Guvernul a aprobat joi Regulamentul privind distribuirea sumelor incasate din valorificarea bunurilor confiscate in materie penala dupa ramanerea definitiva a hotararii de confiscare. Potrivit unui comunicat al Guvernului, este unul din actele normative din legislatia secundara necesara operationalizarii Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

Alocarea se va face pe baza bilantului anual in materia recuperarii creantelor provenite din infractiuni prezentat de Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate:

  • 20% pentru Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice;
  • 20% pentru Ministerul Sanatatii;
  • 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne;
  • 15% pentru Ministerul Public;
  • 15% pentru Ministerul Justitiei;
  • 15% pentru asociatii si fundatii cu obiect de activitate in domeniul social

Raportul in baza caruia se face aceasta alocare va fi intocmit anual pana la data de 15 februarie, pe baza datelor furnizate de catre Ministerul Public, de instantele de judecata, de Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau de alte institutii competente. Pentru anul 2016, ANAF va comunica ANABI pana la data de 20 ianuarie 2017 valoarea sumelor virate la bugetul de stat dupa deducerea cheltuielilor de administrare si valorificare a bunurilor mobile si imobile.

Conform datelor furnizate de ANAF, din totalul de 157,5 milioane de lei incasati pana la 16 noiembrie 2016 din executare silita si valorificari de bunuri, peste 21,1 milioane lei revin ANABI.

Sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile si imobile confiscate se vor utiliza de catre institutiile publice sau entitatile mentionate in scopurile prevazute de lege, pentru finantarea activitatilor care contribuie la atingerea obiectivelor stabilite prin strategii nationale sau sectoriale aprobate de Guvern.