Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), cea mai veche institutie bancara din Romania si singura detinuta integral de stat, se va numi incepand de marti CEC Bank si va avea o noua imagine, o sigla verde cu frunza de stejar. Operatiunea de rebranding se va incheia in 2010, cand toate unitatile bancii, 564 aflate in orase si 840 in mediul rural, vor fi reamenajate integral.

CEC a lansat tot marti un serviciu de internet banking, un card, trei produse pentru accesarea fondurilor europene si vrea sa ofere in curand si un credit ipotecar pentru locuinte, potrivit presedintelui bancii, Radu Gratian Ghetea. Banca are in prezent in portofoliu depozite de peste 2,7 miliarde euro, peste 600.000 carduri si trei milioane de clienti.

"Acesti clienti asteapta de la noi produse si servicii de calitate, accesibile si in afara de portofoliului de produse si servicii pe care le avem", a spus presedintele bancii si a adaugat ca CEC Bank lanseaza serviciul internet banking - cu produsul numit CEConline, un card nou Mastercard si un program pentru cei care acceseaza fonduri europene. De asemenea, CEC Bank vrea sa lanseze, in curand, un credit ipotecar pentru locuinta, cu o asigurare de viata gratuita inclusa.

CEC Bank are peste 61% din unitati plasate in mediul rural, motiv pentru care banca si-a propus prin strategia lansata in luna mai a anului trecut, sa devina lider in mediul rural, in conditiile in care, in prezent, 12% din totalul creditelor acordate de banca sunt pentru agricultura.

Totodata, conducerea CEC Bank a decis majorarea capitalului social cu 69,5 milioane de lei, din profitul aferent anului trecut ramas dupa repartizare, a declarat marti presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea. Cea mai recenta majorare de capital a avut loc la finele anului 2006, cand actionarul unic, Ministerul Finantelor, a adus un aport in numerar de 500 de milioane de lei, majorand capitalul social de la 150 de milioane de lei la 650 de milioane de lei. Operatiunea a fost realizata in decembrie 2006, dupa ce statul roman a decis sa renunte la procesul de privatizare a bancii. In ultima etapa a procesului de privatizare ramasese un singur investitor, National Bank of Greece, care, potrivit oficialilor guvernului, a oferit un pret sub asteptari.

La sfarsitul primului trimestru din 2008, banca a avut un profit brut de 42 milioane lei, aproape jumatate din castigul inregistrat anul trecut. Activele bancii se ridicau la finele lunii martie la 11,48 miliarde lei, in conditiile unui sold al creditelor de 5,75 miliarde lei. La finele anului trecut, institutia avea active de 10,86 miliarde lei, credite de 5,24 miliarde lei, depozite de 8,87 miliarde lei si un profit brut de 91 milioane lei.