Preturile de consum in luna noiembrie 2017 comparativ cu luna noiembrie 2016 au crescut cu 3,2%, a anuntat marti Institutul National de Statistica. Cel mai mult s-au scumpit ouale, urmate de transportul aerian, unt, citrice si energia electrica, arata datele Statisticii. Aceasta inflamare a preturilor pune presiune atat pe Robor (care la 3 luni a stagnat marti la 2.15%), cat si asupra cursului de schimb leu/euro, daca tinem cont de faptul ca in tarile cu inflatie ridicata, asistam la o depreciere a monedei nationale in raport cu valutele partenerilor comerciali.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

Reamintim ca prognozele BNR indicau luna trecuta (cand Guvernatorul BNR a prezentat Raportul privind inflatia) de 3.1% pentru finalul acestui an, dar a dat semnalul unor cresteri de pana la 4% in prim parte a anului viitor.

"Curba aceasta ( a inflatiei-n.red) creste doar pentru sfarsitul anului 2017 si perioada ianuarie-martie 2018, dupa care se aplatizeaza. Nu e deloc usor de anticipat ce se intampla, cand taxele ba cresc, ba scad. Ba scade TVA, ba creste acciza", a spus Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei.

Isarescu s-a referit si la rata inflatiei calculata in absenta miscarilor de taxe ale Guvernului.

"Am calculat cum ar fi mers inflatia, daca nu ar fi fost aceste miscari de taxe: pentru finalul anului 2017, rata anuala ar fi fost de 2,3%, iar pentru finalul anului 2018 ar fi fost de 3,1%. Fara impactul taxelor, rata inflatiei ar fi aratat mai bine", a mentionat guvernatorul BNR.

Principalele presiuni inflationiste sunt, potrivit guvernatorului, cresterea costurilor de productie si maririle de salarii, pe fondul unei incertitudini privind evolutia preturilor la energie.