De mai bine de o luna de zile, Banca Nationala a Romaniei este supusa zilnic unui tir de acuzatii reluate cu obstinatie, rupte de realitate si menite sa duca la confuzie, transmite intr-o declaratie de presa Dan Suciu, purtatorul de cuvant al institutiei. "Atacurile mediatice vin dintr-o singura sursa, nu au nicio baza reala, nu se sustin cu documente, avanseaza date false, mai mult, contin de prea multe ori neadevaruri economice si acuzatii la limita linsajului. Toate acestea trec dincolo de legitimitatea interesului public in ceea ce priveste activitatea Bancii Nationale. Nicio acuzatie serioasa, de gravitatea celor invocate, nu se poate sustine, indiferent de cate ori e repetata, printr-o simpla fraza aruncata pe un blog", spune Suciu.

Dan SuciuFoto: Agerpres

Sa fim bine intelesi, adauga purtatorul de cuvant al BNR, nu intrebarile legate de activitatea complexa a BNR deranjeaza, ci acuzatiile fara continut, total fanteziste si rauvoitoare. "Nu se poate raspunde unui sir de simple asertiuni care nu sunt sustinute de nicio alta argumentatie precum: "BNR a afectat economia reala dramatic prin greselile intentionate de politica monetara si de credit", sau "Tranzactiile in marja pe fondul unui regim valutar "curs cu flotare controlata" permite castigarea de benevolenta din partea majoritatii parlamentare." Nu se poate reactiona nici in fata unor acuzatii false de la un cap la altul: "Cand a avut pierdere (BNR, n.n.) suma a fost acoperita de la bugetul statului", "Cine si-a tras bonusuri din imprumutul FMI? Anumiti angajati ai BNR" . - care tin de ABC-ul domeniului de activitate al bancii centrale.

Toata aceasta insiruire de acuzatii fara niciun corespondent in realitate, reprezinta un atac la reputatia BNR si face inutil demersul de a mai reactiona la incercarea de ducere in derizoriu a activitatii bancii centrale - institutie cu responsabiltati, obligatii si obiective de interes national.

In schimb, Banca Nationala a Romaniei este oricand pregatita sa raspunda la orice intrebare legitima si coerenta despre activitatea sa.

"BNR intelege si respecta pe deplin procesul de transparentizare in conformitate cu legea, cu interesul public si cu practica europeana a bancilor centrale. Website-ul BNR ofera publicului un mare volum de informatii care raspund intrebarilor uzuale. De asemenea, nu vom ezita ca specialistii si comunicatorii bancii sa intre in orice dezbatere publica si sa ofere toate informatiile necesare pentru o mai buna intelegere a activitatii si a responsabilitatilor bancii. Dar Banca Centrala nu va raspunde unei campanii care are ca scop denigrarea institutiei si care nu are nimic de a face cu informarea corecta a publicului". se mai arata in comunicat.

Desi nu nominalizeaza cine este "sursa unica" la care face referire, mai mult ca sigur ca Suciu se refera la postarile lui Lucian Isar, fost bancher comercial cu experienta, pe care oficialii din BNR il considera implicat in ceea ce presa a denumit "atacul speculativ pe leu" din 2008, episod in urma caruia mai multi bancheri au fost indepartati din functii.

Un al doilea contestatar al politicii monetare duse de Banca Centrala, Florin Citu, tocmai a anuntat ca nu va mai scrie pe blog despre BNR. O va face doar pentru clienti. "aceasta este ultima mea opinie publica despre politica monetara. am pierdut 10 ani degeaba analizand o farsa. Voi continua sa intepretez efectele deciziilor in economie dar pentru clienti. Oricum, exista un singur adevar public referitor la BNR- nu a gresit, nu greseste si nu va gresi niciodata. Multa bafta dl guvernator, ati scapat de 50% din critici", scrie Citu.