​Aflat intr-o scurta vizita in tara noastra la invitatia Guvernatorului Isarescu, Ewald Nowotny, guvernatorul Bancii Nationale a Austriei s-a intalnit vineri inainte de pranz atat cu presedintele Iohannis cat si cu premierul Dacian Ciolos. Dupa amiaza el va conferentia la sediul BNR, unde se va intretine apoi cu Isarescu, cei doi guvernatori fiind legati de o mai veche prietenie. Austriecii controleaza Raiffeisen Bank si BCR, doua dintre cele mai mari banci locale, astfel incat discutiile nu puteau ocoli viitorul bancilor romanesti cu capital austriac, darea in plata, desi invitatia fusese facuta cu mult inainte de a intra legea in vigoare.

Guvernatorul Bancii Austriei, Ewald NowotnyFoto: OeNB

In dicutia avuta la Presedintia Romaniei, Nowotny a abordat in cele circa 30 de minute cat a avut loc discutia, situatia in ansamblu a bancilor austriece, expunerea pe care acestea o au in tara noastra, precizand ca priveste "cu ingrijorare" anumite initiative legislative (darea in plata, cel mai probabil- n.red) care pun in discutie stabilitatea si predictibilitatea sistemului financiar, au spus pentru HotNews surse apropiate discutiilor. Nowotny s-a aratat ingrijorat nu atat de legea in sine cat de semnalul pe care aceasta il da in randul investitorilor veniti in Romania, desi, a mai spus guvernatorul austriac, poate intelege asemenea initiative.

Dupa intalnirea cu Presedintele, Nowotny s-a deplasat la sediul Guvernului, unde a discutat cu premierul Ciolos. In linii mari, temele abordate au fost aceleasi, in intalnirea cu premierul abordandu-se in plus si noua dimensiune regionala a prezentei bancare austriece dupa ce americanii si britanicii au preluat o treime din Grupul Erste.

Guvernatorul austriac va conferentia vineri dupa amiaza la sediul BNR pe tema perspectivelor economice ale Europei. Guvernatorul Austriei este insotit la Bucuresti de sotie, dar aceasta nu participa la intalnirile oficiale, rezervandu-i-se un program special, bazat pe vizite la diferite obiective turistice.