIRE BATRANI AUSTRIA (Miercuri, 6 aprilie 2016, 16:18)

  Popa Elena [anonim]

  Doresc sa aflu un raspuns pentru miile de ingrijitoare care muncesc in Austria.....Eu sunt un exemplu ....muncesc cu PFA am un contract cu familia stau 6 luni in Ro 6 luni in At am minimul pe economie in At platesc toate dariile statului Austriac...deci 182 de zile sunt in At,,,,,,Am vreo obligatie fata de statul roman?????multumesc in numele tuturor ingrijitoarelor
 • Administrez un PFA printr-o procura, proprietara f (Joi, 18 august 2016, 18:59)

  brabete [anonim]

  Administrez un PFA printr-o procura, proprietara fiind plecata in strainatate unde lucreaza cu contract , iar eu lucrez de asemeanea cu contract de munca in tara sunt obligata sa mai platesc CAS pentru perioada 2011-2015?
 • IMPOZIT CLADIRE (Miercuri, 26 aprilie 2017, 13:02)

  IULIA PLESA [anonim]

  Buna ziua,am inchiriat un imobil unui ONG,cod CAEN " fara activitate economica", scopul activitatii reiesit din fisa fiscala ANAF este "ingrijire zilnica copii", nu deduce cheltuieli cu utilitatile. Ce destinatie are imobilul? Este rezidential sau nerezidential?
  Multumesc .
 • CASS depozit bancar pf cu dubla nationalitate (Vineri, 3 noiembrie 2017, 13:27)

  daniel [anonim]

  1/ Este legal ca sa ti se ceara retroactiv CASS-ul din 2012 pana in prezent la un depozit bancar din Ro pt un cetatean cu dubla nationalitate dar care are rezidenta intr-un alt stat stabilita cu mult inaintea lui 2012? Deocamdata primit impunere pe dobanzile anului 2012. Sunt doua aspecte neclare legal: retroactivitatea mare(suntem in 2017, deci 5 ani in urma) si legalitatea impunerii.
  2/ exista un acord fiscal intre statele Romania si Franta pentru venituri diverse realizate in strainatate din dobanzi , chirii , etc ca sa evit dubla impunere si daca puteti sa-mi trimiteti link-ul respectiv?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by