Asumarea pe scara larga de care are nevoie un proiect de tara trebuie asigurata prin implicarea in procesul consultativ a tuturor entitatilor relevante. Un proiect de tara construit in jurul unor deziderate economice nu poate fi realizat fara participarea mediului de afaceri care alaturi de vectorii din zona politica, administrativa, academica, societatea civila, diaspora, sindicate si chiar exponenti din sfera cultural-artistica, ar asigura un mix relevant de expertiza si diversitate in abordarea potentialelor cai de dezvoltare sustenabila a tarii noastre, au transmis joi reprezentantii Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham).

Mediul de afaceri are deja exercitiul participarii la platforme de consultare public -privat si consideram ca poate avea un aport valoros la formularea unei strategii coerente, mai spun acestia.

AmCham Romania a pledat constant in ultimii ani pentru realizarea si adoptarea unui astfel de proiect cu orizont multi-generational care in urma unui larg proces consultare sa defineasca rolul si locul pe care Romania il va putea detine doar prin eforturi coerente de crestere a competitivitatii economice bazata pe avantaje competitive si diferentiere in valoare.

"Apreciem initiativele recente ale Guvernului Romaniei si Administratiei Prezidentiale in aceasta directie, si prezentam pe scurt opinia AmCham referitoare la structura si modul de derulare al proiectului care ar detasa demersul de fata de incercarile precedente.

Sustinerea si interesul manifestate de mediului de afaceri, corelat cu deschiderea din partea autoritatilor creeaza un moment foarte favorabil, si care nu trebuie pierdut, pentru lansarea unui astfel de demers pe baze functionale, dar in egala masura, pentru un impact de durata si o implementare cu succes, nu este mai putin importanta metodologia la care se va apela pentru elaborarea proiectului.

Salutam initiativa Administratiei Prezidentiale de a isi asuma lansarea acestui proiect, ceea ce raspunde recomandarilor AmCham din trecut, dar subliniem ca in viziunea AmCham, facilitarea procesului presupune mobilizarea tuturor entitatilor relevante din societate, astfel incat fiecare dintre acestea sa isi poata aduce contributia la formularea viziunii si sa se implice in implementarea proiectului de tara. Experientele tarilor care au avut o abordare similara dovedesc ca numai in acest fel se poate asigura o reprezentativitate legitima si o sustinere transpartinica, multisectoriala a pozitionarii strategice a Romaniei.

AmCham Romania ramane un sustinator ferm al obiectivului de definire a unui proiect de tara pentru Romania si isi exprima deschiderea de a fi parte a acestui proces, precum si disponibilitatea de a pune la dispozitia autoritatilor recomandari specifice privind modul de derulare a acestui proces transformational de o asemenea complexitate dar atat de necesar", se mai arata in comunicatul AmCham.