Guvernatorul BNR a iesit marti la briefingul de presa de dupa sedinta Consiliului de Administratie, explicand ce anume a dus la cresterea dobanzii ROBOR din ultima perioada, ce s-a discutat cu ministrul Finantelor Ionut Misa (precizand ca acesta a discutat cu conducerea executiva a BNR, fara a participa la sedinta CA al BNR), dar si asteptari are privind evolutia viitoare a dobanzilor si a cursului leului. Intrebat de eventuale presiuni asupra BNR, Isarescu a raspuns: "Noi rezistam. Avem o lege clara, nu va faceti griji cu presiunile!Ma vedeti chiar asa de usor de presat?"

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Ce a mai spus marti, Guvernatorul:

  • Sunt factori automi de evolutie a lichiditatii in piata. Un exemplu e maniera in care sunt platite taxele, impozitele si sunt apoi platite de catre populatie si agenti economici. Impozitele sunt platite pe 20 si 30 ale lunii. Atunci banii care exista in banci sunt absorbiti si merg in contul Trezoreriei statului care se afla la Banca Nationala. Deci nu se plimba dintr-o banca in allta, ci  vin aici la BNR. Acest lucru echivaleaza cu o absorbitie de lichiditate. Dupa 5, 6 ale lunii viitoare, lichiditatea e injectatat in piata. Sunt miscari ciclice. Aceste evolutii sunt absolut normale, sunt miscari lunare.
  • Au fost mai multi factori care s-au suprapus accidental, dar am mai spus si anterior ca cresterea dobanzilor este inevitabila. Miscarile acestea bruste vor fi evitate, prin asigurarea de lichiditate de catre banca centrala. Veti vedea ca aceste cresteri se vor atenua la fel de repede cum au aparut (...) dobanzile se vor plimba in jurul a 1,75%.
  • Ministrul de Finante s-a intalnit cu conducerea executiva a BNR. S-au discutat probleme tehnice. Absorbtia de lichiditate a fost facuta in principal de Trezorerie. O  crestere a dobanzii in intervalul care ajunge la 1%, aceea va fi normalitatea. O miscare a dobanzilor in jurul ratei de politica monetara cu plus minus 1% pentru mine este e mai mult sau mai putin normala, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu intr-o conferinta de presa.
  • Noi am prognozat cresterea dobanzilor cu multe luni inainte. Am mai spus-o: cresterea dobanzilor este inevitabila. Pentru noi nu a fost o surpriza aceasta crestere ci mai degraba rapiditatea cu care au crescut.
  • Raportul intre creditele luate de populatie si de firme cu dobanda fixa si creditele cu dobanda variabila - care include si indicele ROBOR - a crescut in favoarea celor cu dobanda variabila, si de aici sensibilitatea aceasta fata de indicatorul ROBOR (...). Aceasta e o tendinta normala in lume, de a beneficia de piata. Daca iei un credit cu dobanda fiza pe 10 ani, banca isi asuma ea o evolutie "protectiva" a dobanzii fixe. Roborul a fost foarte scazut o buna perioada de vreme si a creat o dependenta de ROBOR. Iar pamenii politici sunt mai sensibili la sensibilitatile oamenilor
  • Calculele privind ROBOR se iau dimineata, la ora 11.00, iar operatiunea repo am facut dupa ora 12, astfel incat efectele se vor vedea miercuri. Iar cresterea de azi a ROBOR (care a ajuns la 1,8% pentru 3 luni) este efectul deciziilor de ieri, de aceea nu a scazut marti.
  • Referitor la intalnirea avuta cu ministrul Finantelor, nu au intervenit lucruri spectaculoase, ci mai degraba a fost o lamurire.
  • Ce s-a intamplat punctual (cu ROBORULn.red) ) A fost un caz special, anume o colectare mai buna a taxelor care a scos banii din piata, respectiv din conturile bancare. Ce a intervenit in luna aceasta o sa va surprinda, o performanta mai buna in colectare mai buna in colectarea impozitelor. Am colectat mai mult decat ne-am fi asteptat. Nu stiu daca dansii s-au asteptat si atunci din banci a fost absorbita mai multa lichiditate. Rolul BNR e sa regleze lichiditatea. Operatiunile noastre sunt saptamanale.
  • In ultima perioada a fost excedent major de lichiditate pana acum. Momentul septmembrie 2017 vine dupa inca o perioada de aproape trei ani de zile in care a existat un excedent major de lichiditate pe piata. Am lasat aceasta lichiditate pentru a stimula pe diverse cai creditul. Au mai interevenit si alti factori, asta e adevarul. As mentiona cativa dintre ei: s-a schimbat perceptie privind inflatia in Romania. Au mai fost miscari pe care le fac nerezidentii.. Nu uitati, leul este o moneda total convertibila. Oricine vrea sa cumpere titluri de stat sau alte creante romanesti le poate cumpara. Daca se schimba sentimentul sau perceptia, sumele pe care acestia le-au investit in Romania se diminueaza, daca se schimba in rau, daca se schimba in bine cresc si influenteaza si piata valutara si piata monetara.
  • Cu Ministerul Finantelor am discutat despre functionarea tehnica, discutiile sunt la nivel de directori, sunt foarte buni specialisti de ambele parti. Cooperam cu Ministerul de Finante si in ceea ce priveste Comitetul de trecere la euro sau obtinerea de imprumuturi pentru Romania pe pietele internationale. O echipa de la BNR va insoti echipa Ministerului de Finante care merge pe pietele internationale sa obtina aceste imprumuturi. Au fost discutii tehnice pe cele trei paliere, dar care s-au concentrat mai mult pe problema reglarii lichiditatii. Nu as spune ca au intervenit lucruri spectaculoase¬.