Peste 300 de brokeri falsi au fost scosi din piata si sunt cercetati, iar acesta este un semn de insanatosire a pietei autohtone de capital, a declarat vineri Mircea Ursache, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), citat de Agerpres. "Alerta publica se refera la faptul ca piata de capital invadata de asa-zisii falsi brokeri a ajuns la momentul adevarului. Institutiile statului si-au facut datoria. Peste 300 de brokeri falsi au fost scosi din piata si sunt cercetati. Este un semn de insanatosire", a spus Mircea Ursache la a doua editie a "Banii Tai Expo".

Mircea Ursache, vicepresedinte ASFFoto: Hotnews

Alaturi de noi toate institutiile statului au lucrat astfel incat, si aici transmit semnalul de incredere, pentru cei care vor fi prezenti in aceste zile in Piata Universitatii, sa aiba incredere in piata reglementata si autorizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Acesta este piata sanatoasa. Acesta este piata in care trebuie investit. Acesta este in care se castiga. Sunt semnale de insanatosire a pietei noastre de capital", a adaugat Ursache.

Acesta a mai afirmat ca institutia a primit, timp de doi ani, semnale legate de operatiuni derulate de astfel de brokeri la finalul carora investitorii pierdeau banii.

"De vreo doi ani tot primeam semnalari din partea mai multor persoane fizice legat de faptul ca au fost contactati de brokeri care le ofereau in special in piata forex tranzactii pe operatiuni binare si la care partea suspecta era ca banii nu erau pusi in contul brokerului, nu exista o contraparte centrala care sa gestioneze transferul, deci dupa cum stiti o contraparte se constituie in cumparator pentru vanzator si in vanzator pentru cumparator, si ca in finalul operatiunii banii erau pierduti. Investigatiile noastre au aratat ca toti acesti brokeri nu erau decat angajatii unor SRL-uri si unor call-center-uri si ca aceia care ii angajasera foloseau platforme inmatriculate in alte state decat Romania. In aceste conditii, am demarat impreuna cu institutiile abilitate ale statului verificarile acestora si iata ca au fost depistati aproape 300 de astfel de brokeri falsi care in aceste zile sunt audiati si urmeaza sa suporte consecintele legale", a precizat Mircea Ursache.

Acesta a subliniat ca toate firmele care lucreaza cu pasaport in Romania sunt firme autorizate si ca nu este nicio problema daca sunt autorizate intr-un stat european. De asemenea, Ursache a declarat ca in aceste cazuri mentionate mai sus pierderea este a investitorilor si nu poate fi compensata.