Monedele Europei emergente au redus castigul inregistrat luni fata de euro, in timp ce leul se tranzactioneaza la 4.4875/EUR, departe de minimum inregistrat luni la 4.5200/EUR, scriu economistii Piraeus Bank intr-un raport transmis marti la pranz.Dolarul american s-a intarit fata de celelalte monede majore pe masura ce cresc asteptarile ca Fed sa urce rata dobanzii la sedinta din decembrie. Fata de euro, moneda americana se tranzactioneaza la USD 1.1111/EUR.

Leul a inchis luni s-a apreciat cu aproape 0,3% ieri, inchizand langa 4,4970/EUR. Este posibil ca miscarea sa fi fost adusa de unele marcari de profit dupa ce perechea a inregistrat cel mai mare salt saptamanal de mai bine de trei ani pe fondul ingrijorarilor privind legea conversiei creditelor in CHF pentru persoane fizice; evolutia a fost, insa, si in linie cu cea a valutelor regionale (in contextul unui apetit de risc mai bun la nivel global)", scriu si economistii ING intr-un raport similar.

Aceasta lege ar putea fi aprobata astazi in Parlament si dupa publicarea in Monitorul Oficial, bancile ar avea un termen de 30 de zile pentru a schimba toate creditele denominate in CHF in moneda nationala. Initial, in dezbaterile din comisiile de specialitate de luni, s-a ajuns la un acord pentru unele limite, anume un plafon maxim de 250.000 CHF pentru imprumut(uri) de persoana si un grad de indatorare de cel putin 50%; s-a renuntat la acesta din urma dupa ce a primit critici puternice pe retelele de socializare peste noapte. Acest prag de 50% ar fi fost, intr-adevar, pozitiv deoarece ar fi limitat impactul legii doar la cazurile sociale, mai arata ING.

"Aducem aminte ca estimarile initiale ale BNR erau pentru pierderi de 2,4 miliarde lei pentru sistemul bancar. Au fost si ceva discutii cu privire la o conversie a creditelor in EUR, dar vedem aceasta drept un risc cu sanse mici de materializare pe moment. In concluzie, contextul pare in continuare negativ pentru activele locale, mai ales in conditiile cresterii riscului de adoptare a initiativelor populiste pe masura ce ne apropiem de alegerile generale din 11 decembrie. Asadar, pe termen apropiat, credem ca presiunile asupra EUR/RON raman orientate in sus", se mai spune in finalul raportului bancii olandeze.

Metalele pretioase s-au tranzactionat in intervale inguste marti dimineata. Aurul a fluctuat in jurul a 1,257.00 dolari pe uncie, argintul este cotat la 17.60 dolari pe uncie, platina a ajuns la 960.00 dolari pe uncie iar pretul paladiului este situat sub 665.00 dolari pe uncie.