Amânarea cu 9 luni a plății ratelor nu este o măsură pe care să o faci dacă poți să-ți plătești ratele, deoarece la final trebuie plătite ratele și dobânda acumultată, o facilitate fiind doar la beneficiarii programului Prima Casă și Noua Casă la care dobânda nu se capitalizează, a atenționat miercuri Ministrul de Finanțe.

CrediteFoto: Dreamstime.com
  • „Cel mai bine este să-ți plătești ratele dacă poți și, dacă se poate, să găsești o trecere la dobândă fixă pentru perioada următoare, pentru că dobânzile vor mai crește, nu mă ascund să spun lucrul ăsta.”, a declarat miercuri Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, la finalul ședinței de Guvern.

Acesta a anunțat că Guvernul a adoptat miercuri normele metodologice pentru aplicarea Ordonanței 90/2022 privind amânarea ratelor, iar după publicarea acestora în Monitorul Oficial persoanele fizice și juridice vor putea opta pentru această soluție dacă au probleme.

Ministrul de Finanțe a atenționat și luna trecută că amânarea ratelor înseamnă că la final vei plăti mai mult, sfătuind ca soluția să fie aleasă doar de cei care chiar nu pot să-și mai plătească ratele în această perioadă.

„Orice amânare la plata ratelor înseamnă că la final vei plăti ce ai amânat plus dobânda care s-a acumulat pe perioada respectivă, deci vei plăti mai mult indiferent de nivelul dobânzii", a declarat luna trecută ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, întrebat care ar fi capcanele Ordonanței privind amânarea cu 9 luni de la plata ratelor bancare pentru firme și persoane fizice.

Ce condiții sunt necesare pentru suspendarea plății ratelor

Normele de aplicare adoptate miercuri de Guvern descriu mecanismul de acordare a unor facilități garantate în favoarea creditorilor pentru beneficiarii de credite acordate în cadrul Programului Prima casă/Noua casă pe de o parte, iar pe de altă parte pentru persoane fizice sau juridice care au calitatea de împrumutat în alte categorii de contracte de credit.

Pentru a beneficia de facilitatea de suspendare la plată trebuie îndeplinite cumulativ mai multe condiții:

  • creditele să fi fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;
  • data scadenței finale de rambursare a ratelor să fie ulterioară datei solicitării suspendării obligațiilor de plată;
  • să nu fi fost înregistrat restanţe în ultimele 6 luni şi să nu fie înregistrate restanţe nici la data solicitării de suspendare a obligaţiilor de plată
  • debitorul să depună cererea de suspendare a plăților în termen de 30 de zile de la data emiterii de către BNR a reglementărilor conform OUG 90/2022;
  • debitorii au fost afectați financiar de situaţia gravă generată de criza actuală determinată direct sau indirect de criza energetică şi de războiul dintre Rusia şi Ucraina.

De asemenea, actul normativ prevede criteriile de eligibilitate atât a debitorilor persoane fizice, cât și a persoanelor juridice și persoanelor fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale/profesii liberale, precum și condițiile de aprobare a cererilor de suspendare și amânare la plată a ratelor scadente.

Soluționarea cererilor de suspendare la plată se realizează de către creditor în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii acestora.