Economia rusa, care spera la un loc in topul primilor cinci lideri mondiali, este amenintata de cinci capcane, scrie RBK Daily, citand declaratia unui oficial de la Moscova.

Este vorba de mirajul energetic, de dorinta statului de a-si spori prezenta aproape in toate sferele de activitate si inapoierea tehnologica. Exista capcane si cu caracter psihologic – efectul alergatorului vesnic perdant si un mod nesanatos de viata. Asa a vorbit, la cea de-a XII-a editie a Forumului economic international de la Sankt-Petersburg, prim-vicepremierul rus, Igor Suvalor. Cu toate acestea, Suvalov este convins ca economia rusa va deveni, inca la sfarsitul acestui an, numarul sase mondial.

Mediul de afaceri a apreciat declaratia reprezentantului guvernului putinian, discursul fiind, dupa cum relateaza RBK Daily, intrerupt frecvent de ropote de aplauze. In opinia lui Suvalor, ambitia din ultimii 300 de ani de a ajunge si de a o lua inaintea Occidentului a fost o idee impusa clasei politice si elitei intelectuale a tarii. Rezultatul a fost o „copiere nu tocmai fericita a formelor de economie nationala si un mod strain de viata, ceea ce a impiedicat o evolutie normala a statului”.

Nici cu ideea, atat de promovata de autoritati, a „superputerii energetice” nu este chiar atat de simplu, a recunoscut Suvalov. „Sectorul energetic devine un avantaj pentru noi doar daca, in acelasi timp, devine si locomotiva de transfer a economiei pe calea dezvoltarii novatoare”, a lansat vicepremierul.

Dar cel mai mare entuziasm l-au trezit cuvintele fostului consilier prezidential privind necesitatea limitarii amestecului excesiv al statului in economie. „Numerosi sunt acei care, in ultimii ani, au inceput din nou sa creada ca statul are capacitatea de a repara toate esecurile pietei, uitand de specificul lui de a genera propriile sale esecuri”, a constatat Suvalov, abordand si alta tema dureroasa – cea a dreptului la proprietate. „Trebuie sa repetam o data si inca o data ca protectia dreptului asupra proprietatii reprezinta o misiune dintre cele mai importante ale statului. Si, in functie de puterea noastra de a face fata acestei functii, se poate vorbi de eficienta intregului sistem al managementului de stat”, a spus vicepremierul.

Prezent la forumul de la Sankt-Petersburg, Jim O’Neil, director stiintific la Goldman Sachs, a prezentat calculele organizatiei sale, din care reiese ca Rusia nu va reusi sa intre printre primele cinci economiii mondiale mai devreme de 2020. In opinia lui, principalul obstacol este de factura demografica – reducerea populatiei active a tarii.